Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kaikille erikoisoluet eivät maksa maltaita – Teemu Lahtinen saa mallasjuomansa panimoilta ilmaiseksi

Suositun Bönthöö bönthöö -blogin isäntä Teemu Lahtinen sanoo, että erikoisoluiden lisääntyvä tarjonta ei ole pelkästään hyvä asia. Helmiä on sakan seasta aikaisempaa vaikeampi löytää.

Teemu Lahtinen on maistanut 4100:aa erilaista olutta. Kuva: Janne Ranne

Olut on lahtelaisen Teemu Lahtisen, 37, intohimo. Laskujensa mukaan Lahtinen on maistanut 4100:aa erilaista olutta. Hän toimittaa ahkerasti omaa Bönthöö bönthöö -olutblogiaan, kirjoittaa Olutposti-lehteen ja kuuluu myös Suomen olutseuran hallitukseen.

– Blogilla on lähemmäs 10 000 seuraajaa, mutta en todellakaan tienaa tällä. Köyhyysrajan alla mennään. Pärjään, kun ei ole lainoja, eikä lapsia ja oluet ovat ilmaisia, hän sanoo.

Lahtinen on harrastanut oluita vähän toistakymmentä vuotta.

– Vuonna 2007 Alkoon tuli Sierra Nevada Torpedo ja norjalainen Nøgne Ø #100. Ne ovat ensimmäisiä runsaasti humaloituja oluita, joita muistan maistaneeni. Aikaisemmin en erityisesti pitänyt oluista, tai silloin puhuin kaljasta, mutta nuo olivat sellaisia niittejä, että aihe alkoi kiinnostaa.

Helposti lähestyttävää blogiaan hän on pitänyt kaksi ja puoli vuotta. Se on saanut nopeasti mainetta ja panimot toimittavat Lahtiselle oluitaan arvioitavaksi korvauksetta.

– Harvoin enää haen tuotteita Alkosta ja marketeista. Johonkin pitää keskittyä. Nyt tarjonta on räjähtänyt niin, että pitäisi olla melkoinen fakiiri pystyäkseen kahlaamaan kaiken uutuustarjonnan läpi.

Lahtisen mukaan lisääntyvä tarjonta ei ole pelkästään hyvä asia. Erikoisoluiden vyöryn myötä kauppoihin tulee suhteessa enemmän tuotteita, jotka eivät harrastajan viisaria väräytä. Helmiä on sakan seasta aikaisempaa vaikeampi löytää.

Uusia oluita tulee markkinoille nykyisin niin paljon, ettei Lahtinenkaan ehdi maistella kaikkia. Kuva: Janne Ranne

Reviiri kasvaa maakunnallisesta kansalliseksi

Lahtisen blogista sisältää kirjoitusten lisäksi videoita ja podcasteja. Podcastit ovat peräisin Lahtisen LiMu Radioon toimittamasta Lahtikko Radio -ohjelmasta.

– Lahtikko Radio kuolee, kun alan tehdä kesällä Helsingissä Olutliiton puheenjohtaja Anikó Lehtisen ja olutkauppa Pienen perustaja Erkki Hämeen kanssa podcastia. Lahtelainen ja päijäthämäläinen olutkulttuuri sahteineen on edelleen sydäntä lähellä, mutta haluan tehdä myös laajempaa, kansallista juttua.

Työn alla on myös olutkirja. Jos Bönthöö bönthöö -blogin rönsyilevän kepeä ote jotain ennustaa, teoksesta tulee vähemmän perinteinen suomalainen olutkirja.

– Kaikki vanhemmat olutharrastajat ei siedä mun tyyliä. Se on liian humoristista tai jotain, mutta osaan tarvittaessa tuottaa vakavampaakin tekstiä. Kirjaprojekti on niin alkuvaiheessa, että sen tyylistä on liian aikaista sanoa mitään.

Viikonloppuna Ant Fest -olutfestivaali Lahdessa

Teemu Lahtinen on myös yksi Lahdessa viikonloppuna järjestetyävän Ant Fest -olutfestivaalin tekijöistä.

– Tarjolla on kolmisenkymmentä erilaista olutta, joista osa on ensimmäistä kertaa tarjolla Suomessa. Ant Fest on myös ensimmäinen olutfestivaali Suomessa koskaan, jossa on oluen ulosmyyntiä.

Uuden alkoholilain myötä oluiden ja muiden korkeintaan 5,5-prosenttisten alkoholijuomien ulosmyynti on ollut sallittua maaliskuun alussa lähtien.

– Ulos saa myydä kello 21 asti. Myynnissä on puolenkymmentä pullotuotetta.

Yhden festivaalijuoman kehittämisessä on Lahtisellakin ollut näppinsä pelissä.

– Vääksyläisen Kanavan Panimon Vadelma Gose saa ensi-iltansa. Se on hyvin samanlainen olut kuin Bönthöö bönthöö: Näin on marjat, jonka Kanavan Panimo pani teki toivomusteni mukaan blogiani varten. Kiva projekti. Se oli mun ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa kaupallinen yhteistyöolut.

Teemu Lahtinen on myös yksi Lahdessa viikonloppuna järjestettävän Ant Fest -olutfestivaalin tekijöistä. Kuva: Janne Ranne

"Välillä kannattaa juoda vettä ja syödä hyvin"

Gose on saksalaislähtöinen suolavehnäoluttyyppi, joka ehti jo painua unholaan ennen uutta kukoistustaan.

– Gose on hapanolut, jossa humalaa käytetään suhteellisen vähän, ja sen alkoholiprosentti on tyypillisesti matala. Hapanoluet ja NEIPA:t eli New England -tyyliset India pale alet ovat tällä hetkellä kovia juttuja olutmaailmassa.

New England viittaa Yhdysvaltojen koillisosaan, jossa Vermontin osavaltiossa kehitettiin vuosikymmen alussa maultaan hedelmäisempi ja vähemmän katkera IPA.

– Ant Festissa siihen kategoriaan menee esimerkiksi Brew By Numbers DDH IPA ja Brewski Starman DDH DIPA. Tyypin oluita on harvoin tarjolla. Ne ovat yleensä kalliita ja pilaantuvat tuoretuotteina nopeasti.

Edellä mainituissa juomissa on alkoholia kahdeksan tilaisuusprosenttia. Niiden parissa huoleton maistelija saa päänsä helposti pyörälle.

– Kannattaa tilata kahden desin annoksia, niin pystyy maistelemaan useampia. Välillä kannattaa juoda vettä ja syödä hyvin. Ruokailuteltta nousee ravintolan edustalle Loviisankadulle, Teemu Lahtinen vinkkaa.

Ant Fest ravintola Tirrassa perjantaina kello 18–03 ja lauantaina 09–03.

Suosikkiblogit

Bloggari Lahtinen vinkkaa

Tuopillinen: http://www.tuopillinen.fi - "Suomen paras olutblogi omani jälkeen. Rikasta ja oivaltaa kieltä ammattimaisessa paketissa. "

Arde arvioi: http://arijuntunen.blogspot.fi - "Luotisuoraa ja viihdyttävän eleetöntä analyysiä jo 11 vuotta."

Peten uusi aikuisblogi: http://petenaikuisblogi.blogspot.fi - "Harmittavasti hiljaiseloa alkuvuoden viettänyt Pete on sitä, mitä suomalainen olutkulttuuri kaipaa: oksennusta rinnuksille."

Kaljablogi: https://www.instagram.com/kaljablogicom/?hl=en - "Kun yksi sana riittää: sana."

Olutkoira: https://olutkoira.wordpress.com - "Kosteita historiantunteja."

Lähde: Teemu Lahtinen.
Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi