Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Asikkalan sote-kiinteistöjen ostajat päätetään suljetuin ovin

Päätös salata osa valtuuston kokouksen sisällöstä liittyy liikesalaisuuksien turvaamiseen. Salassapidettävien tietojen paljastuminen voi aiheuttaa kunnalle taloudellisia seuraamuksia, sanoo Heikki Kuutti Jyväskylän yliopistosta.

Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka kertoo, että valtuuston kokouksen osittainen salaaminen ei ole aivan tavaton menettely. Kuva: Juha Peurala

Asikkalan kunnanvaltuusto kokoontuu maanantaina 16. huhtikuuta ja päättää muun muassa siitä, kenelle ja millä hinnalla kunnan sote-kiinteistöt myydään. Periaatepäätös kiinteistöjen myynnistä on tehty kunnanhallituksessa jo aiemmin. Valtuuston maanantainen päätös on vasta ohjeistus kunnanhallitukselle, joka kokoustaa heti valtuuston kokouksen jälkeen maanantaina. Kunnanhallituksen odotetaan siunaavan valtuuston sote-päätökset.

Asikkala aikoo myydä vanhusten palveluasumisyksikkö Mäntyrinteen sekä kehitysvammaisten asumispalveluyksikkö Sinivuokon ja vuokrata vanhusten palveluasumisyksikkö Honkarinteen.

Osa valtuuston kokouksesta on merkitty ei-julkiseksi. Myöskään tarjousten jättäjiä tai tarjottuja kauppahintoja ei kerrota etukäteen. Lisäksi kokouksen esityslistan kohta ”Tilintarkastuspalveluiden hankinta tilikausille 2018–2019” on merkitty ei-julkiseksi.

Kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka kertoo, että salassapidon laillisuus on tarkistettu lakimiehellä.

– Haluamme varmistaa tällä sen, että tarjouskilpailu hoidetaan varmasti oikein ja ettei tarjouskilpailussa mukana oleville tahoille jää mitään valituksentekomahdollisuutta jälkeenpäin. Perustelut kerrotaan mielestäni hyvin kokouksen esityslistassa, hän sanoo.

Lue myös: Asikkala pärjää, kävi sote- ja maakuntauudistuksessa miten tahansa, sanoo Juri Nieminen – "Palvelutaso on kriittisempi kysymys"
 

Tarjousasiakirjat tulevat julki kun päätös on tehty

Kuntalain mukaan valtuuston kokoukset ovat julkisia, jollei kokouksessa käsitellä asiaa tai asiakirjaa, joka on lailla säädetty salassa pidettäväksi tai jollei valtuusto muuten painavan syyn vuoksi jossakin asiassa toisin päätä (kuntalaki 101 §).

Erityisenä syynä pidetään esimerkiksi kunnan edun turvaamista hankinnassa tai yrityskaupassa. Eli jos valtuuston kokouksessa käsitellään tarjouksia ja liikesalaisuudeksi luokiteltua tietoa, kokous voidaan tältä osin pitää suljettujen ovien takana tarjoajien liikesalaisuuksien suojelemiseksi.

Haluamme varmistaa tällä sen, että tarjouskilpailu hoidetaan varmasti oikein. Kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka

Tutkimuskoordinaattori, filosofian tohtori Heikki Kuutti Jyväskylän yliopistosta sanoo, että Asikkala näyttää toimineen asianmukaisesti.

– Tarjousten suusanalliseen käsittelyyn sisältyy helposti liikesalaisuuksia, jotka ovat viranomaiselle salassapidettäviä tietoja ja niiden paljastuminen voi aiheuttaa paljastajalle eli tässä tapauksessa kunnalle taloudellisia seuraamuksia, sanoo Kuutti, joka on perehtynyt kuntien toimintaan ja journalismiin.

Kuutin mukaan erona esimerkiksi virkahakemusten välittömään julkisuuteen on se, että tarjouskilpailun järjestäjä saattaa pyytää tarjoajilta lisätietoja kilpailun aikana. Tällöin tarjoajat eivät saisi tietää toistensa jo toimitetuista tarjouksista ja vaikuttaa näin omiin tarjouksiinsa.

Tarjousasiakirjat tulevat julki vasta kun valinnasta on tehty päätös. Kuutin mukaan tarjoajat, tarjoushintavertailut ja valintakriteerit on hyvä julkistaa niin kuin Asikkalassa on luvattukin tehdä.

ESS on kertonut aiemmin, että ainakin Attendo, Esperi Care ja Mehiläinen ovat olleet kiinnostuneita Asikkalan sote-kiinteistöistä.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi