Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahteen muuttava asunnonhakija Ahmad Shaker suitsuttaa suomalaisia – "Turkki on rasistinen. Suomalainen yhteiskunta on sivistynyt"

Suurelle maahanmuuttajaperheelle voi olla tuskaa löytää riittävän suuri koti kohtuuvuokralla. Millä perusteella syyrialainen Ahmad Shaker sitten katsoo voivansa löytää sopivan asunnon Lahdesta?

Orimattilassa asuva syyrialainen Ahmad Shaker haluaa vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa muuttaa Lahteen. Kuva: Katja Luoma

Orimattilassa asuva syyrialainen Ahmad Shaker haluaa vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa muuttaa Lahteen. Suuri perhe tarvitsee toukokuun alkuun mennessä asunnon, jossa on kaksi makuuhuonetta, olohuone, keittiö ja vessan lisäksi myös suihkutila. Kodin pitäisi sijaita lähellä koulua.

Shaker arvioi, että sopivaa huoneistoa voi joutua etsimään kuukauden tai kaksi. Turkin kautta Suomeen saapunut maahanmuuttaja ei usko, että hänen etninen taustansa vaikeuttaisi vuokra-asunnon löytymistä.

– Turkkiin verrattuna Suomessa voi asunnon löytää helpommin. Turkki on rasistinen maa. Siellä ei maahanmuuttajalle vuokrata asuntoa. Suomalainen yhteiskunta on sivistynyt.

Shaker ei ole kuullut, että ketään hänen tuttavapiirinsä maahanmuuttajaa olisi huijattu tekemään huono vuokrasopimus. Itse hän käyttää vuokravälityspalvelua, koska sitä kautta on helpompi rakentaa luottamusta vuokralaisen ja tulevan vuokranantajan välille.

Noin puolet pidättyviä

Lahtelaisen vuokravälitys Karon palvelusihteeri Miina Siltanen kertoo vuokranantajien suhtautuvan maahanmuuttajiin hyvin vaihtelevasti. Noin puolet asuntovuokraajista antaa ymmärtää, että mieluummin he vuokraavat huoneiston kantasuomalaiselle kuin vierasmaalaiselle.

Siltanen on yhden kerran törmännyt tilanteeseen, jossa asunnonhakijan ulkomaalaisuus olisi heikentänyt vuokrasopimuksen ehtoja. Tuolloin vuokranantaja suoraan ilmoitti aikovansa nostaa vuokraa.

Pidättyvyyden syyt eivät aina välttämättä ole rasistisia. Vuokranantajat ovat esimerkiksi peloissaan siitä, että kielierot voivat tuoda ongelmia. Näitä pelkoja yritetään vuokravälityksen avulla loiventaa.

– Meidän toimintamme idea on, että kieliongelmat ylitetään, sanoo Siltanen.

Tekosyyt pinnassa

Vuokranantajan viileä suhtautuminen ulkomaalaistaustaista henkilöä kohtaan voi peittyä muiden syiden alle. Asuntoa ei haluta vuokrata maahanmuuttajalle muun muassa sillä perusteella, että tämä ei käy töissä.

– Kelan etuuksia saavat ihmiset pystyvät mielestämme maksamaan hyvin, ja Kela on varma maksaja, huomauttaa Safin.

Hänen mukaansa kaikkein vaikein vaihe vuokrasopimuksen saamisen kannalta on heti alussa, kun vuokralaisehdokas menee tapaamaan vuokranantajaa.

– Sitten, kun asioista päästään keskustelemaan, niin monen ihmisen ajatus on muuttunut positiiviseksi.

Yksiöt suosituimpia

Maahanmuuttajista suuri osa on nuoria yksinäisiä miehiä, jotka haluavat asua yksiössä. Vuokravälitys Karon toiseksi suurin asiakasryhmä ovat yhden ja kahden lapsen perheet, jotka tietysti tarvitsevat hieman enemmän huoneita.

Lahtelainen yrittäjä Safin Mohammad Hayni tarjoaa vuokravälityspalvelua oman käännös- ja tulkkausyrityksensä ohessa. Hänen mukaansa maahanmuuttajat haluavat ennen muuta keskustaan, mutta Mukkula, Laune ja Liipolakin kelpaavat. Sen sijaan esimerkiksi Ahtialaan lähdetään jo harvemmin.

Isot perheet ovat Safinin mukaan asunnon saannin kannalta vaikeimmassa asemassa. Isoja asuntoja kohtuuvuokrilla löytyy kauempaa keskustasta, mutta kaupungin laitamille ei mieluusti lähdetä. Keskusta ja kerrostalo tarjoavat vierasmaalaiselle turvallisempaa asumista.

Vuokravälityksen tehtävänä on myös ohjata maahanmuuttajia realismiin asuntoasioissa. Jos asianomainen on kotimaassaan asunut väljillä neliöillä kaupungin keskustassa, hän voi haluta samaa myös Lahdessa. Se ei käytännössä onnistu helposti. Toisaalta jos henkilö on tullut Suomeen köyhistä oloista, hän on Miina Siltasen mukaan kiitollinen vaatimattomastakin asunnosta.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Oletko sinä koskaan kokenut tulleesi huijatuksi vuokramarkkinoilla?
Oletko sinä koskaan kokenut tulleesi huijatuksi vuokramarkkinoilla?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi