Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tunnettu it-asiantuntija kauhistui Päijät-Hämeen reseptisekoilua - "Se on aivan ennenkuulumatonta, että menee vääriä lääkkeitä"

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän potilasjärjestelmässä oli ongelmia jo tammikuussa. Kaikki reseptit eivät välittyneet reseptikeskukseen, jolloin lääkkeet eivät olleet toimitettavissa apteekeista asiakkaille. Kuva: Beni Köhler

Maan johtaviin tietotekniikka-asiantuntijoihin kuuluva espoolainen tietokirjailija Petteri Järvinen on hämmästynyt Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän reseptisekoilusta. Lääkemääräyksiin on ainakin kahden henkilön osalta irjautunut virhe potilastietojärjestelmän vian vuoksi, ja useita muita tapauksia on tutkittavana.

– No huh huh. Aika paha. Se on aivan ennenkuulumatonta, että menee vääriä lääkkeitä väärille henkilöille.

Järvinen moittii Lifecare-järjestelmän toimittaneen Tieto oyj:n työn laatua suorasanaisesti.

– Kun kyseessä on kuitenkin suomalainen pörssiyhtiö, niin heillä on luvattoman usein ollut uutiskynnyksen ylittäviä mokia. He eivät anna hyvää kuvaa suomalaisesta osaamisesta.

Tieto oy:ltä ei perjantaina löytynyt ketään kertomaan Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ohjelmistovioista tai vastaamaan Järvisen esittämään arvosteluun.

Lifecare on myös muun muassa Päijät-Hämeessä vammaispalveluja tuottavan Eteva-kuntayhtymän käytössä. Tietohallintopäällikkö Saku Salosen mukaan Etevalla ei vastaanoteta reseptejä sähköisesti, joten vastaavia ongelmia ei ole esiintynyt.

Saumakohdat vaikeita

Petteri Järvisen mukaan it-järjestelmien ongelmat osuvat usein muutosvaiheeseen, kun vanha järjestelmä korvataan uudella. Uusi versio voi toimia hitaasti, tiedot eivät siirry vanhasta ohjelmistosta uuteen ja kokonaisuus on huonosti suunniteltu.

Samoin järjestelmä voi joutua kovemmalle rasitukselle kuin oli osattu ennakoida tai käyttäjiä ei ole kunnolla ohjeistettu uuden version käyttöön. Virukset ja haittaohjelmat aiheuttavat nekin harmia.

Noloja it-takaiskuja onkin vuosien saatossa kertynyt paljon. Yksi tuoreimpia on vajaan kuukauden takainen häiriö Lahden kaupungin tietoliikenteessä, kun haittaohjelma ohjasi tietokoneet louhimaan bitcoin-virtuaalivaluuttaa. Vika johti siihen, että koneita puhdistettiin päiväkaudet.

Valvira vaatii selvityksen

Vääriä reseptejä aiheuttanut tietojärjestelmävirhe Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä menee viranomaisten tutkittavaksi. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira vaatii Tieto oyj:ltä selvityksen virheen syistä ja korjaustoimista.

Valviran yli-insinööri Antti Härkönen pitää Päijät-Hämeen tapausta toistaiseksi ainutkertaisena.

– Tällaista virhettä emme muista aiemmin tapahtuneen.

Saamansa selvityksen perusteella Valvira arvioi, antaako asia aihetta jatkotoimiin. Äärimmäisenä keinona voidaan kieltää takkuilevan potilastietojärjestelmän käyttö. Härkönen ei kuitenkaan pidä todennäköisenä, että Lifecaren kohdalla päädyttäisiin näin jyrkkään ratkaisuun, koska helmikuun 23. päivän jälkeen uusituissa resepteissä ei ole enää ollut virheitä.

Valviraan tulee vuosittain tuhansia ilmoituksia sairaalalaitteisiin liittyvistä ongelmista. Kyseisestä määrästä vain pieni osa on tietojärjestelmäongelmia.

Kaksi virhettä varmistunut

Potilastietojärjestelmän toimintahäiriö paljastui Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä torstaina. Ikävän yllätyksen jäljiltä selvitetään kahdeksaatoista tapausta, joissa potilaalle määrätty lääke on saattanut vaihtua toiseksi.

Epäselvien lääkemääräysten lisäksi on jo varmistunut kaksi tapausta, joissa lääkemääräys oli muuttunut virheelliseksi ja lääke oli vaihtunut toiseen samalle asiakkaalle määrättyyn lääkkeeseen.

Järjestelmähäiriö koskee yksittäisiä reseptejä, jotka on uusittu viime vuoden joulukuun 7. päivän ja tämän vuoden helmikuun 23. päivän välisenä aikana.

Hyvinvointiyhtymän terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtaja Juhani Sand sanoo, että mahdollisesti väärän reseptin saaneisiin henkilöihin otetaan henkilökohtaisesti yhteyttä.

Sand ei ota kantaa, vaikuttaako jupakka hyvinvointiyhtymän ja Tieto oyj:n yhteistyön jatkumiseen.

– Nyt keskitytään siihen, että ratkaistaan ongelmat.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi