Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Toni Wirtanen ostamassa isoa tonttia Rokkirannasta - "Haluan palata asumaan nuoruuden kotikaupunkiini"

Alueelle ei vielä ole ehditty laatia vahvistettua asemakaavaa, joten Apulannan Toni Wirtaselle kaavaillun rakennuspaikan luovuttaminen on poikkeuksellinen menettely. Tonttikaupan on tarkoitus nostaa Heinola parrasvaloihin ja houkutella asukkaita.

Kaupunginarkkitehti Harri Kuivalainen silmäilee Toni Wirtaselle kaavailtua rakennuspaikkaa, joka sijaitsee Heinolan Rokkirannassa, vastapäätä taustalla näkyvää Sipe Santapukin tonttia. Kuva: Eppu Wikström
Kuva: Juha Peurala

Unelma julkkisten tähdittämästä asuinalueesta, niin sanotusta Rokkirannasta, saa jälleen ilmaa siipien alle Heinolan Ruotsalaisen järven rannalla.

Syynä on Apulanta-yhtyeestä tunnetun muusikko Toni Wirtasen ja Heinolan kaupungin luonnostelema tonttikauppa, johon liittyy ostajan velvoite toimia kaupungin tunnettuuden edistäjänä myöhemmin sovittavin markkinointikeinoin.

Kaupungilla on tarve mainostaa Heinolaa viihtyisänä asuinpaikkana ja kasvattaa sitä kautta asukaslukua.

Olen valmis maksamaan täyden markkinahinnan tontista, saman minkä kuka tahansa ostaja. Muusikko Toni Wirtanen

Tavoite väkimäärän nostamisesta 20 000 asukkaan rajan yli on kova, koska väestökadon kourissa kamppailevassa kaupungissa on enää 19 200 asukasta.

Iso tontti kyseessä

Virtaselle tarjolla olevan tontin hinnoittelua ja myyntiä käsitellään ensimmäisen kerran elinkeinolautakunnassa keskiviikkona. Asia menee myöhemmin kaupunginhallitukseen, jonka on hyväksyttävä kauppahinta.

Toni Wirtaselle tarjottu rakennuspaikka on Pitkäniemen kärjen länsiosassa, kooltaan 4 500 – 6 000 neliömetriä. Alueen itäpuolelle on rakennettu puolisen tusinaa mökkiä. Tontin käyttöönotto ei sitoisi vireille tulevan asemakaavan suunnittelua.

Rokkirantaan tehtiin jo vuonna 2006 asemakaava, joka kuitenkin kumoutui korkeimmassa hallinto-oikeudessa vuonna 2008. Sittemmin alueen kaavoitustilanne on muuttunut voimaan tulleen maakuntakaavan myötä.

Lue myös: Rokkarijuntti Heinolasta liputtaa Päijät-Hämeen puolesta – "Minulla on vahva kotiseuturakkaus"
 

Poikkeuksellinen menettely

Uudessa kaavassa Pitkäniemi, johon myös Wirtaselle kaavailtu tontti lukeutuu, on osoitettu taajamatoimintojen alueeksi.

Pitkäniemen alue kuuluu Laajalahti-Kouvolantie-osayleiskaavaan, joka tulee uudelleen nähtäväksi ja hyväksymiskäsittelyyn kuluvan vuoden aikana.

Koska alueelle ei vielä ole ehditty laatia vahvistettua asemakaavaa, on Wirtaselle kaavaillun rakennuspaikan luovuttaminen poikkeuksellinen menettely.

– Mikäli elinvoimalautakunta hyväksyy hankkeen käynnistämisen, tulee kaupunki käymään Wirtasen kanssa neuvottelun sopimusehdoista. Kaupungin näkökulmasta pyrkimys on päästä mahdollisimman konkreettiseen markkinointisopimukseen, jossa molempien osapuolten velvollisuudet on määritelty, elinvoimajohtaja Heikki Mäkilä toteaa.

Odotetaan mittavaa hyötyä

Mäkilän mukaan tonttihanke on ainutkertainen.

– Asiasta ei pidä vetää johtopäätöstä, että kaupunki aikoisi hoitaa Pitkäniemen rakentamista laajemminkin poikkeusmenettelyin.

Muutoinkin Mäkilä tähdentää, että Wirtasen poikkeusluvan hyväksyminen edellyttää erityisiä, kaupungin kannalta suotuisia perusteita.

– Jotta poikkeuslupaan ylipäätään mentäisiin, pitää voida esittää mittava hyöty, joka tulisi kaikille heinolalaisille veronmaksajille.

Tontin myyminen hyväänkään hintaan ei tätä hyötykriteeriä vielä täytä.

– Rakennuspaikka voidaan myydä vain vallitsevaan markkinahintaan. Hinta-arviot tulee tilata ulkopuolisilta asiantuntijoilta. Varsinaiseksi mittavaksi hyödyksi näemme ne monet tapahtumat, mediaprojektit ja julkiset tuotannot, joihin Wirtanen osallistuu. Rakennusprojekti Pitkässäniemessä olisi myös iso mediatapahtuma. Heinolan näkyminen on saanto, jota tavoitellaan.

Haluaa palata Heinolaan

Toni Wirtanen tähdentää, ettei hän halua itselleen mitään etuja.

– Haluan palata asumaan nuoruuden kotikaupunkiini. Olen valmis maksamaan täyden markkinahinnan tontista, saman minkä kuka tahansa ostaja joutuisi maksamaan.

Wirtanen uskoo voivansa antaa vastiketta Heinolalle imagomarkkinoinnilla.

– Medianäkyvyyttä voimme tarjota paitsi tv-produktioiden ja lehtihaastattelujen kautta myös jatkuvasti somessa pyörivien julkisuusfoorumeiden avulla.

Tontille tulevasta rakennuksesta Wirtanen ei vielä puhu.

– Koetan olla rynnimättä asioiden edelle. Siksi en ole itsekään vielä paneutunut rakentamisen yksityiskohtiin. Jos lupa heltiää, rakennuksen tulee sopia maisemaan. Suunnittelussa on syytä käyttää alan parhaita ammattilaisia.

Voisiko vastaavia julkkisprojekteja tulla lisää?

– Se olisi suotavaa. Sipe Santapukilla on jo tontti ja saunahuvila samalla alueella. Myös Irina Saari ja Vallu Lukka puhuvat Heinolasta hyvää, Mäkilä miettii.

Esa Arvekari
esa.arvekari@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi