Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Vammaisilta evätty avustajia iän perusteella – Lahden kaupungin vammaisneuvosto haluaa tutkituttaa linjauksen

Toistakymmentä sairaus- ja tapaturmainvalidia sekä heidän avustajiaan ja entisiä avustajia kerääntyi maaliskuussa mielenilmaukseen Lahden kaupungintalon edustalle. netti: Mielenilmaukseen oli saapunut toistakymmentä osallistujaa. Kuva: Janne Ranne

Lahden kaupungin vammaisneuvosto pyytää Etelä-Suomen aluehallintovirastoa tutkimaan, onko Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä tulkinnut vammaispalvelulakia oikein lopettaessaan yksipuolisesti henkilökohtaisen avun päätöksiä. Neuvosto kertoo asiasta julkaisemassaan kannanotossa.

Kaupungin vammaisneuvosto kertoo seuranneensa huolestuneena Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän yksipuolista toimintaa, jolla se on muuttanut lahtelaisten vammaisten henkilökohtaisen avun perusteita ikään perustuen. Avunsaanti muuttuu henkilön täyttäessä 65 vuotta ja tämän jälkeen henkilökohtainen avustaja on evätty. Hylkäyspäätökset ovat kohdistuneet muun muassa ikääntyneisiin liikuntavammaisiin ja jopa sokeisiin.

Kaupungin mukaan lainmukaista henkilökohtaista haastattelua ei ole suoritettu, eikä kuunneltu avunsaajien mielipiteitä, ennen kuin päätös avun lopettamisesta on tehty.

Kaupungin vammaisneuvoston mukaan vammaispalvelulaissa sanotaan, että henkilökohtaista apua järjestettäessä vaikeavammaisena pidetään henkilöä, joka tarvitsee pitkäaikaisen tai etenevän vamman tai sairauden johdosta välttämättä ja toistuvasti toisen henkilön apua suoriutuakseen tietyistä toiminnoista, eikä avun tarve johdu pelkästään ikääntymiseen liittyvistä sairauksista ja toimintarajoitteista.

Henkilökohtaisen avun saajat ovat eri tavoin lähestyneet yhtymää saadakseen päätöksiä henkilökohtaisen avun lopettamisesta muutetuksi. Laissa ei ole mitään perustetta sille, että jossain tietyssä iässä henkilökohtaisen avun palvelutarpeet muuttuvat.

Tähän mennessä henkilökohtaisen avun menettäneet ovat valittaneet yhtymän jaostoon ja saaneet vastaukseksi hylkäävän päätöksen. Myös hallinto-oikeuteen on valitettu, mutta tämän asian käsittely on kesken.

Lahden kaupunginvaltuusto käsitteli asiaa maaliskuussa valtuustoaloitteen pohjalta ja palautti asian uudelleen käsittelyyn. Lahden seudun sairaus- ja tapaturmainvalidit järjestivät mielenosoituksen Lahden kaupungintalon edustalla ennen kyseistä kokousta vammaisten henkilökohtaisen avun puolesta.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi