Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hämeessä kannellaan poliisista keskimääräistä vähemmän - "Kanteluiden syyt maan ja taivaan väliltä"

Uutterimmat tehtailevat kymmenittäin kanteluja vuodessa.

Kuva: Anssi Hietamaa

- Poliisia, kuten muitakin virkamiehiä, arvostellaan joskus syystä, joskus syyttä, sanoo rikosylitarkastaja Mika Heikkonen Hämeen poliisilaitoksen oikeusyksiköstä.

Poliisiin toimintaan tyytymätön voi tehdä hallintokantelun. Koko poliisihallintoon tuli viime vuonna 613 kantelua. Kaksi kolmasosaa kanteluista tehtiin Poliisihallitukselle, joka siirsi niistä valtaosan kantelun kohteena olevan poliisilaitoksen ratkaistavaksi.

Hämeen poliisilaitosta koskevia kanteluita oli 23. Määrä on pysynyt viime vuodet tasaisena. Heikkosen mukaan kanteluja tehdään maan ja taivaan väliltä.

Kantelun saapumisesta sen ratkaisemiseen kului viime vuonna Hämeessä noin 50 vuorokautta. Se on selvästi alle valtakunnallisen tavoiteajan.

Oikeusyksikkö pyytää kantelun kohteelta lausunnon, jonka jälkeen kantelun tekijältä pyydetään vielä vastine.

Usein kannellaan, miksei tutkita

Kantelut koskevat hyvin usein tutkinnanjohtajan päätöstä olla käynnistämättä esitutkintaa. Kansalaisten on vaikea ymmärtää, miksi jokin asia voidaan jättää tutkimatta, Mika Heikkonen kertoo.

Kantelun perusteella oikeusyksikkö on esimerkiksi voinut kehottaa tutkinnanjohtajaa perustelemaan ratkaisuaan keskivertokansalaisen ymmärtämällä kielellä oikeuskirjallisuudesta poimittujen fraasien sijasta.

Jos kantelun perusteella syntyy poliisia koskeva rikosepäily, asia siirretään valtakunnansyyttäjänvirastoon poliisirikosasioiden tutkintatiimin käsiteltäväksi, jolloin kanteluasian käsittely oikeusyksikössä keskeytyy.

Samanlaisesta asiasta samanlainen ratkaisu

Poliisin laillisuusvalvonta keskitettiin vuonna 2010 perustettuun Poliisihallitukseen. Vuonna 2014 kuhunkin poliisilaitokseen perustettiin suoraa poliisipäällikön alaisuudessa toimiva riippumaton oikeusyksikkö.

Oikeusyksikköjen perustamisen jälkeen ruvettiin keskustelemaan siitä, lisääkö kasvanut valvonta myös kansalaisten luottamusta viranomaisia kohtaan. Asiaa ei ole tutkittu, mutta ainakin Poliisibarometria koostavassa Poliisiammattikorkeakoulussa kysymystä pidetään selvittämisen arvoisena.

- Käsityksemme mukaan laillisuusvalvonta on muuttunut ammattimaisemmaksi ja ratkaisut ovat laadukkaampia, sanoo poliisiylitarkastaja Janne Paavola Poliisihallituksesta.

Poliisihallitus tarkastaa pistokokein oikeusyksikköjen ratkaisuja ja valvoo niitten yhdenmukaisuutta. Paavolan mukaan ratkaisut ovat olleet korkeatasoisia.

Samaa ei voi sanoa kaikista kanteluista. Poliisihallituksen mukaan kantelijoitten joukossa on henkilöitä, jotka tekevät jopa kymmeniä kanteluja vuodessa. Jos samasta asiasta kannellaan toistuvasti, kantelijalle vain ilmoitetaan, että asia on jo ratkaistu.

Janne Paavola on lisäksi todennut, että poliisia koskeva nettiuutinen voi aiheuttaa sen, että kansalaisten kanteluinto hetkellisesti kasvaa.

Tyytymättömällä valittavanaan monta tietä

Poliisin ulkoista laillisuusvalvontaa hoitavat eduskunnan oikeusasiamies ja oikeuskanslerinvirasto.

Oikeusasiamiehelle saapui viime vuonna 711 kappaletta poliisia koskevia kanteluita. Niistä 41 koski Hämeen poliisilaitosta.

Oikeuskanslerinvirastolle poliisikanteluita tehtiin 384 kappaletta. Niistä kymmenkunta koski Hämeen poliisia, lähinnä tutkinnanjohtajan päätöksiä.

Molemmat laillisuusvalvojat voivat pyytää lausunnon kantelun kohteena olevalta poliisilaitokselta. Esimerkiksi oikeusasiamies pyysi Hämeen poliisilta viime vuonna kymmenen lausuntoa.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi