Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahti ylemmässä keskikastissa omakotiasumisen menoissa

Omakotiasumisen kuntakohtaiset maksut ovat Lahdessa noin 3700 euroa vuodessa. Laskelma on tehty 120 neliön suuruiselle sähkölämmitteiselle talolle. Kuva: Leena Liukkonen
Kuva: Jani Keronen

Lahti on ylemmässä keskikastissa, kun vertaillaan omakotiasumisen menoja suurissa kaupungeissa. 17 kaupungin joukossa Lahti on sijalla 6. Lahtelaiset omakotiasukkaat maksavat keskimääräistä enemmän etenkin sähkölämmityksestä, jossa maksut ovat kolmanneksi korkeimmat Kouvolan ja Lappeenrannan jälkeen.

Omakotiliiton tekemässä vertailussa tarkasteltiin 120 neliön omakotitalon kuntakohtaisia menoja, joita ovat kiinteistövero, lämmitys- ja käyttösähkömenot, vesimaksut ja jätemaksut.

Yli 60 000 asukkaan kaupunkien vertailun kärjessä ovat Lappeenranta, Jyväskylä ja Espoo. Lappeenrannassa vakio-omakotitalon vuosimenot kohoavat lähelle 4 000 euroa. Lahdessa vuosimenot ovat noin 3 700 euroa ja vertailun halvimmassa kaupungissa Seinäjoella noin 3 300 euroa.

Lahdessa omakotiasukkaan kiinteistöveromenot ovat samalla tasolla kuin Oulussa ja Kuopiossa. Selvästi korkeampia kiinteistöveromenot ovat pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Vesimaksuissa Lahti on suurten kaupunkien keskikastissa.

Lue myös: Sinkku viihtyy keskustassa - "En tiedä, missä haluan olla, joten keskustaan oli helppo muuttaa"
 

Lähes tuhannen euron ero

Omakotiliitto selvitti kuntakohtaisia asumismenoja nyt toista kertaa. Tutkimuksessa oli mukana 52 kuntaa, jotka edustavat 71 prosenttia Suomen asukasluvusta.

Vertailussa tarkasteltiin tyyppiomakotitaloa, joka on 30 vuotta vanha, puurakenteinen, sähkölämmitteinen ja sijaitsee omalla tuhannen neliön tontilla.

52 kunnan vertailussa omakotitalouden asumismenot vaihtelevat lähes tuhannella eurolla. Tutkimuksen mukaan kalleinta on asua Raisiossa, jossa vuosikustannukset ovat lähes 4 300 euroa. Kärkikolmikossa ovat myös Järvenpää ja Siilinjärvi. Edullisinta omakotiasuminen on Seinäjoella. Suurimmat kustannuserot aiheutuvat lämmityskuluista.

Omakotiliiton mukaan kuntien rooli asumiseen liittyvissä kustannuksissa tulee korostumaan edelleen. Yhdistys pelkää, että kunnat paikkaavat kassaansa korottamalla kiinteistöveroja sekä vesi- ja jätemaksuja. Omakotiliiton mukaan asumismenojen kasvuun on puututtava, koska asuminen on perustarve.

– Keskiöön on asetettava energiayhtiöt ja kuntien palveluyhtiöt. Asumiskustannuksiin voidaan vaikuttaa, kun energia- ja kuntayhtiöiden päätöksentekoon lisätään avoimuutta sekä läpinäkyvyyttä ja toimintaan tehokkuutta, toteaa Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen yhdistyksen tiedotteessa.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi