Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Yhtymä sitoutuu aloittamaan toiminnalliset muutokset, jos Lahden maksuosuus uhkaa ylittyä – "Talouden toteumista ei ole tietoja"

Sopimuksen mukaan hyvinvointiyhtymä raportoi kuukauden välein toiminnan ja talouden toteutumisesta jäsenkunnille. Kuva: Pirjo Kamppila

Lahden kaupunki ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ovat vihdoin laatineet kuluvaa vuotta koskevan palvelusopimuksen. Kaupunginhallituksen maanantaina hyväksymä sopimus velvoittaa yhtymää aloittamaan välittömästi toiminnalliset muutokset, jos kaupungin 354 miljoonan euron maksuosuus uhkaa ylittyä.

Sopimuksen mukaan yhtymä raportoi kuukauden välein toiminnan ja talouden toteutumisesta jäsenkunnille. Jos talousraamissa ei ole puolen vuoden aikana pysytty, yhtymän on esitettävä keinot ennustetun alijäämän kattamiseksi.

– Tietysti olisi ollut toivottavaa, että sopimus olisi saatu jo aiemmin tehtyä, mutta täytyy olla tyytyväinen, että se saatiin nyt. Lahden kannalta on hyvä, että sopimuksessa on sitouduttu 354 miljoonaan euroon, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) toteaa.

"Paljon epävarmuustekijöitä"

Kaupunginhallitus sai iltakoulussaan tilannekatsauksen yhtymän asioista.

– Kuulimme yhtymän toimitusjohtajaa Eetu Salusta ja kävimme ihan hyvää keskustelua. Tottakai meitä kiinnostaa, miten talous on toteutumassa nyt ja seuraavana vuonna, millaisia riskejä on ja mitä kaikkea pitää ottaa huomioon. Tulin itse vakuuttuneeksi, että tämä vuosi näyttää tällä hetkellä hyvältä, Komu sanoo.

Yhtymävaltuuston puheenjohtajana toimiva kaupunginhallituksen jäsen Hannu Rahkonen (kok.) sanoo, että alkuvuosi on ollut yhtymälle ict-ongelmien takia ikävä.

– Talouden toteumista ei ole tällä hetkellä tietoja. On paljon epävarmuustekijöitä.

Yhtymä hakee tälle vuodelle useiden miljoonien eurojen suuruista kasvurahoitusta, jonka saaminen on vielä osin epävarmaa.

– Yhtymävaltuusto päätti joulukuussa, että 16. huhtikuuta tietoa pitäisi olla, mutta saa nähdä onko. Ja mitkä ovat toimenpiteet, jos näyttää siltä, että budjetti ei toteudu, Rahkonen pohtii.

Palveluverkkoa "muokataan"

Palvelusopimuksen mukaan Lahden kaupungin alueella olevien sote-kiinteistöjen vuokrannousupaineita lasketaan muun muassa "muokkaamalla palveluverkkoa". Sote-palveluiden ja kaupungin palveluverkon yhteensovittamista valmistellaan osana maakuntavalmistelua tämän vuoden aikana.

Rahkosen mukaan tämä tarkoittaa ainakin Paavolan terveystalon kiinteistöstä luopumista. Muita palveluverkkoa koskevia linjauksia ei ole tehty.

Sairaalan laajennus tulossa päätettäväksi

Yhtymävaltuuston huhtikuun kokouksessa on tarkoitus käsitellä keskussairaalan laajennushanketta, jonka arvo kohoaa lähes 130 miljoonaan euroon. Niin sanotun RV7-hankkeen rakennustekniset osat maksaisivat 97 miljoonaa euroa ja lääkinnälliset laitteet sekä kalusteet noin 30 miljoonaa.

Tavoitteena on rakentaa uudet tilat synnytysosastolle, kirurgian yksikölle ja vuodeosastoille. Rahkosen mukaan kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että laajennushanke on välttämätön.

– Se pitää saada käyntiin. Alkuperäisen aikataulun mukaan yhtymän hallitus tekisi hankkeesta esityksen viikon päästä maanantaina. Jos kaikki asiat saadaan siihen mennessä varmistettua, näin varmaan tapahtuu. Investointiluvat pitää varmistaa ja rahoituskanavat kilpailuttaa.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi