Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Spatium saamassa palikat kasaan Kisapuistossa – "Syksyllä haetaan rakennuslupaa stadionille"

Ehdotus Launeelle rakennettavasta jalkapallostadionista ei häiritse toimitilayhtiö Spatiumia, joka selvittää Kisapuiston stadionin toteuttamista. Yhtiö uskoo Kisapuisto-hankkeen etenevän ilman aikaa vievää kaavamuutosta.

Kisapuiston stadionin pääkatsomo vetäisi 2 200 henkeä. Kuva: Atte Mattila

Lahden toimitilayhtiö Spatiumin julkistaa touko-kesäkuun vaihteessa ehdotuksen Kisapuiston jalkapallostadionin toteutusratkaisusta. Syksyllä alkanut selvitystyö on hyvässä vaiheessa, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Jouni Kanervo.

– Tietyt palikat alkavat olla kasassa. Parin kuukauden päästä tulemme enemmän esille. Uskon, että meillä on silloin sellaista kerrottavaa, että hanke etenee, hän ennakoi.

Stadion uuden pääkatsomon rakentaminen maksaa hankesuunnitelman mukaan 7,1 miljoonaa euroa. Kaupungin osuus on noin 60 prosenttia eli reilut 4 miljoonaa euroa. Puuttuvasta osuudesta 1,1 miljoonaa tulisi tukina valtiolta ja Euroopan jalkapalloliitolta Uefalta.

– Rahoitusta uupuu 1,7–1,8 miljoonaa euroa. Meidän laskelmillamme näyttäisi, että sellainen saadaan kasaan. Lopulliset päätös- ja rahoituskuviot ratkeavat syksyllä. Siihen mennessä kaikki tarvittava raha pitäisi olla kerätty, Kanervo sanoo.

Toisin kuin Kisapuistossa, Launeella kaava ei mahdollista stadionin rakentamista. Spatiumin hallituksen puheenjohtaja Marko Varjonen (kok.)

Spatiumin hallituksen puheenjohtaja Marko Varjonen (kok.) uskoo, että Kisapuiston stadionille haetaan syksyllä rakennuslupaa.

– Olen luottavaisin mielin sen suhteen, että saamme ratkaisumallin, joka pystytään hyväksymään.

Pääkatsomoon 2 200 paikkaa

Uuteen pääkatsomoon tulisi hankesuunnitelman mukaan 2 200 paikkaa. Myöhemmin tehtävään päätykatsomoon paikkoja tulisi 780. Yhdessä nykyisen aurinkokatsomon (1 700 paikkaa) kanssa yleisökapasiteetti olisi 4 680 henkeä. Pääkatsomo voisi valmistua aikaisintaan keväällä 2020. Aurinkokatsomo voitaisiin kattaa myöhemmin.

Lahtelainen kansanedustaja Ville Skinnari (sd.) esitti keskiviikkona ajatuksen Launeen Sol Areenan viereen rakennettavasta 8 000 katsojan jalkapallostadionista. Hanke rahoitettaisiin kaavoittamalla Launeen keskuspuiston alueelle kymmeniä tuhansia kerrosneliömetrejä asumista.

Kanervon mukaan esitys Launeen stadionista ei vaikuta mitenkään Spatiumin Kisapuisto-selvitykseen.

– Mukavaa, että joku pohtii ja miettii näitä asioita. Esitys ei millään tavalla häiritse meidän työtämme. Se perustuu aivan eri asioihin kuin meidän hankesuunnitelmamme.

Puurakenteisen katsomorakennuksen lippa ulottuisi pesäpallokentän puolelle. Kuva: Atte Mattila

"Antaa huonon kuvan"

Varjonen oli mukana joulukuussa Hartwall Areenalla järjestetyssä tapaamisessa, jossa Skinnari, liikemiehet Harry Harkimo ja Mika Sulin sekä Lahden kaupungin edustajat keskustelivat urheilupaikkarakentamisen näkymistä.

– Tapaamisessa puhuttiin masterplanista, ei yksittäisestä hankkeesta. Olen Skinnarin kanssa samaa mieltä siitä, että meillä pitäisi olla urheilurakentamisesta kokonaisvaltainen suunnitelma. Yksittäisen hankkeen nostaminen esiin tuntuu aika ihmeelliseltä vedolta, Varjonen kommentoi Skinnarin avausta.

Varjosen mukaan Laune-esitys ei haittaa Spatiumin työtä, mutta saattaa hämmentää kaupunkilaisia.

Lue myös: Pelkkä ”ei” Skinnarin visiolle ei riitä
 

– Varsinkin ensimmäisestä uutisesta tuli mielikuva, että kaupunki on nyt satsaamassa Launeelle. Osalle voi jäädä kuva, että mitähän kaupunki oikein tekee. Tämä antaa toimintamallistamme huonon kuvan.

Stadionin Varjonen uskoo rakentuvan nopeammin Kisapuistoon kuin Launeelle.

– Toisin kuin Kisapuistossa, Launeella kaava ei mahdollista stadionin rakentamista. Launeen hankkeesta tuli ensimmäisenä mieleen, että onko tämä uutisankka.

Kaava pohdittavaksi myöhemmin?

Varjonen korostaa, että Kisapuiston kohdalla ei selvitetä pelkästään investoinnin rahoitusta vaan myös stadionin käyttötaloutta.

– Ei riitä, että on 20 jalkapallopeliä vuodessa. Pitää olla vähintään 40 tapahtumaa, jotta yhtälö tulee kannattavaksi. Investointi on itse asiassa helpompi ratkaista kuin se, millä stadion saadaan myös ylläpidettyä.

Ratkaisun löytämistä helpottaisi, jos stadionin yhteyteen pystyttäisiin osoittamaan uutta rakennusoikeutta. Varjonen luottaa siihen, että rakentamaan päästään ilman kaavamuutostakin.

– On vahinko, että Kisapuisto-hanketta ei ole kaavallisesti niputettu Ranta-Kartanoon. Ne olisi alusta saakka pitänyt katsoa kokonaisuutena. Jos mietitään kokonaisuutena Kisapuistoa, ehkä jossain vaiheessa on syytä miettiä kaavan päivittämistä.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi