Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Keskussairaalan 127 miljoonan laajennus tarvitsee uuden luvan – "Kokonaisuus liikkuu ihan aikataulussa"

Laajennus sijoittuisi keskussairaalan nykyisen pääsisäänkäynnin edustalle. Kuva: Arkkitehtistudio Kujala-Kolehmainen

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän on haettava uusi lupa keskussairaalaan laajennusinvestoinnille. Uuden luvan tarve liittyy niin sanotun rajoittamislain kiristymiseen, joka taustalla oli Meri-Lapin kuntien päätös ulkoistaa Länsi-Pohjan keskussairaalan toiminta.

Keskussairaalan laajennushanke sai sosiaali- ja terveysministeriöltä investointiluvan jo syksyllä 2016, mutta arvio rakennuskustannuksista on tämän jälkeen kohonnut parillakymmenellä miljoonalla eurolla. Yhtymä neuvotteli tilanteesta viime viikolla perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) sekä sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesten kanssa.

– Tapasimme heidät yhdessä (terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtajan) Juhani Sandin kanssa ja kävimme hyvähenkisen keskustelun. Virkamiesten tulkinta oli, että yhtymän on parasta tehdä tässä tilanteessa kokonaan uusi hakemus, yhtymähallituksen puheenjohtaja Ville Skinnari (sd.) kertoo.

Uusi hakemus pikaisesti

Skinnari esitteli neuvottelun tuloksen tiistaina kokoontuneelle yhtymähallitukselle, joka hyväksyi menettelyn yksimielisesti.

– Mahdollisimman pian, todennäköisesti tällä viikolla jätämme ministeriöön uuden hakemuksen. Olemme jo käyneet läpi kohtia, jotka ministeriötä kiinnostavat laajan päivystyksen keskussairaalassa.

Keskussairaalaan on tarkoitus rakentaa uusi keskusleikkausyksikkö sekä tilat synnytysosastolle, vastasyntyneiden tehohoidolle, naistentautien yksikölle, heräämölle, välinehuollolle ja vuodeosastoille. Investoinnin kokonaisarvo kohoaa noin 127 miljoonaan euroon, mistä laitteiden osuus on 30 miljoonaa.

Investointia pidetään välttämättömänä, sillä keskussairaalan vuonna 1976 valmistuneet tilat ovat osin huonossa kunnossa. Laajennuksen rakennustöiden on määrä käynnistyä elokuussa 2019. Tilat valmistuisivat vuonna 2022.

– Asia tulee valtuustoon 28. toukokuuta. Kokonaisuus liikkuu ihan aikataulussa, Skinnari toteaa.

Rahoitus leasing-mallilla?

Yhtymä aikoo rahoittaa laajennuksen leasing-mallilla. Toisena vaihtoehtona on taselaina.

– Ensisijainen ratkaisumme on ollut malli, jossa rahoitusyhtiön kanssa tehdään sopimus määräajaksi kuten kymmeneksi vuodeksi, jonka jälkeen kiinteistö on lunastettavissa takaisin. Olemme katsoneet erilaisia vaihtoehtoja, joilla pääomaa pystyttäisiin vapauttamaan päätehtäväämme eli päijäthämäläisten palveluiden parantamiseen.

Maakunnat saavat vastuun sote-palvelujen järjestämisestä vuoden 2020 alussa. Palveluihin kuuluvan kiinteistöomaisuuden on tarkoitus siirtyä Maakuntien tilakeskuksen haltuun.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi