Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Näkökulma: Lahti on hyvä kaupunki, jos asukasta ei aamulla "ketuta"

Hollolassa asuu tutkitusti tyytyväisiä ihmisiä. Entä jos me lahtelaiset omaksuisimme samanlaisen asenteen?

Katusoittaja tanssitti väkeä Vapaudenkadulla helmikuussa 2017. Kuva: Antti Sepponen

Miksi Lahti on olemassa? Kysymyksen esitti kaupungin strategiaseminaarissa keskiviikkona puhunut dosentti Arto O. Salonen. Tulkintani mukaan hän ei suinkaan piruillut vaan vilpittömästi pohjusti sitä, miten kaupunki voisi lisätä vetovoimaansa.

Lahdessa kysymys on ajankohtainen, sillä kaupunki on laatimassa vuoteen 2030 tähtäävää strategiaa. Työ on tarkoitus tuoda valtuuston hyväksyttäväksi huhtikuussa.

Salonen kehotti päättäjiä eläytymään kaupunkilaisen asemaan. Olennaista on, miltä kaupunkilaisesta tuntuu, kun tämä aamulla kömpii ylös sängystä.

- Lahti on olemassa, että lahtelaisilla on erittäin hyviä syitä herätä uuteen päivään, Salonen kiteytti menestyksen edellytykset.

Nyt tarvitaan lisää kunnianhimoa rakentamiseen ja kaupunkikulttuuriin. Ympäristöjohtaja Saara Vauramo

Luottamusta ja elämäniloa

Dosentin sanoman voisi tiivistää niinkin, että Lahti on hyvä, jos kaupunkilaista ei aamulla "ketuta". Salosen mielestä olennaisia asioita ovat luottamus, tyytyväisyys ja elämänilo.

- Mitä jää, jos tyytyväisyys poistuu elämästä? Jos luottamusta ei ole, se sotkee kaikkien välit. Jos ilo poistuu, ei jää mitään, hän totesi.

Salonen voisi pitää esitelmänsä missä tahansa kaupungissa, mutta erityisen hyvin hänen ajatuksensa sopivat Lahteen, joka ei ole päässyt 1990-luvun laman tuomasta pessimismistä irti.

Keväällä työnsä jättävä kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta nosti ongelman korostetusti esiin seminaarin avauspuheenvuorossaan. Myllyvirran mukaan Lahdessa on "keskusteltu antoisasti" virheistä ja samalla jätetty monet hienot asiat vaille huomiota.

- Jos oltaisiin jossain muualla kuin Lahdessa, ei voitaisi välttyä hehkuttamasta, mitä Askon alueella on saatu aikaiseksi.

- Missä ovat lahtelaiset, jotka huomaisivat kehua monipuolista yrityspohjaa, nykyisin Espoossa asuva Myllyvirta piikitteli.

Kunnianhimoa tarvitaan

Strategiatyötä vetävä ympäristöjohtaja Saara Vauramo kertoi Malskilla muutama viikko sitten järjestetystä työpajasta, jossa kuultiin Lahdessa opiskelevien nuorten aikuisten näkemyksiä kaupungin ja sen kasvumahdollisuuksista. Sielläkin huomio kiinnittyi lahtelaisten asenteisiin.

- Työpajassa nousi esiin, että Lahdesta pitäisi puhua tosi paljon positiivisemmin. Rosoisuus ja omalaatuisuus on yksi kiinnostava asia Lahdessa.

Vauramo kertoi alustavista strategisista linjauksista, joilla Lahti voisi parantaa houkuttelevuuttaan. Ytimessä on keskustan vetovoiman lisääminen.

- Hyviä ratkaisuja on jo tehty. Nyt tarvitaan lisää kunnianhimoa rakentamiseen ja kaupunkikulttuuriin, näkyviä ympäristöratkaisuja, taidetta ja yritysyhteistyötä. Säpinää, kiinnostavuutta ja sisältöjä tarvitaan lisää.

Lue myös: Me Naiset: Lahti on Suomen hienoin kaupunki
 

Monialainen yliopistokaupunki

Vauramon mukaan Lahden on saatava vahvuuksistaan enemmän irti. Esimerkiksi ympäristökaupungiksi profiloitumisen on myös tuotava uusia työpaikkoja. Myös muotoilukaupungin teemaa on hyödynnettävä vahvemmin. Yritysystävällinen kulttuuri on itsestään selvä osa Lahden brändiä. Matkailussa on kasvumahdollisuuksia.

- Lahden tavoite voi olla kasvaa monialaiseksi yliopistokaupungiksi, joka pystyy luomaan kansainvälisesti kiinnostavaa toimintaympäristöä. Joissain asioissa voidaan olla todella hyviä.

Korkeakoulupuolella mietitään esimerkiksi digimaailman ratkaisuja.

- Puhutaan tekoälyn kehittämisestä ja älykkäästä kaupungista. Alueen yritykset ovat varmasti kiinnostavia kumppaneita ratkaisuiden toteuttamiseen, Vauramo totesi.

Vauramo peräänkuulutti myös rohkeaa kokeilukulttuuria. Kaupunki voisi toteuttaa kiinnostavimmat kansalaisilta, oppilaitoksilta ja yrityksiltä tulevat ideat.

Työn käsite uusiksi

Samalla kun luodaan edellytyksiä kasvulle ja viihtymiselle, olisi kyettävä puuttumaan kaupunkilaisten sosioekonomisiin ongelmiin. Viime vuoden lopussa työttömänä oli 9 000 lahtelaista, joista yli kolmasosa oli ollut yli vuoden kortistossa.

- On paljon ihmisiä, jotka eivät voi hyvin. Miten he pääsisivät vahvemmin osaksi yhteiskuntaa, Vauramo kysyi.

Salonen haastoi ajattelemaan asioita radikaalisti uusiksi. Hän pitää ongelmana yhteiskunnan yksilökeskeisyyttä ja elämän tyhjentymistä merkityksistä. Salosen mielestä ihmisten pitäisi oman erityisyytensä avulla lunastaa paikkansa kaupungissa.

- Työtä pitäisi lähestyä uudesta näkökulmasta. Voisiko työksi mieltää kaikenlaisen toimeliaisuuden, joka hyödyttää yhteiskuntaa. Työtä olisi sellainenkin, josta ei makseta palkkaa, mutta joka tuottaa yhteistä hyvää. Pitäisikö sitä kautta toimeentulon rakenteet nähdä ihan uusiksi?

150 000 asukasta?

Vauramon mukaan vielä on kiteyttämättä, millainen kaupunki Lahti haluaa olla.

- Tavoitellaanko esimerkiksi, että Lahti on 150 000 asukkaan kaupunki vuonna 2035?

Tavoite voi olla 119 000 asukkaan kaupungille epärealistinen, mutta se ei ole ongelma, kun kyse on strategiasta. Liian maltillinen tavoite antaisi vaikutelman paikoilleen pysähtyneestä kylästä.

Valtuutettu Sanna Mäkisen (sd.) mielestä 150 000 asukkaan tavoite on saavutettavissa.

- Naapurinamme on Hollola, jonka mielelläni näkisin osana upeaa kaupunkirakennetta.

Mäkisen toive kuntien yhdistymisestä on toki täyttä haihattelua. Mutta on Hollolalla varmasti lahtelaisille muutakin annettavaa kuin hyvin hoidetut ladut. Hollolassa asuu tutkitusti tyytyväisiä ihmisiä, vaikka kunnan palvelutarjonta on monilta osin kapeampi kuin maakunnan keskuskaupungissa. Entä jos me lahtelaiset omaksuisimme samanlaisen asenteen? Luultavasti aamulla potuttaisi vähemmän, ja kaupungin tulevaisuus näyttäisi valoisammalta.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Ketuttaako herätä aamulla Lahdessa?
Ketuttaako herätä aamulla Lahdessa?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi