Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Karun kaupungin lempeä kuvaaja - "Aito ja rehellinen meininki on raikkaampaa kuin keksitty imago"

Lahtiblogin perustaja Antti Sepponen ikuisti lahtelaisten arkea ja juhlaa puolenkymmentä vuotta. Nyt hän haluaa tehdä jotain muuta.

Antti Sepponen on suositun Lahtiblogin perustajia. Kuva: Juha Peurala
Antti Sepponen tunnetaan valokuvistaan, joissa joulupukki nousee hierontapaikkojen ja seksikauppojen koristamaa Rautatienkatua ja autoa siivotaan nappikaupan näyteikkunasta.

Sepponen on suositun Lahtiblogin perustajia. Blogissa karu lahtelaisuus jatkaa elämäänsä lahtelaisten ottamien kuvien kautta, mutta Sepponen sanoo kalunneensa luuta tarpeekseen.

- Seuraavaksi haluan tehdä jotain muuta. Olen hakenut apurahaa salaiseen projektiin. Se on henkilökohtaisempi juttu. Yritän tutkiskella itseäni taiteen kautta ja luoda nahkani uudelleen. Ehkä palaan vielä Lahti-kuviin, mutta siihen voi mennä 20 vuotta.

Sepponen on ajoituksen mestari. Oikea ajoitus toistuu myös kuvaajan puheissa.

- Aika oli Lahti-kuville oikea. Se on varmaan vähän sama, jos perustaisit ravintolan. Vaikka tekisit etukäteistyön kuinka hyvin tahansa, on vähän tuurissaan, kuinka asiakkaat löytävät paikan ja kuinka kauppa käy. Voi lähteä isosti, mutta voi olla lähtemättä.

Sepponen toivoo, että ihmiset innostuisivat kuvaamaan elinympäristönsä arkisimpiakin puolia. Kuva: Juha Peurala

Hyväksyntä piti saada ensin muualta

Sepposella lähti isosti, kun kanadalainen Vice-sivusto julkaisi sarjan Lahti-kuvia.

- Vicen jälkeen kuvista kiinnostuivat muutkin. Piti saada hyväksyntä maailmalta ja Helsingistä ennen kuin Lahti heräsi. Täälläkin tajuttiin, että aito ja rehellinen meininki on raikkaampaa kuin keksitty imago.

Kuvaaja on ollut huomaavinaan, että kaupunki käyttää kehittämistoimissaan mielellään ulkopuolisia asiantuntijoita, vaikka osaamista löytyisi omasta takaa.

- Ei oikein uskota omaan juttuun, vaan ajatellaan, että kaikki hieno pitää tuoda.

Sepposen kuvien jälkeen kaupungin markkinoijat rupesivat rummuttamaan karkeampaa Lahti-kuvastoa. Hän ei kuitenkaan halua kunniaa kaupungin ravistelusta.

- En minä mitään yksin tehnyt. Täällä on monia katutason kulttuurintekijöitä, joita olen seurannut lähietäisyydeltä ja imenyt oppia. Olen dokumentoinut lahtelaista todellisuutta, näyttänyt, minkälaista elämää täällä on 2010-luvulla vietetty.

Sepponen toivoo, että ihmiset innostuisivat kuvaamaan elinympäristönsä arkisimpiakin puolia.

- Kun kurkistin pikaravintolan keittiöön, ymmärsin, että se maailma, mikä on totisinta totta nyt, saattaa olla robotisaation myötä katoamassa. Sellaista tavallista ja katoavaa pitäisi kuvata enemmän. Sellaisen arvo tajutaan vasta, kun se on kadonnut.

Antti Sepponen sanoo olevansa tyytyväinen kotikaupunkiinsa sen karheudesta huolimatta – tai ehkä juuri siksi. Kuva: Juha Peurala

Antti Sepponen valmistui Lahden kansanopiston valokuvauslinjalta 2012.

- Koulu avasi silmät, mitä kaikkea valokuvalla voi tehdä. Vastuuopettaja Kati Välimäki teki todella hyvää työtä. Hän kutsui koululle inspiroivia huippuvieraita, kuten Antti Ahtiluoto, Sofia Okkonen ja Tuomas Linna. Linnan kanssa pyörittelen edelleen kuvausideoita. Valokuvaaminen on kuitenkin aika yksinäistä hommaa. Välillä on tärkeä päästä jakamaan ajatuksia muiden kuvaajien kanssa.

Sepponen yritti useamman kerran Muotoiluinstituutin valokuvauksen linjalle.

- Ehkä ne hakivat erilaisia tyyppejä tai en ollut tarpeeksi valmis tai aika ei ollut oikea. Päätin jatkaa oman jutun tekemistä ja ajattelin, että kyllä se jossain välissä tärppää.

"Ovatko kuvat 1980-luvulta?"

Valmistuttuaan Sepponen lähti harjoitteluun Lapin Kansan toimitukseen Rovaniemelle.

- Halusin mahdollisimman kauas Lahdesta. Pohjoisessa uutisoidaan eri aiheista ja rennommalla tyylillä kuin etelässä. Paljon oli luontoaiheita.

Palattuaan Lahteen kuvaaja alkoi nähdä kotikaupunkinsa uudessa valossa. Hän alkoi liikkua kameran kanssa Lahden yössä ja aamun sarastuksessa, kuten kameran kanssa lapsena mummolan metsissä ja pelloilla.

Lahti-kuvista syntyi vuonna 2015 julkaistu Lahti-kirja. Kuvia oli esillä näyttelyissä Lahden lisäksi Helsingissä, Lappeenrannassa ja Turussa.

- Jari Litmanen kävi Helsingissä näyttelyssä ja kysyi, ovatko kuvat 1980-luvulta. Sanoin, että viimeisen neljän vuoden ajalta, mutta kai ne on aika ajattomia.

Kiehtovaa Sepposen Lahti-kuvissa on niiden sisältämä ristiriita. Ne ovat usein rajuja ja humoristisia, mutta samalla lempeästi kohteitaan kunnioittavia.

"Ehkä lahtelaista on lahtelaisena helpompi lähestyä", Antti Sepponen sanoo. Kuva: Juha Peurala

Huumori ja arvostus samaan kuvaan

Lahti-kuvat ovat saaneet paljon huomiota ja herättäneet keskustelua. Joidenkin arvostelijoiden mielestä kaupunki ei ole sellainen kuin Sepponen kuvaa.

- Kuvat ovat kuitenkin dokumentteja, eivät lavastuksia. Olen käyttänyt paljon huomiota siihen, miten lähestyn kohteita, että ansaitsen heidän arvostuksensa. En pidä sellaisista rujoista nykykuvista, joissa nauretaan kohteelle. Se on niin helppoa. Vaikeampaa on saada huumori ja arvostus näkymään samassa kuvassa. Ehkä lahtelaista on lahtelaisena helpompi lähestyä. En usko, että olisin onnistunut yhtä hyvin muualla.

Sepponen sanoo olevansa tyytyväinen kotikaupunkiinsa sen karheudesta huolimatta - tai ehkä juuri siksi.

- Ei minulla oikein ole valitettavaa. Katujen talvikunnostukseen voisi panostaa ehkä enemmän. Kun ylitin kahden mummon kanssa Aleksia, vain minä menin nurin. Epäilen, että kunnossapidon tason tuntevilla konkareilla oli raudat kenkiensä pohjissa.

Lue myös: Me Naiset: Lahti on Suomen hienoin kaupunki
 
Freelancer

Antti Sepponen

27-vuotias valokuvaaja ja Lahen ajat -verkkomedian yleismies.

Syntynyt Lahdessa. Kasvanut Anttilanmäellä, asuu keskustassa.

Kuvia julkaistu lukuisissa sanoma- ja aikakauslehdissä.

Tunnetaan Lahtiblogin perustajana. Blogilla on Instagramissa 14 000 ja Facebookissa 10 000 seuraajaa.

Aloitti kuvaamisen videoimalla skeittaavia kavereitaan.

Kiinnostunut olympialaisissa lähinnä Suomen miesten jääkiekkojoukkueen ja suomalaiskuvaajien suorituksista.

Täydennä virkkeet

Valokuvaaja jatkaa kuutta ajatusta

Tärkeää minulle on saada tehdä sitä mistä tykkään.

Olen tyytyväinen itseeni, koska nyt on hyvä.

Ärsyttävintä on kiire, tai ei sekään aina.

Pidän työstäni, koska jokainen päivä on erilainen.

Parasta Lahdessa on hyvä meininki.

Suomen talvessa hienointa on olla Lahessa, ja hereillä sunnuntaiaamuna, kun ketään ei liiku missään.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi