Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden penkkariajelu kiertää tutun reitin torin ympäri - sää suosii abeja pikkupakkasella

Penkkarikierros ajetaan Lahden keskustassa niin monta kertaa kuin tunnin aikana ehditään. Kuvassa Tiirismaan lukion abeja viime vuodelta. Kuva: Noora Kiiskinen

Torstaina on karkkipäivä, sillä vuorossa on perinteinen lukiolaisten penkkariajelu. Lahden keskustaan saapuu värikäs kuorma-autoletka, jonka lavoilla nähdään abiturientteja kaikista kaupungin lukioista. Myös Nastopolin lukion abit tulevat Lahden keskustaan.

Penkkariajelu on torstaina kello 12-13. Se kiertää torin ympärillä tuttua reittiä: Aleksanterinkatu, Rauhankatu, Vapaudenkatu, Kauppakatu ja takaisin Aleksanterinkadulle. Kierros ajetaan niin monta kertaa kuin tunnin aikana ehditään.

Ilmatieteen laitos lupaa Lahden abiturienteille mukavaa talvisäätä. Ennusteen mukaan torstaina on viisi astetta pakkasta ja pilvipoutaa, tosin pieni mahdollisuus on vähäiseen lumisateeseen. Etelätuuli on heikkoa, joten se ei nosta pakkasen purevuutta kuorma-auton lavalla.

Karkkeja vain pysähtyneistä autoista

Poliisi muistuttaa turvallisuudesta sekä katsojia että abeja. Aikuisten vastuulla on huolehtia, etteivät lapset juokse liikenteen sekaan hakemaan karkkeja.

- Abit on ohjeistettu, että karkit heitellään silloin, kun kuorma-autot ovat pysähtyneenä. Se on toiminut kohtuuhyvin. Ja karkit kannattaa heittää loitommalle, ettei kukaan ryömi auton alle, sanoo komisario Tarja Lindstedt Hämeen poliisista.

Aleksanterinkatu on nyt aiempaa turvallisempi, kun liikenne kulkee vain yhteen suuntaan.

- Aina joku juoksee tielle, mutta onneksi mitään ei ole sattunut. Ammattikuskit osaavat lukea tilannetta. Kokematonta kuskia ei hyväksytä penkkariauton rattiin.

Penkkariajelu on niin vakiintunut perinne, että se tunnetaan jopa tieliikennelaissa. Sen mukaan kuorma-autoa "saa käyttää tilapäisesti penkinpainajaisajoihin ja vastaaviin muihin tilaisuuksiin liittyviin matkustajien kuljetuksiin edellyttäen, että auton kuljettajalla on vähintään kahden vuoden ajokokemus kuorma-autolla toisen palveluksessa tai luvanvaraisen liikenteen harjoittajana".

- Kuljettajan pitää noudattaa erityistä varovaisuutta, koska lavalla ei ole istuimia eikä turvavöitä. Äkkijarrutuksia ja -käännöksiä ei voi tehdä. Ja abienkin pitää muistaa, ettei lavalla roikuta tai kiipeillä, Lindstedt sanoo.

Poliisi valvoo penkkariajelua normaalilla päivävahvuudella.

- Pitäkää hauskaa, mutta turvallisesti!

Nina Räty
nina.raty@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi