Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hollolan ja Orimattilan poliitikot epäröivät kierrätyspuistoa – hanke etenee silti

Hollolan Pia Salo pelkää, että Perhoslehdon asuinalue muuttuu kärpäslehdoksi.

Kierrätyspuiston jatkoselvitykseen valikoitui kolme kohdetta Orimattilasta ja yksi Hollolasta. Nyt yva-selvitys on aikeena käynnistää näistä neljästä kohteesta. Kuva: Anssi Hietamaa

Hollolan kunnanvaltuusto päätti maanantaina, että kierrätyspuiston ympäristövaikutusten (yva) arviointi aloitetaan. Valtuustolle oli toimitettu noin 1 740:n henkilön allekirjoittama adressi, jossa vastustetaan kierrätyspuiston sijoittamista Hollolaan aiotulle alueelle.

Vihreiden Kristiina Vanhala-Selin kiitteli kuntalaisia aktiivisuudesta ja korosti, että adressin takia kierrätyspuiston ehtoja on jo täsmennetty muun muassa niin, ettei sinne saa tuoda lainkaan haisevaa yhdyskuntajätettä, eikä siitä saa aiheutua haittaa läheiselle asutukselle. Vanhala-Selin muistutti myös, että päätökset tehdään vasta noin kahden vuoden kuluttua, kun ympäristövaikutukset on selvitetty.

– Toivottavasti kuntalaisten huoli otetaan vakavasti silloinkin, jos Kujalassa loppuu tila tai siellä tapahtuu jotain muuta. Pelkään että Perhoslehdosta tulee kärpäslehto, Pia Salo (ps) sanoo.

Ilpo Markkola (ps) sanoo, että kyseessä on koko Etelä-Suomen keskus, jolla ei ole mitään tekemistä Hollolan jätteiden kanssa. Hollolassa vain sattuu olemaan paras paikka kierrätyspuistolle, joskin asutuksen ja luonnon kannalta väärässä paikassa.

– Yva menee läpi jos sen halutaan menevän läpi. On kuitenkin negatiivista jos kunta ja asukkaat ovat vastakkain ja ollaan ainakin kaksi vuotta riidoissa, Markkola sanoo.

Valtuusto päätti kuitenkin aloittaa yva-menettelyn ja myönsi sille 56 000 euron lisärahan.

Valtuuston kokousta seurasi lehterillä tavallista enemmän kiinnostuneita kuntalaisia, joista moni jäi kokouksen jälkeen keskustelemaan kierrätyspuistosta valtuutettujen kanssa.

Orimattila etenee epäilyksin

Kierrätyspuiston yva-menettelyyn osallistumista käsiteltiin myös Orimattilassa. Siellä kaupunginhallitus päätti osallistua yva-menettelyyn ja esittää valtuustolle, että se myöntäisi myös lisämäärärahan Orimattilan noin 56 000 euron osuudelle kustannuksista.

Kaupunginjohtaja Osmo Pieski ei muuttanut pohjaesitystä, jonka mukaan Orimattila olisi kaivannut vielä lisäselvityksiä hankkeesta. Kaupunginhallitus päätti kuitenkin yksimielisesti äänin 0–9 yva-selvitykseen osallistumisesta

– Kokonaisuutta on ollut vähän vaikea hahmottaa, kun ei ole oikein tietoa siitä, mihin sitoudutaan ja mikä kaupungin vastuu on. Edellytämme, että eri rahoitusvaihtoehdot selvitetään ennen toteuttamista, sanoo kaupunginhallituksen kokousta johtanut I varapuheenjohtaja Tero Nieminen (kesk.).

Niemisen mukaan Orimattilan valtuustoryhmistä moni on puhunut hankkeen mahdollisten hyötyjen puolesta. Mahdolliset kustannukset ja vastuut kuitenkin arvelluttavat muutenkin tuhdin investointiohjelman kanssa painiskelevassa Orimattilassa. Mahdollinen maa-alueiden hankkiminen vähintään 100 hehtaarin kierrätyspuistolle sekä teiden ja infrastruktuurin rakentaminen vaatii miljoonia euroja.

– Aika monta vuotta menee, ennen kuin kierrätyspuisto maksaa sijoitetut rahat takaisin. Kun tässä haetaan paikkaa koko maakunnan jätteille, joten olisimme toivoneet, että jo tässä yva-menettelyssä takana olisivat olleet maakunnan kaikki kunnat.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi