Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Haittaohjelman kanssa kamppaileva Provincia luopuu tietojärjestelmäpalveluista

Yhtiö aikoo jatkossa keskittyä talous- ja henkilöstöhallintaan. Tietoliikennetoiminnan hallitseminen ja etenkin ongelmatilanteisiin reagoiminen vaatii syvää asiantuntijuutta, jota pientä asiakasryhmää hoitava yritys ei voi hankkia.

Kaupungin tietotekniikka-taseyksikkö sulautettiin vuoden 2017 alusta osaksi yhtiön toimintaa. Kuva: Janne Ranne

Lahden kaupungin tietohallintoa hoitava Provincia luopuu ICT-puolesta, eli tieto- ja viestintäteknologiapalveluista. Yritys on ollut esillä tällä ja viime viikolla tietoverkkoon päässeen haittaohjelman takia. Haittaohjelma on vaikeuttanut merkittävästi usein eri yksiköiden arkea ja pysäyttänyt osan tietoliikenteestä kokonaan.

Provincia tunnettiin aiemmin nimellä Calpro ja se tarjoaa tietohallintopalveluiden lisäksi myös henkilöstöhallinnan palveluita, kirjanpitopalveluita, laskutuspalveluita, myyntireskontra- ja perintäpalveluita, sekä palkka- ja matkahallintapalveluita.

- Provincia on onnistunut hyvin talous- ja henkilöstöhallinnan puolella, mutta ICT-puolella resurssien niukkuus on muodostanut haasteellisia tilanteita, sanoo Lahden konsernijohtaja Mika Mäkinen.

Lahti omistaa 58 prosenttia Provinciasta. Muita omistajia ovat Asikkala, Hollola, Kärkölä, Orimattila, Padasjoki, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä, Koulutuskeskus Salpaus ja Päijät-Hämeen liitto. Yrityksen asiakkaita ovat sen omistajat ja omistajien konserniyhtiöt kuten esimerkiksi Lahden Talot, Lahti Aqua ja Lamk.

Hankintalaki ohjaa

Provincian toimitusjohtaja Ulla Kukkonen kertoo, että prosessi ICTpalvelualueen myymisestä on jo aloitettu. Kuntaomisteista yhtiötä sitoo hankintalaki, joten prosessi on monimutkaisempi kuin yksityisissä yrityksissä. Omistajakunnat ovat linjanneet, että liiketoiminnan siirtämisessä tullaan painottamaan nykyisen henkilökunnan työpaikkojen säilymistä.

- Jatkossa Provincia keskittyy henkilöstö- ja taloushallintoon ja asiakkaaksi voi tulla myös muita maakuntia, Kukkonen sanoo.

Neuvottelut sopivien ostajaehdokkaiden kanssa aloitetaan lähikuukausina.

Lue myös: Jättipäivitys kannatti - potilaiden tiedot kulkevat vihdoin hyvinvointiyhtymän sisällä
 

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja, Lahden edustaja Jari Oivo sanoo, että uudella yhtiöllä on mennyt muuten hyvin.

- Haittaohjelman yhteydessä on nyt huomattu, että erityisesti sote-puolen järjestelmien tietoturvan on oltava superluokkaa. On ykkösasia varmistaa, että uusi toimija pystyy hoitamaan sen. Toisaalta rikollisethan ovat päässeet Pentagoninkin järjestelmiin, Oivo sanoo.

Erikoistuminen vaatii volyymia

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä on jo aiemmin moitittu, että kuntayritys ei selviä ICT-palveluiden kehittämisestä yhtä joustavasti kuin yksityinen yritys. Mäkinen toteaa, että väite on usein kuultu.

- Kyse on siitä, että tietoliikennepalvelu liittyy suuriin volyymeihin, joita tarvitaan, jotta syvää asiantuntijuutta kannattaa hankkia. Vaikka Lahden ja hyvinvointiyhtymän päätteiden määrä on yhteenlaskettuna merkittävä, se on silti vaatimaton määrä verrattuna siihen, millaisia määriä koneita hoitavat yritykset, jotka ovat erikoistuneet pelkästään ICT-palveluihin, Mäkinen sanoo.

Mäkinen arvioi, että tietoliikenteeseen erikoistuneella yrityksellä on paremmat valmiudet toimia äkillisessä ongelmatilanteessa.

Kunta on omistaja ja asiakas

Mäkinen sanoo, että kokonaisuudessaan Provincian toimintaan on oltu Lahdessa tyytyväisiä. Vaikka asia olisi toinen, kaupungin on vaikea antaa potkuja sen itse omistamalle yritykselle.

- Jos yrityksen liikevaihto vähenee, omistaja joutuu miettimään mitä sille tehdään. Tilanne on siinä mielessä erilainen. Jos ostaja katkaisee sopimuksen yksityisen yrityksen kanssa, ei ostajan tarvitse silloin miettiä mitä yritykselle tapahtuu sen jälkeen, Mäkinen.

Oman yhtiön etuna taas on se, että esimerkiksi taloushallinnossa on kunnalliseen raportointiin liittyviä yksityiskohtia, joihin yritys on erikoistunut. Tämä osaaminen nopeuttaa ja yksinkertaistaa monia asioita.

- Sillä puolella päästään suurtuotannon etuihin, Mäkinen sanoo.

Korjattu 14.2. klo 14.45: haastatellun sukunimeä.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi