Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tekniset ongelmat viivästyttäneet ylioppilaskirjoituksia Lahdessa jopa reilulla tunnilla – "Kokelaita käytettiin koekaniineina"

Epäluotettavat USB-tikut korvattiin lyseossa ja Kannaksessa virtuaalisella palvelimella, minkä jälkeen ongelmia ei ole ilmennyt. Kannaksen lukion rehtorin mukaan ylioppilastutkintolautakunnan olisi pitänyt testata epävarmoiksi osoittautuneita USB-tikkuja paremmin. YTL:n digitalisoinnista vastaava projektipäällikkö sanoo, että tikkujen toimintanopeudessa ilmeni odottamatonta laatuvaihtelua.

Venla Järvinen osallistui Kannaksen lukion lyhyen vieraan kielen ylioppilaskokeeseen perjantaina. Kuva: Mirja Hussain

Lahtelaislukiot eivät ole välttyneet teknisisiltä ongelmilta kevään sähköisissä ylioppilaskirjoituksissa. Viime perjantaina vieraan kielen pitkän oppimäärän kokeet viivästyivät Lahden lyseossa ja Kannaksen lukiossa. Ongelmat johtuivat ylioppilastutkintolautakunnan (YTL) toimittamista USB-tikuista, joilta verkkopalvelinta pyöritettiin. Kun koetiedosto oli iso ja kokelaita oli paljon, tikun kapasiteetti ei kestänyt.

– Opiskelijat putosivat verkosta, ja sen jälkeen jouduimme vaihtamaan palvelinta ennen kuin koe jatkui, sanoo Lahden lukioiden tietotekniikkakoordinaattori Esa Palkio.

Lyseossa koe viivästyi kolmen eri katkon vuoksi yhteensä tunnin ja viisi minuuttia. Aikamenetys korvattiin lisäajalla.

– Lopetimme kello 16:05 kun kokeen piti loppua kello 15, sanoo rehtori Tero Matkaniemi.

Hänen mukaansa tilanne säilyi rauhallisena.

– Jotkut kokelaat sanoivat, että ihan hyvä kun sai levätä ja vetää happea välillä.

"Ylioppilaskokelaat koekaniineina"

Kannaksen lukiossa selvittiin yhdellä 22 minuutin katkolla, joka myös kompensoitiin lisäajalla.

– Kun kuulimme lyseon ongelmista, otimme yhteyttä ylioppilastutkintolautakuntaan ja toimimme heidän ohjeidensa mukaan. Iltapäivällä kahden aikoihin vaihdoimme palvelintikkua ja palvelinta, sanoo Kannaksen lukion rehtori Jyrki Rosti.

Hänen mukaansa ylioppilastutkintolautakunnan olisi pitänyt testata epävarmoiksi osoittautuneita USB-tikkuja hyvissä ajoin.

– Lautakunta ei ollut mitoittanut näitä palvelintikkuja oikein tai testannut niitä ennakkoon. Niiden väitettiin kestävän 200 opiskelijaa, mutta lyseolla kirjoittajia oli noin 150 ja tikku kuormittui täyteen. Koekaniineina käytettiin ylioppilaskokelaita, Rosti sanoo.

USB-tikuissa "laatuvaihtelua"

YTL:n ylioppilastutkinnon digitalisoinnista vastaava projektipäällikkö Matti Lattu sanoo, että lukioille lähetetyissä palvelintikuissa ei ole ollut ennalta havaittavaa vikaa. Niissä on ollut kuitenkin laatuvaihtelua toimintanopeudessa. Kun digitaaliseen kokeeseen osallistuvien abiturienttien määrä on tänä keväänä kasvanut, palvelimia pyörittävät tikut joutuivat runsasväkisissä saleissa koetukselle.

– Tikkuja on vaikea testata, kun niitä lähtee meiltä tuhansia. Fiksumpaa on korvata tikut jatkossa suurempien kokelasmäärien saleissa virtuaalisilla palvelimilla.

Latun mukaan hitaiden USB-tikkujen takia palvelimia jouduttiin käynnistämään viime perjantaina uudelleen noin kymmenessä suomalaislukiossa. Tämä aiheutti yleensä noin 30–40 minuutin keskeytyksen kokeeseen.

– Lukioita ei ollut paljon, mutta me ajattelemme täällä yksittäisiä kokelaita. Yksikin on liikaa. Koesuorituksia ei ole kadonnut, se on tärkeintä.

Lattu sanoo, että muutamissa ongelmia kohdanneissa lukioissa siirryttiin perjantain jälkeen paremmin toimiviin virtuaalisiin palvelimiin.

Myös Kannaksen ja lyseon lukioille viriteltiin viime perjantain jälkeen virtuaaliset palvelimet. Sen jälkeen katkoksia ei ole tullut.

– Saamme valmisteltua koetilat nopeasti ja toimintavarmuus on nyt erittäin hyvä, Esa Palkio sanoo.

Iina Penttinen poistui perjantaina Kannaksen lukion ylioppilaskokeesta hyvillä mielin. Hän ei ole kohdannut kirjoituksissaan teknisiä ongelmia pieniä häiriöitä lukuun ottamatta. Kuva: Mirja Hussain

"Luotan siihen, että järjestelmät toimivat"

Kevään ylioppilaskirjoitukset jatkuivat perjantaina 23.3. lyhyen vieraan kielen kokeella. Kannaksen lukiossa ylioppilastutkintoa suorittava Iina Penttinen poistui koesalista noin kello 14. Hän kertoi tekniikan toimineen moitteetta. Viime syksynä sähköisen ylioppilastutkintourakkansa aloittanut Penttinen kertoo päässeensä muutenkin teknisten ongelmien suhteen vähällä.

– Välillä on tullut pieniä häiriöitä, mutta ne ovat yleensä poistuneet minuutissa.

Penttinen oli luottavainen sähköisten ylioppilaskirjoitusten suhteen, vaikka totesikin hieman miettineensä laitteiston luotettavuutta ennen ensimmäistä koettaan.

– Luotan siihen, että järjestelmät toimivat. Ja jos koe katkeaa pitkäksi aikaa, ajasta saa korvausta.

Uudistus

Digitaalinen ylioppilastutkinto

Ylioppilastutkintoa on digitalisoitu asteittain syksystä 2016 alkaen.

Kokonaan digitaalisessa muodossa kirjoitukset ovat keväällä 2019.

Tänä keväänä sähköisiksi muuttuivat englannin, espanjan, italian, portugalin, latinan sekä biologian kokeet.

Viimeiseksi sähköiseen muotoon siirrytään matematiikassa keväällä 2019.

Ylioppilaskirjoitukset jatkuvat tänä keväänä vielä maanantaina 26.3. pitkän ja lyhyen oppimäärän matematiikalla sekä keskiviikkona 28.3. saamen äidinkielen kokeella. Molempien aineiden kokeet tehdään vanhaan tyyliin paperille.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi