Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Koulurakennuksen tuho oli lusilaisille kova isku – "Tämä ei saa loppua tähän, se on ihan selvä"

Lusin koulupalossa ei epäillä rikosta. Koulun evakkoajan pituus on vielä epäselvä.

Lusin kyläyhdistyksen johtokunnan jäsenen Heidi Salorannan mukaan lapsiperheillä on kova huoli koulun tulevaisuudesta. Kuva: Mirja Hussain

Heinolan Lusissa tehtiin lauantaina surutyötä tulipalossa tuhoutuneen vanhan koulurakennuksen raunioiden ääressä. Koulun 1930-luvulla rakennettu osa paloi perjantaina alkaneessa palossa kivijalkaan asti. Palossa ei aiheutunut henkilövahinkoja.

Tuhoutuneesta rakennuksesta jäi pystyyn vain savupiippu, jota ympäröivät mustuneiden hirsien ja muun palojätteen röykkiöt. Sekasotkun keskellä näkyi siellä täällä koulukirjojen ja muiden tarvikkeiden jäänteitä. Kitkerä savunhaju leijui lauantaina puolenpäivän jälkeen kymmenien metrien päähän palopaikasta.

Tuhoa ihmettelemään saapuu tasaiseen tahtiin kyläläisiä ja kauempaakin tulleita ihmisiä.

– Koulut on täällä käyty 1950-luvulla. Ihan kivoja muistoja on. Leikittiin noilla kallioilla ja kuusikossa, hypättiin narua ja ruutua. Myöhemmin olen käynyt koululla tilaisuuksissa ja äänestämässä. On tämä kyläläisille kova juttu, Marjatta Löfgren miettii raunioiden äärellä.

Lusin koulua 1950-luvulla käynyt Marjatta Löfgren kävi palopaikalla miehensä Esa Löfgrenin kanssa. Kuva: Mirja Hussain

Rikosta ei epäillä

Tuhoutuneen koulurakennuksen vieressä on vuonna 2002 rakennettu laajennusosa, joka säästyi kuin ihmeen kaupalla lähes vahingoittumattomana.

– Pelastuslaitoksella on ollut hyvä kalusto ja ammattitaitoa, että ovat saaneet estettyä palon leviämisen, Esa Löfgren kiittelee ja pohtii, olisiko palo voinut saada alkunsa esimerkiksi jostakin sähkölaitteesta.

Paikalla oli käsin kosketeltava epäusko, järkytys ja suru. Rehtori Jarkko Granqvist

Hämeen poliisin päivystävä tutkinnanjohtaja Henry Munter kertoi lauantaina iltapäivällä, että syttymissyy ei ole vielä selvillä.

– Rikosta ei ole syytä epäillä. Tutkintaa jatketaan vielä ensi viikon puolella. Palon alkupaikka on paikallistettu luokkatilaan.

Ohikulkija teki ilmoituksen tulipalosta perjantaina kello 18.35. Luokkahuoneesta palo levisi nopeasti ullakkorakenteisiin. Koulun uusi osa kärsi lähinnä savuvahinkoja. Sammutusvedestä kastuneiden tilojen kuivatustyöt aloitetaan mahdollisimman pian.

"Kyllä se tästä nousee"

Kyläläiset uskovat, että hävityksestä huolimatta koulutyö voi jatkua Lusissa suhteellisen nopeasti. Tuhoutuneessa osassa oli yksi luokkatila, kun uudella puolella niitä on kolme. Lisäksi yksi opetustila on koulun vanhimmassa osassa, joka on pääosin päiväkodin käytössä.

– Kyllä se tästä nousee. Koulu on monessa käytössä. Urheiluseurojen käyttöä ja ikäihmisten Kyllikki-toimintaa, sanoo Leena Jalkanen, jonka kaksi nuorinta lasta käyvät Lusin koulua.

Petri Jalkasen mukaan lähtökohta on, että Lusin koulun on jatkettava toimintaansa.

– Tämä ei saa loppua tähän, se on ihan selvä. Tämä on ollut terve koulu. Pääosa on kuranttia uutta tilaa. Yhtä isoa rakennusta ei tarvita palaneen tilalle, vaan tarpeen vaatima lisätila.

Kari Fyhr toivoo, että Heinolan päättäjät ymmärtävät kyläkoulun arvon. Puoliso Aune Fyhr kertoo, että kyläyhdistys viestitti viikkoa ennen tulipaloa "yhteiseen hiileen puhaltamisesta". Hiilenmustalle huumorille on sijansa tyrmistyksen keskellä.

Pekka Ojanen vetää Lusin koululla Kyllikki-toimintaa, joka tarjoaa virkistyshetkiä vanhuksille. Kuva: Mirja Hussain

"Ei saa tällä tavalla loppua"

Kyläyhdistys kokoontuu sunnuntaina pohtimaan koulun tilannetta. Pekka Ojasen mielestä jäljelle jääneet tilat riittävät koulutoiminnan jatkamiseen.

– Missään tapauksessa ei saa tällä tavalla loppua. Rakennukselle on paljon muutakin käyttöä kuin koulu. Tämä on kokoontumispaikka, tapahtui mitä tahansa.

Ojanen vetää Kyllikki-toimintaa, joka tarjoaa virkistyshetkiä vanhuksille. Jumppatuokiot pidettiin palossa tuhoutuneessa osassa.

Kyläyhdistyksen johtokunnan jäsenen Heidi Salorannan mukaan lapsiperheillä on kova huoli koulun tulevaisuudesta.

– Oma lapseni on päiväkodissa ja menisi ensi vuonna eskariin. Tulipalon jälkeen on niin musertava tunne. Monesti on puhuttu, että tämä on kylän sydän ja toimintakeskus. Koulun uusi puoli säilyi ihan hyvin. Toivomme, että käyttöä saadaan sinne.

Kakkosluokkalainen Eino Haimilahti kertoi nähneensä koulun palon kotinsa ikkunasta. Kuva: Mirja Hussain

"Pahalta tuntuu ja syvältä kouraisee"

Lusin ja Kirkonkylän koulujen rehtori Jarkko Granqvist tarkasteli palon jälkiä lauantaiaamuna.

– Olimme koulun opetushenkilöstön kanssa siellä tekemässä tietynlaista surutyötä ja sitten katsastamassa nopeasti uuden puolen säilyneet tilat. Näky oli tietenkin lohduton, mutta jos haluaa positiivista ajattelua harjoittaa, olemme tietysti iloisia siitä, että pelastusviranomaiset tekivät onnistuneen työn siinä, että saivat rajattua palon niin, että uusi puoli pelastui liekeiltä.

Granqvistin mukaan paloraunioiden ääressä oli paljon väkeä.

– Paikalla oli käsin kosketeltava epäusko, järkytys ja suru. Koulu on ollut kyläläisille tosi tärkeä ja rakas paikka. Ihmisiä kerääntyi katselemaan ja pyörittelemään päätään. Pahalta tuntuu ja syvältä kouraisee kaikkien puolesta.

"Porukka saadaan mahtumaan"

Koulun uudella puolella on liikuntasali, teknisen työn opetustila ja kolme muuta luokkahuonetta.

– Ne eivät mielestäni ole kärsineet palo- tai vesivahinkoja. Kellarissa voi kyllä olla vettä. Kellarissa on liikuntasalin pukuhuoneet. Varsinaisia tulen aiheuttamia vaurioita uudella puolella ei ole, mutta hirmuisen voimakas savun haju siellä on kaikkialla. Eteisaulasta uuden puolen kattoa oli revitty auki.

Tuhoutuneella puolella oli kansliatila, 5.–6. luokkien opetustila, kirjastohuone sekä ruokala, jonka alapuolella oli liikuntasalin pukuhuone- ja peseytymistiloja.

– Viereisessä Satulinnan päiväkotiyksikössä on ollut koulun musiikkiopetustila. Periaatteessa neljään tilaan saadaan kyllä porukka mahtumaan. Ruokailun järjestämistä täytyy miettiä. Ruokailu todennäköisesti hoidettaisiin luokissa vähän kuin ennen vanhaan.

Raunioiden seassa oli koulukirjoja ja -tarvikkeita. Kuva: Mirja Hussain

"Mahdollisimman pian"

Granqvistin mukaan koulun henkilökunta pyrkii tekemään parhaansa, jotta oppilaille saadaan rakennettua normaali koulun arki. Ainakin maanantaina ja tiistaina koulua käydään evakkotiloissa kirkonkylän koululla.

– Toivomuksemme on päästä palaamaan koululle mahdollisimman pian ja jatkaa koulun toimintaa. On muiden viranomaisten käsissä, koska meille tulee lupa palata sinne.

Lusin oppilaiden tilapäinen koulunkäynti pystytään käynnistämään suhteellisen pienillä järjestelyillä.

– Sopu sijaa antaa. Poikkeustilanteessa täytyy löytyä joustoa ja ymmärrystä puolin ja toisin.

Granqvist arvelee, että tulipalo on ollut oppilaille traumaattinen kokemus, jota käsitellään heti maanantaina.

– Onni onnettomuudessa oli, ettei palo syntynyt koulupäivän aikana.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi