Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kaksi valepoliisiksi epäiltyä otettu kiinni isossa rikosvyyhdissä – saattavat liittyä myös Hämeessä tehtyihin rikoksiin

Itä-Suomen poliisilaitoksen, Keskusrikospoliisin ja Ruotsin viranomaisten yhteistyönä on otettu kiinni erittäin suuren valepoliisirikoskokonaisuuden kaksi pääepäiltyä.

Itä-Suomen poliisilaitoksen tutkimaan rikosvyyhtiin liittyvät epäillyt otettiin kiinni keskiviikkona ja torstaina, kertoo poliisi tiedotteessaan.

Toisen epäillyn otti kiinni Ruotsin poliisin kansainvälisesti etsintäkuulutettujen kiinniottoon erikoistunut FAST-ryhmä yhteistyössä Keskusrikospoliisin kanssa Tukholmassa.

Toinen epäillyistä puolestaan saatiin kiinni Ruotsinlaivalla, kun hän oli matkalla Suomeen.

Poistuivat Ruotsiin

Tutkinnassa Itä-Suomen poliisilaitoksella on kaikkiaan 70 rikosilmoitusta. Samaan vyyhtiin liittyen Sisä-Suomen, Oulun, Länsi-Uudenmaan ja Hämeen poliisilaitoksilla on parhaillaan tutkinnassa yhteensä 20–30 rikosilmoitusta.

Epäillyt ovat poliisille tuttuja ja syyllistyneet aiemmin vastaaviin rikoksiin. He ovat poistuneet vuoden vaihteessa Ruotsiin, jossa heidän epäillään jatkaneen valepoliisirikosten tekemistä.

Pääepäiltyjä ovat Suomessa avustaneet useat eri henkilöt. Heidän epäillään avustaneen pääepäiltyjä huijauksilla saatujen rahojen vastaanottamisessa ja siirtämisessä.

Kohdistuivat vanhuksiin

Päätekijöiksi epäiltyjen kiinniottoa valmisteltiin tiiviissä yhteistyössä Itä-Suomen poliisilaitoksen, Keskusrikospoliisin ja Ruotsin viranomaisten kesken.

– Epäiltyjen kiinniotoilla on merkittävää vaikuttavuutta, sillä heidän epäillään toimineen keskeisissä rooleissa valepoliisihuijauksia tekevässä organisaatiossa, sanoo valepoliisirikoksiin liittyvän tutkinnan yleisjohtaja, rikosylikomisario Kai Käkelä Keskusrikospoliisista.

Valepoliisirikosten selvittämistä ja rikollisten kiinnijäämistä on viime kuukausina edesauttanut myös tiivis yhteistyö pankkien kanssa. Pankit ovat ilmoittaneet poliisille omatoimisesti havaitsemistaan mahdollisista rikoksista ja väärinkäytöksistä liittyen valepoliisirikoksiin.

Valepoliisi-ilmiö kasvoi voimakkaasti viime vuoden aikana, jolloin rikosilmoituksia virkavallan anastuksista ja törkeistä petoksista kirjattiin lähes tuhat.

Hämeen poliisilaitoksessa kirjattiin viime vuonna 105 kappaletta virkavallan anastus -nimikkeellä rikosilmoituksia, missä petoksella on joko yritetty saada tai saatu rahaa. Vastaavien rikosilmoitusten määrä tämän vuoden alussa on ollut viisi kappaletta.

– Huijauksia tehdään aggressiivisesti ja ne kohdistuivat suurimmaksi osaksi vanhuksiin. Viime vuonna rikolliset saivat näillä raukkamaisilla teoilla huijattua vanhuksilta yli miljoona euroa, Käkelä sanoo.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi