Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Juha Rehula arvosteli Hollolan valtuustoa - "Alunperin pyydettiin tarjouksia kiinteistöistä, nyt yhtäkkiä myytiin myös palvelut"

Juha Rehulan kausi perhe- ja peruspalveluministerinä loppui viime kesänä. Kuva heinäkuulta. Kuva: Sami Kuusivirta

Hollolan valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Juha Rehula (kesk) arvosteli valtuustokumppaneitaan suorasanaisesti maanantai-illan valtuustokokouksessa. Valtuusto oli vahvistamassa Hämeenkosken sote-kiinteistöjen myymistä Attendolle.

– On mietittävä kenen etua ajateltiin, että päädyttiin tähän tilanteeseen, Rehula aloitti.

Rehulan mielestä kiinteistökaupoilla saadaan kunnan taseeseen pari miljoonaa euroa plussaa, mutta kiinteistökaupan jälkeen julkisella vallalla ei ole enää mitään sananvaltaa Hämeenkosken sote-palveluihin.

– Alunperin pyydettiin tarjouksia kiinteistöistä, nyt yhtäkkiä myytiin myös palvelut. Yritys väittää, että se osti kiinteistöt, mutta oikeasti myytiin Hämeenkosken ihmiset. Osa valtuutetuista oli siihen riemumielin valmiita, Rehula sanoo.

Rehula muistuttaa, ettei kiintöistökaupalla taata Hämeenkoskelle terveyspalveluita kuin korkeintaan pariksi vuodeksi. Attendo voi koska tahansa päättää, ettei toiminta kannata.

– Tällä päätöksellä taataan se, että meidän vaikutusvaltamme asiaan on nolla. Yritys ei tee siellä hyväntekeväisyyttä, sen toimiala on ihan muu kuin ihmisistä huolen pitäminen, Rehula sanoo.

Rehulan mukaan on selvää, että jatkossa hämeenkoskelaiset hakevat terveyspalvelunsa Lammilta.

– Kenen etu se on?

Hyky aikoo vetäytyä Hämeenkoskelta

Hollolan hallitus päätti Hämeenkosken kiinteistöjen myynnistä ja esitti sitä valtuustolle, koska Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on ilmoittanut, ettei se järjestä jatkossa Hämeenkoskelle palveluita. Päätöstä kannattaneet valtuutetut perustelivat, että Attendo-kaupan myötä palveluiden säilymiselle on edes jokin mahdollisuus. Hykyn kanssa palvelut loppuvat varmasti. Esimerkiksi Aki Markkola (ps) sanoi, että häntä hirvittää pelottava tilanne, mutta vaihtoehtoja ei ole.

– Pitää olla tyytyväinen, että voittoa tavoitteleva yritys näkee Hämeenkosken kiinnostavana, kun taas julkinen näkee sen pelkkänä kuluna, Markkola sanoo.

– Harva osasi odottaa Hykyltä näin rajua muutosta. Leikkuri pyörii nopeasti, Markkola sanoo.

Myös Rehula kysyy, onko Hykyn toiminta ollut sellaista, mistä alunperin sovittiin.

– Suuri kysymys on se, millainen palveluverkko meillä on 2020 jälkeen. Meillä on oletus siitä, millaisia palvelut ovat ja missä, mutta muualla asiasta keskustellaan nyt täyttä päätä yhdessä, Rehula sanoo.

Lue myös: Menettävätkö Padasjoki ja Iitti lääkärinsä? Maaseutu voi jäädä sote-remontin maksumieheksi
 

 Usko meni demareihin

Puheenvuoronsa lopuksi Rehula toivoi, että kiinteistökaupan kannattajat miettivät hartaasti, menikö päätös oikein.

– Muistakaa omat puheenne noin viiden vuoden päästä. Saatetaan tavata tässä salissa silloinkin, Rehula sanoo.

Kommentti suututti toisia valtuutettuja.

– Meitä on syytetty ei-puolueeksi jolle mikään ei käy. Nyt kun kerrankin olemme kannattamassa, sekään ei käy entiselle ministerille. Tässä toimintaympäristössä näitä päätöksiä sitten tehdään, Kari Hyytiä (sd) sanoo ja toteaa, että ehkä Rehula valmistautuu Keskustan puheenjohtajavaaliin kommenteillaan.

– Luotin teihin demareihin kunnanhallituksen päätökseen asti. Luulin, että teidän aiemmista puheistanne näkyisi edes häivähdys kun päätöksiä tehdään, Rehula vastasi.

Sote-sotku karkasi käsistä?

Rehula ei purkauksestaan huolimatta asettunut esitystä vastaan, joten kiinteistökaupat vahvistettiin valtuustossa yksimielisesti.

– Eduskuntatyö esti minua aiemmin jättämästä eriävää mielipidettä esitykseen. Nyt enemmistö päätti näin, Rehula sanoo.

Rehula oli aiemmin itse sote-uudistuksesta vastaavana ministerinä. Lakiehdotus ei mennyt läpi eduskunnassa vaan uudistus lykkääntyi ja epävarma tilanne on ajanut kuntia paniikkiratkaisuihin.

– Jos syyllisiä haluaa hakea, niitä kyllä löytyy. Vuosi sitten ennen kuin lakipaketti lykkääntyi, näistä asioista ei kukaan puhunut mitään. Se olisi pitänyt hyväksyä silloin, Rehula sanoo.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi