Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Oikeusasiamies hyvinvointiyhtymälle lähetetyistä posteista: "Aikapula ei peruste lääkärille palauttaa kirjeposti lukematta"

Huoltajalle oli syntynyt käsitys, että yksikön tapana on palauttaa kirjeposti lukematta, koska siihen ei ole aikaa. Kuva: Viena Kytöjoki

Oikeusasiamies katsoo Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän menetelleen virheellisesti palauttaessaan sille lähetetyn kirjelähetyksen kokonaisuudessaan.

Lapsen huoltaja oli lähettänyt lastenpsykiatrian yksikölle kirjeen, joka sisälsi muun ohessa oikeudenkäyntiin liittyviä asiakirjoja. Huoltaja oli lisäksi lähettänyt samalle lääkärille 11 sähköpostiviestiä.

Myöhemmin lääkäri soitti huoltajalle ja ilmoitti palauttavansa kirjeen, sillä yksikön työskentely perustuu keskusteluihin.

Huoltajalle oli syntynyt käsitys, että yksikön tapana on palauttaa kirjeposti lukematta, koska siihen ei ole aikaa. Hän kanteli oikeusasiamiehelle. Kantelussaan hän katsoo, että aikapula ei ole hyväksyttävä syy palauttaa kirje lukematta sitä.

Yhtymän selvityksen mukaan sen tapana on avata kirjeet ja tutustua sisältöön "tarpeelliseksi katsottavassa laajuudessa". Tässä tapauksessa lapsen vanhemmat ovat laittaneet yhtymälle "poikkeuksellisen paljon" kirje- ja sähköpostia. Aineistosta on ollut vaikea hahmottaa olennaista.

Lääkäri oli ainakin jossain määrin tutustunut kantelijan kirjeeseen. Tieto siitä ei kuitenkaan ollut välittynyt kantelijalle, mitä yhtymä on pahoitellut.

Yhtymä on sittemmin ohjeistanut, että potilasasiakirjoihin liitetään vain potilaan hoitoon oleellisesti liittyvät tiedot. Niihin merkitään myös tieto mahdollisten liitetietojen palauttamisesta. Myös tiedottamista selkeytetään.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Päijät-Häme

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen