Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Legendaarinen ravintola Nisse täyttää 50 vuotta Lahdessa – "Jos et ollut sisällä kello 18, sait jonottaa koko illan", muistelee entinen omistaja

Ravintola Nissen diskot olivat legendaarisia. Kuva: Mirja Hussain

Mukkulan ostoskeskuksessa Lahdessa sijaitseva Ravintola Nisse täyttää tänä vuonna jo 50 vuotta. Sen kunniaksi Nissessä on vietetty koko viikon syntymäpäiväjuhlia, jotka huipentuvat lauantaina sikajuhliin.

Nissen yrittäjäpariskunnasta Timo Rantamäki kertoo, että juhlissa tarjoillaan kokonainen grillattu porsas. Ilmaisia aterioita riittää 200 ensimmäiselle vieraalle.

Lauantain ohjelmassa on myös bingoa ja A.Le Rock -yhtyeen keikka.

Todellinen harvinaisuus

Nisse on ravintola-alalla todellinen harvinaisuus, sillä se on erityisen pitkäikäinen lähiöravintola.

Nissen perusti 50 vuotta sitten Nils Ekman, jota kaikki kutsuivat Nisseksi. Siitä ravintola sai nimensä, ja Nisse on sen jälkeen ollut paikan nimessä aina jossain muodossa.

Yli 20 vuotta ravintolassa toimi yrittäjänä Nissen poika, Jukka Ekman. Ekmanin ura ravintolassa on vieläkin pidempi, peräti 48 vuotta. Jukka Ekman aloitti työt isänsä ravintolassa 9-vuotiaana astianpesijänä.

– Melkein joka viikko olin siellä töissä. Koulut kävin kuitenkin loppuun. Siihen aikaan töitä sai teettää tuon ikäisellä, Ekman kertoo.

Ekman muistelee, että hän työskenteli seisoen ylösalaisin käännetyn puisen Mallasjuoman korin päällä. Siten poika ylettyi nostamaan astiat kuivamaan.

Jukka ja Terhi Ekman olivat pitkään Ravintola Nissen yrittäjiä. Nykyisin paikkaa pyörittävät Timo ja Tiina Rantamäki. Kuva: Mirja Hussain

Salaisuus asiakkaiden kuuntelu

Nissen menestyksen salaisuus on ollut varmaan se, että siellä on osattu uudistua tarpeen vaatiessa.

– Kuuntelimme aina herkin korvin sitä, mitä asiakkaat meiltä toivoivat, Jukka Ekman kertoo.

Aluksi paikka oli puhtaasti ruokaravintola, mutta toiminta alkoi siirtyä iltaan. Diskona Nisse toimi peräti 30 vuotta. Nissen kolikkodiskot olivat varsinkin 1970-luvulla legendaarisia. Ne vetivät tanssijoita Lahden ulkopuoleltakin Mäntsälästä, Orimattilasta ja Heinolasta.

Kolikkodiskojen nimi tuli siitä, että tanssijat latoivat kolikoita nurkassa seisseeseen jukeboksiin.

– Paikka oli perjantaisin ja lauantaisin niin suosittu, että jos et ollut sisällä kello 18, sait seistä jonossa koko illan, muistelee Ekman ravintolan kulta-aikoja.

Nissessä on ollut tarjolla myös karaokea, tietovisaa, tikkaa ja bändejä. Ravintolan joukkueet ovat pelanneet Kortteliliigassa lento- ja jalkapalloa. Nykyisten omistajien, Timo ja Tiina Rantamäen aikana erityisesti biljardin pelaaminen on ollut Ekmanin mukaan erityisen suosittua.

Ekmanit luopuivat Nissestä kaksi ja puoli vuotta sitten.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi