Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Keskussairaalan kiireellinen laajennushanke jäi pöydälle – "Jos päätökset viivästyvät, saatamme ajautua väistötiloihin ja jopa parakkeihin"

Päijät-Hämeen keskussairaalaan on tarkoitus rakentaa uusi keskusleikkausyksikkö sekä tilat muun muassa synnytysosastolle, välinehuollolle ja vuodeosastoille. Investoinnin kokonaisarvo kohoaa noin 127 miljoonaan euroon. Nyt selvitetään, tarvitseeko hanke uuden investointiluvan ministeriöltä.

Uusi keskusleikkausyksikkö sijoittuisi keskussairaalan nykyisen pääsisäänkäynnin edustalle. Kuva: Arkkitehtistudio Kujala-Kolehmainen

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä saattaa joutua hakemaan uuden investointiluvan keskussairaalan laajennushankkeelle. Syynä on hankkeen laajeneminen ja arvioitujen rakennuskustannusten nousu parillakymmenellä miljoonalla eurolla.

Keskussairaalaan on tarkoitus rakentaa uusi keskusleikkausyksikkö sekä tilat synnytysosastolle, vastasyntyneiden tehohoidolle, naistentautien yksikölle, heräämölle, välinehuollolle ja vuodeosastoille. Investoinnin kokonaisarvo kohoaa noin 127 miljoonaan euroon, mistä laitteiden osuus on 30 miljoonaa.

Maanantaina kokoontunut yhtymähallitus ei vielä käsitellyt rakentamispäätöstä vaan päätti jättää asian pöydälle

– Asia käsitellään uudelleen hallituksen kokouksessa ensi viikon tiistaina. Hanke on kiistatta välttämätön ja kiireellinen. Kaikki tehdään, että saadaan päätös ennen kesälomia, yhtymän toimitusjohtaja Eetu Salunen toteaa.

Tilanne on henkilöstöllemme nyt jo hyvin vaikea. Yhtymähallituksen puheenjohtaja Ville Skinnari (sd.)

Investointilupa saatiin 2016

Rakennusvaihe 7 (RV7) -nimellä kulkeva laajennushanke sai sosiaali- ja terveysministeriöltä investointiluvan jo syksyllä 2016. Mahdollisen uuden luvan tarve liittyy niin sanotun rajoittamislain kiristymiseen, joka taustalla oli Meri-Lapin kuntien päätös ulkoistaa Länsi-Pohjan keskussairaalan toiminta.

– Päätimme ensi viikon tiistaihin asti jatkaa keskusteluja sosiaali- ja terveysministeriön kanssa, että saamme selkeyden lupatilanteeseen, yhtymähallitusta johtava kansanedustaja Ville Skinnari (sd.) toteaa.

Skinnari korostaa, että sairaalahankkeessa on päästävä eteenpäin mahdollisimman nopeasti.

– Nyt ei ole kyse mistään yksityisen kokonaisuuden muodostamisesta vaan perusinvestoinnista, jolla turvataan päijäthämäläisten palvelut jatkossakin.

Leikkaussaleja poistettu käytöstä

Keskussairaalan vuonna 1976 valmistuneet tilat ovat osin huonossa kunnossa. Esimerkiksi kolme leikkaussalia on jouduttu poistamaan käytöstä sisäilmaongelmien takia.

– Jos päätökset viivästyvät, olemme tilanteessa, joissa saatamme ajautua väistötiloihin ja jopa parakkeihin. Se ei tietenkään ole tulevaisuus, joka laajan päivystyksen keskussairaalalla pitää olla. Tilanne on henkilöstöllemme nyt jo hyvin vaikea, Skinnari huomauttaa.

Keskussairaalan vanhojen nykyisten tilojen korjaaminen on todettu kannattamattomaksi kahdesta syystä. Vanhoja remontoimalla ei voitaisi toteuttaa toiminnallisia muutoksia, joiden avulla voidaan säästää toimintakuluissa. Lisäksi peruskorjauksen ajaksi olisi järjestettävä kalliit väistötilat.

Uudisrakennusta pidetään välttämättömänä, sillä päivystyskirurgiaa ja synnytyksiä ei käytännössä ole mahdollista siirtää esimerkiksi Helsinkiin tai Tampereelle. Jos palvelut ostettaisiin muualta, Päijät-Hämeestä häviäisi suuri määrä työpaikkoja.

Huhtikuussa valtuustoon?

Salusen mukaan investointipäätös on tarkoitus tehdä huhtikuussa pidettävässä yhtymävaltuuston kokouksessa. Rahoitusvaihtoehtoina ovat olleet taselaina ja leasing-malli.

– Tällä hetkellä molemmat erittäin edullisia. On huolella laskettava, mikä on yhtymälle paras ratkaisu, Salunen ennakoi.

Keskussairaalan uudisrakennushanke

Tilantarve kasvanut

Keskussairaalan uuden leikkausyksikön, synnytysyksikön, välinehuollon ja vuodeosastojen toteuttamisesta (rakennusvaihe 7) valmistui hankesuunnitelma vuonna 2015. Rakentamiskustannuksia arvioitiin tuolloin 68 miljoonaa euroa.

Hankkeen laajuus on kasvanut hankesuunnitelmassa esitetystä 22 270 (brutto-)kerrosneliömetristä 33 600 kerrosneliöön. Lisätilatarpeita tuovat uusi pääaula, Akuutti24:n yhdyskäytävä, teknisten tilojen ja tunneliverkoston laajentuminen, arkistotilat, ict-konesali ja paikannusjärjestelmä.

Arvioidut rakentamiskustannukset ovat kohonneet noin 97 miljoonaan euroon.

Keskussairaalan tilojen uudistamista pidetään välttämättömänä riskinhallinnan näkökulmasta ja sairaalan kilpailukyvyn turvaamiseksi.

Uudisrakentamisen toteutussuunnittelu valmistuu alkuvuodesta 2019. Sen jälkeen on vuorossa urakkalaskenta.

Nykyisten tilojen purkutyöt voivat alkaa ensi vuoden alussa. Laajennuksen rakennustöiden on määrä käynnistyä elokuussa 2019. Tilat valmistuisivat vuonna 2022.

Myöhemmin (rakennusvaihe 8) on tarkoitus tehdä uudet tilat lasten ja nuorten keskukselle, sisätautien, neurologian ja keuhkosairauksien vuodeosastoille sekä vaativan kuntoutuksen toiminnoille.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi