Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden bussireitit ja aikataulut uusitaan – asukkaat voivat osallistua suunnitteluun

Lahden bussiliikenteen houkuttelevuutta halutaan lisätä runkolinjoilla, joissa bussit kulkevat muita linjoja tiheämmin. Kuva: Sami Lettojärvi

Lahden seudun liikenne suunnittelee kuluvan vuoden aikana bussien reitit ja aikataulut uudelleen. Suurennuslasin alle joutuvat kaikki nykyiset linjat joitakin kouluvuoroja lukuun ottamatta.

Muutoksessa Lahteen suunnitellaan uusi runkolinjasto, joka yhdistää tärkeimmät asuin- ja työpaikka-alueet keskustaan suorilla reiteillä. Runkolinjan varteen voi olla pidempi kävelymatka, mutta runkolinjan pysäkiltä kulkee busseja useammin.

Runkolinjaa palvelee joukko liityntäliikennelinjoja eli tavallisia bussilinjoja.

Tavoitteena on nykyistä taloudellisemmin toimiva ja houkutteleva joukkoliikenne. Siihen aiotaan päästä matkustajamääriä kasvattamalla ja kustannustehokkuutta parantamalla.

Uudet linjat otetaan käyttöön vaiheittain nykyisten liikennöintisopimusten päättyessä vuosien 2019–2020 aikana.

Uusi suunnitelma on Lahden kaupunkiympäristön palvelualueen strateginen kärkihanke, jossa määritellään joukkoliikenteen palvelutaso ja suunnitellaan uusi runkolinjasto.

Kaupungin tiedotteen mukaan monista Euroopan kaupungeista on saatu hyviä kokemuksia toimivan runkolinjaston positiivisista vaikutuksista.

Esimerkiksi Ruotsissa sijaitseva 60 000 asukkaan Karlstad muutti 17 linjaa kahdeksaksi runkolinjaksi 2005. Karlstadin joukkoliikenteen matkustusmäärät ovat kasvaneet muutoksen jälkeen 65 prosenttia kymmenessä vuodessa.

Matkustajat mukaan suunnitteluun

Asukkailla on mahdollisuus osallistua suunnitelman laatimiseen monin tavoin. Suunnittelu alkaa nykytilan kartoittamisella, jonka tueksi kevään aikana tehdään asiakaskysely verkossa ja tietyillä linjoilla haastattelijan paperikyselynä.

Maaliskuun aikana avataan runkolinjastosuunnitelmalle blogi Lahden seudun liikenteen verkkosivuille, jossa suunnitelman etenemistä voi seurata ja kommentoida.

Kaupungin ePalaute-järjestelmään runkolinjastosuunnitelmalle on avattu oma palautekanava, jossa voi esittää vapaamuotoisesti omia ideoita ja toiveita uusien linjojen suhteen tai piirtää oman ehdotuksensa sivulta löytyvälle kartalle.

LSL:n suunnittelijat esittelevät runkolinjastosuunnitelmaa kaupungin tapahtumissa, ja aiheesta järjestetään työpajoja eri kohderyhmille.

Suunnittelijat kannustavat keskustelemaan aiheesta aktiivisesti sosiaalisessa mediassa. Runkolinjastosuunnitelmaa varten on valjastettu käyttöön hashtagit #sinunvuorosi, #minunvuoroni ja #runkolinjasto. LSL:n Facebook- ja Twitter-tileillä on ajantasaista tietoa suunnitelman vaiheista ja muista joukkoliikenteen ajankohtaisista asioista.

Nina Räty
nina.raty@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi