Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kunnaksen koulun oireileville opettajille ja oppilaille ei luvata nopeaa apua

Koulun ja päiväkodin rakennus on auttamatta suuren korjauksen tarpeessa. Ongelmat on tiedostettu jo vuosia sitten. Nyt osa opettajista on siirtynyt väistötiloihin, ja muut sinnittelevät sisällä. Kunnaksen koulun taru saattaa päättyä myös koulun lakkauttamiseen.

Kunnaksen koulu on huonossa kunnossa. Kuva: Pirjo Kamppila

Kunnaksen koulun ja päiväkodin pitkään jatkuneisiin sisäilmaongelmiin ei ole luvassa nopeaa ratkaisua. Tiensä päähän tullut koulurakennus on odottanut peruskorjausta jo vuosikausia.

Rakennus tutkittiin perusteellisesti vuonna 2015 ja korjausten tarve todettiin jo silloin. Koululla on tehty remonttia ja ylläpitokorjauksia, mutta suuremman peruskorjauksen tarvetta ne eivät poista.

Osa opettajista ja oppilaista on siirtynyt koulun pihalle aiempien remonttien jäljiltä jääneisiin parakkeihin, mutta ne ovat nyt täyttyneet ja muut opettajat ja oppilaat joutuvat olemaan sisällä rakennuksessa. Kunnaksen vanhempainyhdistys pitää tilannetta epätasa-arvoisena. Vanhemmat vaativat väistötiloja koko koulun oppilaille.

– Parakkien saaminen kestäisi vähintään puoli vuotta. Jos entisiä, Lahden kaupungin omistamia parakkeja ei olisi ollut valmiina, ei niitä olisi käytössä nyt kenelläkään, kiinteistöpäällikkö Jouni Arola sanoo.

Voimakkaita oireita

Arola sanoo, että koulun kaikki osat ovat tasaisesti yhtä huonossa kunnossa, mutta mitään osaa ei ole täytynyt laittaa käyttökieltoon. Vanhempainyhdistyksen tietojen mukaan lähes kaikki opettajat oireilevat koulun sisätiloissa ja osalla oireet ovat hyvinkin voimakkaita. Myös lasten kohdalla on huomattu joitain oireita, mutta kaikista ei ole ehkä saatu tietoa, sillä lasten oireita ei aina tunnisteta kotona.

– Muutama lapsi oireilee ja henkilökunnasta aika moni, sanoo sivistystoimen aluepäällikkö Matti Saarela.

Saarela kertoo, että tilanteesta tiedottamiseksi järjestetään vanhempainilta 24. huhtikuuta. Ongelma on otettu tosissaan ja erilaisia vaihtoehtoja pohditaan.

Nopeita ratkaisuja ei ole

Käytännössä vaihtoehdot ovat kuitenkin vähissä. Väistötilat saadaan aikaisintaan ensi vuodenvaihteessa.

Kesän aikana voidaan tehdä lisää ylläpitokorjauksia, lähinnä tiivistyksiä, ja miettiä olisivatko olosuhteet joissain luokissa paremmat kuin toisissa. Lahden opetusjohtaja Lassi Kilponen sanoo, että Kunnaksen koulun tilanne on otettu vakavasti ja asiaa selvitetään.

– On syytä varautua myös väistötiloihin tai rakennuksen nopeaan korjaamiseen, Kilponen sanoo.

Lakkauttaminen on vaihtoehto

Pitkän tähtäimen ratkaisuna voi olla jopa koulun lakkauttaminen. Lahden kaupunki tekee parhaillaan palveluverkkoselvitystä kaikista kouluista, ja Kunnaksen koulu on yksi niistä kouluista, joiden lakkauttaminen on vaihtoehto.

– Sisäilmaoireet ja koulun lakkauttaminen eivät sinällään liity yhteen. Lakkauttamisen taustalla on lasten määrän väheneminen ja kiinteistön korjaustarpeet. Mutta koulua ei lakkauteta mitenkään nopeutetusti sisäilmaongelmien takia, Kilponen sanoo.

– Näillä tiedoilla tilanne ei ole toivoton, akuutti tai mahdoton. Ongelmat eivät vertaudu Liipolan koulun sisäilmatilanteeseen pari vuotta sitten, se oli kauhea, Kilponen sanoo.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi