Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Nyt voi maksaa sysmillä - oma raha avuksi palveluiden säilyttämiseksi Sysmässä

Kuva: Sami Lettojärvi

Sysmässä kirjoitettiin keskiviikkona historiaa, kun kunnassa otettiin käyttöön oma valuutta, sysmä. Teatteritalolle saapunut yleisö pääsi seuraamaan, kuinka kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki vaihtoi euroja sysmiksi, tulosti itselleen maksuvälineenä toimivan QR-koodin ja suoritti sillä ensimmäisen oikean maksun.

Sysmiä voi käyttää maksuvälineenä 25 paikallisessa yrityksessä, joiden lisäksi sysmiä ottaa vastaan myös Sysmän kunta. Sysmiä tulostavia valuutanvaihtopisteitä on tällä hetkellä kaksi: Camping Sysmä ja Heleppi.

Kitkiöjoki toivoo, että paikallisvaluutan käyttöönotto innostaa mukaan myös lisää yrityksiä.

Valuutan teknisestä toteutuksesta vastanneen Arantion toimitusjohtaja Masood Arai on vieraillut Sysmässä useita kertoja paikallisvaluutan kehittämisvaiheessa. Valuutta on Arain mukaan yritykselle ylpeyden aihe, mutta kertoo valuutan olevan muutakin kuin teknologinen läpimurto.

Yllätyin joka kerta sysmäläisten sisukkuudesta. Toimitusjohtaja Masood Arai

– Yllätyin joka kerta sysmäläisten sisukkuudesta ja siitä, miten hienosti asioita viedään yhdessä eteenpäin, Arai kehaisee.

Vaikka sysmät on nyt otettu käyttöön, ei paikallisvaluutan kehitystyö lopu tähän. Arai sai keskiviikon lanseeraustilaisuudessa jo muutamia valuutan turvalliseen käyttöön liittyviä parannusehdotuksia, ja hän lupaa niiden myös toteutuvan.

Arai kehottaa pitämään QR-koodeista yhtä hyvää huolta kuin rahasta yleensäkin. Koodi on myös mahdollista mitätöidä, mikäli se joutuu vääriin käsiin eikä sitä ehditä käyttää.

– Koodista otettu kuvakin käy maksuvälineenä, joten koodia ei kannata esitellä ympäriinsä.

Hankkeen projektipäällikkö Juri Nieminen korostaa, että rahan väärentäminen on kuitenkin käytännössä mahdotonta, ja sysmiksi vaihdetut eurot ovat turvassa Sysmän kunnan perustamalla vakuustilillä.

Onnistuessaan paikallisvaluutalla voi olla Sysmälle iso merkitys.

Jos se innostaa jokaista sysmäläistä käyttämään vuodessa 100 euroa enemmän paikallisiin palveluihin, tarkoittaisi se 390 000 euroa yritysten kassoihin. Vapaa-ajan asukkaiden kohdalla puhutaan jo miljoonasta lisäeurosta.

– Ostovoimaa valuu tällä hetkellä Sysmän ulkopuolelle. Oma valuutta on yksi keino turvata palveluiden säilyminen Sysmässä, Nieminen muistuttaa.

Sysmän Yrittäjien puheenjohtaja Mia Kärkkäinen kertoo, että uusi valuutta ajetaan sisään kuitenkin pikkuhiljaa, pienillä summilla. Jokainen yritys voi itse päättää, mitä tuotteita tai palveluita sysmillä on mahdollista ostaa.

– Kun ensin vähän kokeilee rahan siirtoa vaikka naapuriyrittäjän kanssa, niin uskaltaa myöhemmin siirtyä isompiin ostoihin, Kärkkäinen naurahtaa.

Sysmän oman valuutan taustalla on Sysmän kuponkieuro ja pienyrittäjien verkosto -hanke. Päijät-Hämeen maakuntahallitus myönsi viime elokuussa hankkeelle noin 39 000 euron avustuksen. Kunta sijoittaa kokeiluun noin 17 000 euroa.

Valuutan kokeilukausi päättyy vuoden 2018 lopussa.

Näin se toimii

Vähintään 100 euroa vaihtava saa edun

Kuluttajat voivat ladata sysmiä omalle sysmä-tilille siirtämällä tilille euroja tavalliselta pankkitililtä.

Vähintään 100 euroa vaihtaessa vaihtokurssi on 1,05. Alle 100 euron summissa vaihtokurssi on yksi yhteen. Pienin vaihtosumma on 20 euroa, vaihtomaksu aina 2 euroa.

Maksut tapahtuvat kertakäyttöisillä QR-koodeilla. Ostotilanteessa QR-koodi näytetään älypuhelimella tai tabletilla myyjälle, joka skannaa sen.

Sysmiä voi käyttää myös ilman tiliä ostamalla koodeja niitä tulostavista yrityksistä. Myös sysmä-tililtä voi halutessaan tulostaa koodeja paperille.

Lisää tietoa paikallisvaluutasta: www.sysmaraha.fi.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi