Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Nyt se on virallista: Sysmässä voi maksaa sysmillä

Sysmän kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki tulosti itselleen 20 sysmää paikallisvaluutan teknisestä puolesta vastaavan Arantion toimitusjohtajan Masood Arain opastuksella. Kertakäyttöinen QR-koodi meni heti käyttöön, eli sen tulostaminen tästä valokuvasta ei enää kannata. Kuva: Sami Lettojärvi

Sysmässä vietettiin keskiviikkona historiallista päivää, kun kunnassa otettiin käyttöön oma valuutta, sysmä. Teatteritalolle saapunut yleisö pääsi seuraamaan, kuinka kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki vaihtoi euroja sysmiksi, tulosti itselleen maksuvälineenä toimivan QR-koodin ja suoritti sillä ensimmäisen oikean maksun.

Sysmiä voi käyttää maksuvälineenä 25 paikallisessa yrityksessä, joiden lisäksi sysmiä ottaa vastaan myös Sysmän kunta. Valuutanvaihtopisteitä on tällä hetkellä kaksi, ja eurojen vaihtaminen sysmiksi onnistuu myös suoraan verkossa siirtämällä euroja tavalliselta pankkitililtä omalle henkilökohtaiselle sysmä-tilille. Maksun voi suorittaa digitaalisesti QR-koodilla esimerkiksi älypuhelimella tai tulostamalla koodin paperille.

Porkkanana kuluttajille on 5 prosentin kurssihyöty: jos vaihdettava summa on vähintään 100 euroa, saa niitä vastaan 105 sysmää. Alle 100 euron summissa vaihtokurssi on yksi yhteen.

Sysmän yrittäjien puheenjohtaja Mia Kärkkäinen kertoo, että uusi valuutta ajetaan sisään pikkuhiljaa pienillä summilla. Jokainen yritys voi itse päättää, mitä tuotteita tai palveluita sysmillä on mahdollista ostaa.

- Kun ensin vähän kokeilee rahan siirtoa vaikka naapuriyrittäjän kanssa, niin uskaltaa myöhemmin siirtyä isompiin ostoihin, Kärkkäinen naurahtaa.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi