Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hyvinvointiyhtymä teki ennakoitua paremman tuloksen

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Eetu Salunen muistuttaa, että sote-menot tulevat kasvamaan väestön ikääntyessä. Kuva: Mirja Hussain

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä teki oletettua paremman tuloksen vuonna 2017. Sosiaali- ja terveydenhuollon vertailukelpoiset kustannukset laskivat viime vuonna Päijät-Hämeessä 11,2 miljoonalla eurolla vuodesta 2016. Summa vastaa 1,6:ta prosenttia kustannuksista. Samaan aikaan muualla Suomessa sote-menot ovat kasvaneet.

Alun perin kunnat edellyttivät yhtymältä 19 miljoonan euron säästöjä, mutta tehostamistoimet eivät päässeet viime keväänä tarpeeksi nopeasti vauhtiin poliittisen päätöksen teon takia.

Vuonna 2017 yhtymän ulkoiset toimintatuotot olivat 710,8 miljoonaa euroa ja ulkoiset toimintakulut 697,1 miljoonaa euroa. Yhtymän vuosikate oli 13,2 miljoonaa euroa. Yhtymän taseen loppusumma on 207,0 miljoonaa euroa. Tilikauden 2017 ylijäämä on 0,2 miljoonaa euroa.

Kuntien maksuosuudet ylittivät alkuperäisen talousarvion 9,6 miljoonalla eurolla. Erikoissairaanhoidon, päivystyksen ja ensihoidon yhteenlasketut maksuosuudet puolestaan laskivat 1,7 prosenttia eli 4,3 miljoonaa euroa.

Vertailukelpoisten lukujen saamiseksi yhtymä teetätti talousarvion ulkopuolisella Nordic Healthcare Groupilla.

Lue myös: Hollolan hyvä tulos yllätti: "Hollolan historiasta ei löydy vastaavaa"
 

Säästöjä kiireellä

Hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Eetu Salunen pitää yhtymän ensimmäistä toimintavuotta onnistuneena. Palvelurakenne uudistui, maakunnallinen integraatio tapahtui ja merkittäviä säästöjä saavutettiin.

– Sote-menojen kasvua voi kestävästi hillitä, mutta olemme ehkä pitäneet liian kiirettä säästöjen hakemisessa. Peruspalveluihin ja kotiin vietäviin palveluihin on satsattava enemmän ennen kuin rakennemuutoksia voidaan viedä eteenpäin, Salunen sanoo.

Päivystyskeskuksen kulut olivat viime vuonna 23,1 miljoonaa euroa, ensihoidon 10,2 miljoonaa euroa ja peruspalveluiden 351,1 miljoonaa euroa.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi