Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Influenssahuippu näyttää olevan ohi, mutta epidemia jatkunee pitkälle maaliskuuhun

Influenssaepidemia on ollut tänä vuonna viime vuotta pidempi ja vaikeampi. Influenssarokote ei ole suojannut kaikkia sairastumiselta. Arkistokuva. Kuva: Sami Lettojärvi

Influenssakauden huippu on todennäköisesti tältä vuodelta ohi, sanoo Päijät-Hämeen keskussairaalan infektioylilääkäri Ville Lehtinen. Hänen mukaansa influenssaepidemia kuitenkin todennäköisesti jatkuu pitkälle maaliskuuhun asti.

Influenssaepidemia käynnistyi joulukuussa. Tällä hetkellä liikkeellä on pääosin B-influenssaa, kun taas A-influenssan huippu oli tänä vuonna jo tammikuussa.

– B-influenssan huippu oli toissaviikolla. Viime viikolla näytti, että siinäkin ollaan menossa laskevaan suuntaan, Lehtinen sanoo.

Lehtisen mukaan tämän vuoden influenssaepidemiasta on tehnyt poikkeuksellisen B-influenssan suuri määrä.

– Sillä ei tyypillisesti ole niin korkeaa huippua, vaan epidemia on pitempi. Kun A-influenssa on valtaviruksena, sillä on korkea huippu ja epidemia on kohtuullisen lyhyt, hän kuvailee.

Enemmän vaikeampia tautimuotoja

Influenssaan on myös sairastunut tänä vuonna Päijät-Hämeessä enemmän väkeä kuin viime vuonna. Kaiken kaikkiaan Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella varmistuneita influenssatapauksia on tähän mennessä ollut noin tuhat. Lehtisen mukaan A- ja B-influenssaa on ollut potilailla yhtä paljon, tosin viime viikot B-influenssaa on ollut liikkeellä enemmän.

Lue myös: Kuntosalilla muhii jos jonkinlaista pöpöä, mutta jokainen treenaaja voi ehkäistä tautien leviämistä - lue vinkit
 

Influenssan takia teho-osastohoidossa on ollut kahdeksan henkeä, valvontatasoisessa hoidossa 25. Sairaalahoitoa on tarvinnut hyvinvointiyhtymän alueella epidemian aikana noin 250 henkeä.

– Nämä ovat isoja määriä. Viime vuonna epidemia oli lyhyt ja raju, mutta silloin teho-osastolla oli vain yksi henkilö. Nyt on ollut enemmän vaikeampia tautimuotoja, Lehtinen kuvailee.

Influenssan aikana on menehtynyt 18 henkeä.

– Suurin osa heistä on ollut iäkkäitä ja heillä on ollut merkittäviä perussairauksia.

Rokotus ei ole sataprosenttinen

B-influenssaan on tänä vuonna sairastunut myös ihmisiä, jotka ovat saaneet influenssarokotteen. B-influenssasta on ollut liikkeellä kantaa, johon Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) hankkima, riskiryhmille jaettava rokote ei ole tehonnut.

– Alustavissa arvioissa suoja oli arvioitu kohtuulliseksi yli 65-vuotiaille, vaikka se kattoi vain toisen viruskannan. Missään tapauksessa nykyinen rokote ei ole sataprosenttinen, Lehtinen sanoo.

Hän huomauttaa kuitenkin, että virukset ovat helposti muuntuvia ja niitä on olemassa huomattava määrä erilaisia. Siksi influenssarokotteen teho ei ole missään tapauksessa sataprosenttinen.

– Rokotetuilla tauti on kuitenkin yleensä lievempi kuin rokottamattomilla, Lehtinen sanoo.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Oletko ottanut influenssarokotuksen?
Oletko ottanut influenssarokotuksen?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi