Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tyrmäystippajuttuja tullut Lahdessakin ilmi useita, osa epäilyistä paljastuu höpöhöpöjutuiksi

Lahdessa viikonvaihteessa paljastuneet tyrmäystippatapaukset ovat harvinaisia, mutta eivät tavattomia. Keskusrikospoliisin laboratorio vastaanottaa vuosittain koko maasta lähes sata lausuntopyyntöä tyrmäystipoista. Niistä ilmenee, kuinka vaikea on osoittaa epäilyjä tosiksi.

Vartiomaton lasi voi sisältää ikävän yllätyksen, kun asiakas palaa taas pöytäänsä. Alkoholiin on voitu sekoittaa lääkkeitä, huumeita tai vaikkapa silmätippoja. Kuva: Mirja Hussain

Poliisi jatkaa Lahdessa viikonloppuna ilmi tulleiden tyrmäystippaepäilyjen tutkimista. Kahdessa eri ravintolassa olleiden neljän nuoren naisen epäillään joutuneen lamauttavien aineiden uhreiksi. Heistä otetut laboratorionäytteet on lähetetty tutkittavaksi keskusrikospoliisin rikostekniseen laboratorioon, joka aikanaan antaa näytteistä lausunnon.

– Lausunnon perusteella selvitetään, mistä on kysymys, sanoo rikoskomisario Henry Munter Hämeen poliisilaitokselta.

Viikonvaihteen tapahtumat ovat harvinaisia, mutta vuosien saatossa samanlaisia tapauksia on kertynyt useita. Munterin mukaan vastaavanlaisia epäilyjä tulee viranomaisten tietoon muutama vuodessa. Toisinaan niiden yhteydessä tutkitaan muutakin rikosta, kuten ryöstöä tai seksuaalirikosta.

Päijät-Hämeen ensihoito- ja päivystyskeskus Akuutti24:n ylilääkäri Liisa Kokkonen kertoo, että tyrmäystippojen uhreja on riittänyt vastaanotoille "vuosia ja vuosia". Ravintolailtojen kavalat ansat ovat hänen mielestään todellinen riski.

– Pitäisi ymmärtää, ettei lasia saa jättää vartioimatta eikä maistaa vieraiden juomia.

Vaikea näyttää toteen

Uhrin saattaminen avuttomaan tilaan lamauttavien aineiden avulla on rikos, mutta sen näyttäminen toteen ei ole yksinkertaista.

Voimakkaasti päihtynyt juhlija ei jälkeenpäin välttämättä muista ilonpidostaan mitään, jolloin hän alkaa epäillä saaneensa tyrmäystippoja. Epäilyä on vaikea todentaa, koska terveydenhuollon ammattilainenkaan ei pysty heti sanomaan, onko henkilö huumattu vai ainoastaan ympäripäissään.

Totuuden saaminen selville muuttuu nopeasti täysin mahdottomaksi, koska elimistöön joutuneen lamauttavan lääkkeen tai huumeen vaikutus häviää muutamassa tunnissa.

Turvallisuusalan palveluja tuottavan lahtelaisen Total Secin toimitusjohtaja Hannu Vappula muistuttaa monien nuorten käyttävän alkoholin ohella myös huumausaineita.

– Ei jotain ainetta ole välttämättä joutunut elimistöön sen vuoksi, että joku on yrittänyt laittaa tippoja lasiin, vaan aine on itse nautittu.

Hyvä peitetarina

Toisaalta tyrmäystipat ovat aivan erinomainen peitetarina, jolla jälkeenpäin pystyy verhoamaan omat baari-illan hölmöilynsä.

– Ainakin osa on katumustapauksia. Joku tulee nauttineeksi jotain ja tehneeksi jotain, jota sitten katuu. Sen jälkeen tehdään rikosilmoitus, jolloin ei tarvitse kotona niin kauheasti selitellä, sanoo keskusrikospoliisin (KRP) rikosteknisen laboratorion johtaja Erkki Sippola.

Lue myös: "Auttaja" tuli vanhuksen kotiin, huumasi tyrmäystipoilla ja tyhjensi lompakon
 

KRP:n laboratorio saa vuosittain satakunta verikoetta, jotka liittyvät tyrmäystippaepäilyihin. Viime vuonna lukumäärä oli 91. Niistä 40:ssä verikoe ei paljastanut mitään epäilyttävää, 17:ssä tapauksessa veressä oli ainoastaan alkoholia ja loput kokeet paljastivat erilaisia alkoholin, huumeiden ja lääkkeiden yhdistelmiä.

Kyseisten yhdistelmienkään osalta ei Sippolan mukaan voi kaikissa tapauksissa sanoa täysin varmaksi, mikä niistä liittyy tyrmäystippoihin tai mikä ei liity.

Kuva: Anssi Hietamaa

Kokenut näkee

Ravintoloiden järjestyksenvalvojat pystyvät kokemuksensa perusteella ainakin jossain määrin erottamaan, ketkä ovat paikan päällä vain illanvietossa ja kenellä saattaa olla pahat mielessä. Ravintolasalissa voidaan lisätä valvovia silmiä tarpeen mukaan, ja valvontakamera tallentaa illan tapahtumat.

– Aika hyvin pystymme kartoittamaan asiakkaiden liikkeet ravintolassa, sanoo lahtelaisen Armas-yökerhon ravintolapäällikkö Teemu Pilsari.

Hänen mukaansa tyrmäystippatapaukset ovat silti kaikki sellaisia, joista on saatu tietoa vasta jälkikäteen. Viimeksi yhteyttä otti asiakas, joka ei mielestään ollut ottanut alkoholia lainkaan, mutta heräsi kotonaan muistamatta mitään.

– Haluan kuitenkin korostaa, että nämä ovat harvinaisia, mutta ei mitenkään mahdottomia tapauksia. Tällaista valitettavasti jonkin verran tapahtuu.

Hannu Vappulan mukaan joitakin kertoja on vuosien saatossa käynyt niinkin, että roisto on jäänyt kiinni toisten asiakkaiden juomien sekoittelusta. Tippatyrmääjän käräyttäminen on kuitenkin harvinaista herkkua.

– Jos täydessä yökerhossa on 600–1 000 ihmistä ja on menossa illan prime time aika klo 00.30–02.00, niin tällaisen ihmisen bongaaminen vaatii jonkin verran tuuria.

Lasi ensin tyhjäksi

Jos ilta päättyy ikävästi jonkin tuntemattomaksi jääneen henkilön tekemän ansan vuoksi, niin koko surkeus menee valitettavasti uhrin omaan piikkiin. Ravintolaa ei saa tapahtuneesta vastuuseen.

Matkailu ja ravintolapalvelut MaRa ry on yrittänyt ajaa lakiin muutosta, että ravintola-asiakas voisi vessareissulle lähtiessään viedä alkoholijuomansa mennessään. Muutosta perusteltiin juuri sillä, ettei lasi jäisi vartiomattomana pöytään.

– Sellaista muutosta lakiin ei valitettavasti tullut, sanoo MaRa:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

Hän neuvoo asiakkaita tyhjentämään lasinsa ennen kuin he poistuvat pöydästä vessaan tai tanssilattialle.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi