Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kadunvarsipysäköinti kasvussa Lahdessa, mobiilimaksaminen yleistynyt hurjaa vauhtia

Kuva: Katja Luoma

Kadunvarsipysäköinti on kasvanut Lahdessa viimeisen puolentoista vuoden aikana jatkuvasti, selviää Lahden Pysäköinnin tilastoista. Kun tammikuussa 2018 kadunvarressa tehtiin reilut 95 000 pysäköintiä, tammikuussa 2017 pysäköintejä tehtiin vajaat 84 000.

Lahden Pysäköinti on kerännyt nykyisenkaltaista pysäköintidataa lokakuusta 2016.

­– Kun katsoo viime vuotta, ovat pysäköintikerrat olleet jatkuvassa kasvussa. Esimerkiksi joulukuussa 2016 oli selvästi alle 100 000 pysäköintiä, kun viime joulukuussa pysäköintejä oli liki 105 000, Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja Sari Alén kertoo.

Mobiilimaksaminen kasvoi Lahdessa enemmän kuin missään muualla

Jos pysäköijien määrä on lisääntynyt, myös maksutavoissa on nähtävissä selkeä käänne.

Mobiilipysäköintipalvelu EasyParkin mukaan pysäköinnin mobiilimaksaminen kasvoi Lahdessa viime vuonna vauhdikkaammin kuin missään muussa suomalaiskaupungissa.

Lahdessa EasyParkin lisäksi mobiilimaksaminen onnistuu myös ParkMan-sovelluksella.

Mobiilisovellusten käyttäminen on aikaisemmin pitänyt todistaa tuulilasiin liimattavalla tarralla. Lahdessa, kuten muissakaan suurissa kaupungeissa, tarraa ei enää tarvita.

Vaikka mobiilimaksaminen on lisääntynyt huimin harppauksin, kolikoilla maksetaan edelleen hieman yli puolet kaikista pysäköinneistä, selviää Lahden Pysäköinnin keräämistä tilastoista.

Tammikuussa 2017 kolikkomaksaminen toi vielä 75 prosenttia kaikista tuotoista. Tämän vuoden tammikuun vastaava luku oli 54 prosenttia kaikista tuotoista.

Mobiilimaksaminen tuotti kuluvan vuoden tammikuussa 37 prosenttia kaikista parkkituloista. Loput yhdeksän prosenttia tuotoista tuli uusista maksukorttilaitteista. Tekstiviestimaksamisesta Lahdessa on luovuttu kokonaan.

Automaatteja riittää jatkossakin

Vaikuttaa selvältä, että mobiilimaksaminen lisääntyy entisestään kuluvana vuonna, Alén sanoo. Pelkkään mobiilimaksun kasvuun ei ole kaupungin pysäköintiyhtiössä tuudittauduttu. Yhtiö aikoo korvata kolikoilla toimivia automaatteja uusilla maksukorttilaitteilla.

– Tänä vuonna tulee kymmenen uutta kortilla toimivaa automaattikassaa. Kaikkiaan maksuautomaatteja on keskusta-alueella noin 90, joista kortilla toimii tämän vuoden jälkeen 20 ja loput kolikoilla, Alén kertoo.

Alénin mukaan pelkillä kolikoilla toimivat automaatit vähenevät vuosien saatossa takuulla, mutta kortti- tai mobiilimaksaminen ei syrjäytä kaikkia kolikkoautomaatteja vielä pitkään aikaan.

– Missään muussa kaupungissa ei ole näin tiheää kolikkoautomaattiverkostoa. Kolikoilla pärjää tässä kaupungissa vielä pitkään.

Alénin mukaan kaupunkiin on suunnitelmissa hankkia sekä kortti- että kolikkomaksamiseen soveltuvia automaatteja.

– Siinä vaiheessa pelkkiä kolikkoautomaatteja vähennetään.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi