Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Helppohoitoisuus on monille ykköskriteeri - katso videolta, mitä muuta puutarhuri vinkkaa ensi kesän puutarhatrendeistä

Raksa-messujen vakiokävijät Markku ja Siru Moisala olivat perjantaina tutustumassa tarjontaan erityisellä mielenkiinnolla. Vanhan Nastolan puolella rakentamista odottaa taannoin hankittu omakotitalotontti. Uuden kodin suunnittelu on parhaillaan käynnissä.

Raksa-messujen pihaosastolla pistäytynyt pariskunta aikoo tehdä uuden talon pihasta mahdollisimman luonnonmukaisen.

– Totta kai piha on tärkeä osa kokonaisuutta. Tonttimme on rinteessä, joten se tuo omat haasteensa pihan suunnitteluun, Siru Moisala sanoi.

Markku Moisalan mielestä kaikkein tärkein osa pihaa on sisäänkäynti.

– Sen pitää näyttää houkuttelevalta ja siistiltä.

Tällä hetkellä pariskunnan pääfokus on kuitenkin itse talossa ja sen suunnittelussa.

– Aika kauan menee vielä siihen, että pääsemme pihakiveystä asettelemaan, Markku Moisala naurahti.

Etelä-Suomen Sanomat vieraili Lahden messukeskuksessa utelemassa ammattilaisilta pihojen ja puutarhojen tulevan kesän trendejä.

Hollolalaisen Viherpalvelu Kotipihan yrittäjä, puutarhuri Leeni Lindholm listasi yhdessä viherrakentaja Janne Huotarin kanssa viisi ensi kesän merkittävintä piha- ja puutarhailmiötä.

Kuva: Sami Kuusivirta

1. Helppohoitoisuus

Monet haluavat käyttää nykyisin yhä vähemmän aikaa ja vaivaa pihojensa hoitoon. Usein se tarkoittaa kiveyksen asennuttamista. Kiveyksen suosio kasvaa jatkuvasti. Sisääntuloja ja oleskelualueita kivetään, koska kiveys on kestävä ja ekologinen ratkaisu.

Monet haluavat tehdä esimerkiksi rivitaloasunnon pienen pihan mahdollisimman helppohoitoiseksi, mutta näyttäväksi, ja siihen laajan alueen kiveys on oiva ratkaisu.

2. Pihanhoitopalvelut

Moni on valmis panostamaan pihan suunnitteluun yhdessä ammattilaisten kanssa. Kun piha on suunniteltu ja toteutettu, yhä useampi haluaa antaa ammattilaisten hoitaa pihan perusteellisen hoidon pari kertaa vuodessa.

Pihapalveluita halutaan erityisesti kesämökille. Kaikki eivät enää halua, että lomapaikalle meno tarkoittaa työleiriä.

Monet eläkeikää lähestyvät ihmiset ovat Lindholmin kokemuksen mukaan saaneet tarpeeksensa puutarhassa ja pihassa touhuamisesta. Monella työuransa loppuvaiheessa olevalla on nuoria talon tai asunnon omistajia enemmän rahaa panostettavaksi erilaisiin pihanhoitopalveluihin.

3. Ruokaa omasta maasta

Lähiruoasta puhutaan paljon, ja se näkyy suomalaisissa kodeissa. Yhä useampi haluaa kasvattaa esimerkiksi yrttejä, perunoita ja muuta syötävää omalla pihalla tai vaikkapa kerrostaloasunnon parvekkeella.

Trendi on vahvistunut jo vuosia, eikä hyytymistä näy. Yrttitarhan ja perunapenkin lisäksi erilaiset pensaat ovat palaamassa muotiin.

4. Värit

Ihmiset haluavat pihoihinsa entistä enemmän värejä. Perinteiset harmaan sävyt, musta ja vaalea pitävät pintansa, mutta moni haluaa piristää pihan ilmettä rohkeilla ja räikeilläkin väreillä.

Kun käyttää värejä esimerkiksi kiveyksessä, tulee pihasta huolitellun näköinen. Piha on kiinnostavamman näköinen, jos sen ilmeessä on piristäviä yksityiskohtia.

5. Hulluttelu

Pihan voi sisustaa ihan miten haluaa. Vain mielikuvitus on rajana, eikä mikään ole ikään ei ole tänä päivänä kiellettyä, Lindholm sanoo. Hänen mukaansa television puutarha- ja piha-aiheiset ohjelmat ovat selvästi inspiroineet erityisesti nuoria aikuisia panostamaan rohkeasti pihoihinsa.

Kuva: Sami Kuusivirta

Raksa-messut ovat Lahden Messukeskuksessa 9.–11. maaliskuuta. Messujen ohjelma täällä.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi