Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Valtuutettu teki poliisille tutkintapyynnön Lahden Talojen urakoista – kaupunginhallitus ei nähnyt suorahankinnoissa moitittavaa

Kaupunginvaltuutettu Seppo Korhonen (vas.) pyytää poliisia selvittämään, onko Lahden kaupungin johto toiminut lainvastaisesti jättäessään puuttumatta Lahden Talojen suorahankintapäätöksiin. Yhtiö rakennutti vuosina 2015–16 neljä vuokrakerrostaloa ilman kilpailutusta.

Kaupunginvaltuutettu Seppo Korhosen (vas.) on puuttunut lukuisiin epäkohtina pitämiinsä asioihin. Korhonen istuu kaupungin tarkastuslautakunnassa. Kuva: Sami Kuusivirta

Kaupunginvaltuutettu ja tarkastuslautakunnan jäsen Seppo Korhonen (vas.) on jättänyt poliisille tutkintapyynnön Lahden Talojen tekemistä rakennusurakoiden suorahankinnoista. Tutkintapyynnön perusteita ovat hänen mukaansa hankintalain mahdollinen rikkominen, mahdollinen veronkierto ja mahdollinen lahjonta.

Tiistaina jätetty tutkintapyyntö liittyy siihen, että kaupungin vuokrataloyhtiö rakennutti vuosina 2015–16 neljä vuokrakerrostaloa ilman kilpailutusta. Kaksi taloa nousi Tornatoriin Sorvarinkadulle Hartelan tonteille. Kolmas talo rakennettiin Mukkulaan Vanhalletielle ja neljäs Hollolan Salpakankaalle. Molemmat olivat Salpausselän Rakentajien urakoita.

Kohteet toteutettiin niin sanotulla neuvottelumallilla. Toteutustapa on yleinen, mutta Lahden Talot sovelsi kyseistä menettelytapaa ensimmäistä kertaa.

Kaupunginhallitus käsitteli elokuussa 2016

Vanhatie 53:n rakennustyömaa lokakuussa 2016. Salpausselän Rakentajat urakoi Lahden Taloille vuokrakerrostalon. Kuva: Katja Luoma

Suorahankinnoista virisi julkinen keskustelu, ja kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta pyysi urakoista selvitystä. Asiaa elokuussa 2016 käsitellyt kaupunginhallitus ei nähnyt Lahden Talojen toiminnassa moitittavaa. Tuolloin todettiin, että valtion rahoittamasta ARA-tuotannosta noin neljäsosa toteutuu neuvottelujen kautta kilpailuttamatta.

Kaupunginhallitus päätti kuitenkin täsmentää rakennusurakoiden sääntelyä koskevia ohjeitaan. Hallitus linjasi, että suorahankinnat on perusteltava tapauskohtaisesti, ja niistä on tehtävä etukäteisilmoitus.

Salpausselän Rakentajien toimet tutkinnassa

Korhonen perustelee tutkintapyyntöään sillä, että Verohallinto on pyytänyt poliisia selvittämään Salpausselän Rakentajien vastuuhenkilöiden toimia. Yle ja Suomen Kuvalehti kertoivat viime viikolla, että poliisi selvittää, järjestikö Salpausselän Rakentajat satojentuhansien eurojen maksuja Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtajan Perttu Nousiaisen tileille.

Se on täysin rehellistä, normien mukaista ja jopa hyvin yleistä. Lahden Talojen hallituksen puheenjohtaja Pasi Karjalainen (sd.)

Nousiainen on luopunut tehtävästään ja säätiön hallituksen jäsenyydestä. Ylen haastattelussa Nousiainen kiisti saaneensa rahavirtoja tai lainoja virolaisilta ja veroparatiisiin rekisteröidyiltä yhtiöiltä.

Salpausselän Rakentajat on rakentanut Nuorisosäätiölle esimerkiksi suuren vuokrakerrostalon Lahden Aleksanterinkadulle. Korhosen mielestä on perusteltua olettaa, että rakennusyhtiö olisi käyttänyt muidenkin rakennusurakoiden hankkimiseen samoja vaikuttamisen keinoja kuin Nuorisosäätiöön.

Hallituksen puheenjohtaja kiistää epäselvyydet

Korhonen pyytää poliisia tutkimaan myös kaupunginhallituksen puolentoista vuoden takaisen päätöksen. Hän pyytää selvittämään, ovatko kaupunginjohtaja ja kaupunginhallitus mahdollisesti toimineet lainvastaisesti jättäessään puuttumatta suorahankintapäätöksiin.

Hankintalaki edellyttää rakennusurakan kilpailuttamista, ellei suorahankintaperustetta ole. Perusteen olemassaolo on arvioitava aina tapauskohtaisesti ja kirjattava hankintapöytäkirjaan. Perusteena on käytetty esimerkiksi tonttitarjonnan puuttumista.

Korhonen kertoi tutkintapyynnöstään maanantaina pidetyssä kaupunginvaltuuston kokouksessa. Lahden Talojen hallituksen puheenjohtaja Pasi Karjalainen (sd.) kiisti epäselvyydet.

– Jos rakennusliike omistaa tonttimaata ja niin sanottu neuvottelumalli tehdään, se on täysin rehellistä, normien mukaista ja jopa hyvin yleistä. Tutkimusten mukaan tällä mallilla toteuttaminen on jopa ollut edullisempaa. Aran lainojen hakemiselle on hyvin tarkat ohjeet, Karjalainen totesi.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi