Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Perusterveydenhuollon palvelusetelikokeilu laajenee Päijät-Hämeeseen - koskee Lahdessa osaa asukkaista

Kokeilu koskee osaa Lahden asukkaista sekä Asikkalan, Hollolan, Iitin, Kärkölän ja Padasjoen asukkaita. Kuva: Aku Isotalo

Valtakunnallinen palvelusetelikokeilu laajenee Päijät-Hämeeseen. Myös osa lahtelaisista on päässyt kokeilun piiriin. Lahden kaupungin pääterveysaseman, itäisen lähiklinikan eli Ahtialan ja itäisen alueen eli Nastolan asiakkaat voivat halutessaan valita palvelusetelin. Palvelusetelin voivat valita myös Asikkalan, Hollolan, Iitin, Kärkölän ja Padasjoen asukkaat.

Käytännössä kokeiluun pääsy tarkoittaa sitä, että kuntalainen voi valita perusterveydenhuoltoon liittyvät lääkärin ja sairaanhoitajan perustason palvelut miltä tahansa kokeiluun tulevalta palveluntuottajalta 2. toukokuuta lähtien. Asiakkaat maksavat käynneistään terveyskeskuskäyntiä vastaavan asiakasmaksun ja käyntiin liittyvät todistuspalkkiot. Lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanottokäynnin lisäksi palveluntuottaja vastaa käynteihin liittyvistä perustason laboratorio- ja kuvantamistutkimusten kustannuksista.

Lue myös: Perusterveydenhuollon valinnanvapaus voi toimia myös maaseudulla – Kiuruvedellä 30 prosenttia vaihtoi yksityisiin palveluihin
 

Asiakas sitoutuu käyttämään valitsemiaan palveluja kuuden kuukauden ajan. Sen jälkeen hänellä on mahdollisuus vaihtaa palveluntuottajaa.

Kokeilu kestää tämän vuoden loppuun. Se jatkuu myös ensi vuonna, jos sosiaali- ja terveysministeriö jatkaa kokeilun rahoitusta.

Kokeilun avulla haetaan tietoa muun muassa palvelujen käytöstä, kustannuksista, saatavuudesta, jatkuvuudesta ja vaikuttavuudesta sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkaiden ja tuottajien käyttäytymisestä. Tavoitteena on, että Päijät-Hämeessä on noin 9 000 palvelusetelin käyttäjää tänä vuonna.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi