Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Nastolan Pelimannit sai taakseen pienen kansanliikkeen - Wellamon peruslaaja musiikin opiskelu säilyy ennallaan

Nastolan Pikkupelimannit keikalla vuonna 2015.

Wellamo-opiston suunnitelma laajan musiikin perusopetuksen muuttamiseksi yleiseksi opetukseksi Lahdessa on peruttu. Käytännössä muutos olisi tarkoittanut tutkintotavoitteista luopumista. Opetustuntien määrä olisi tippunut ensi syksystä alkaen 1 300 tunnista 500 tuntiin.

Muutos olisi koskenut varsinkin Lahden Nastolan ylpeyttä, Nastolan Pikkupelimanneja, joiden asemaa puolustamaan syntyi jopa pieni kansanliike.

- Minua kosketti suuresti opintojen vaikutus koko yhteisöön, ja miten monenlaiset ihmiset ottivat yhteyttä puhuakseen opetuksen säilyttämisestä ennallaan. Vanhemmat miehet, naiset, musiikkia harrastavien lasten isät - olen ollut koko päivän ja koko talven puhelimessa. Pelimannit on selvästi ihmisille muutakin kuin harrastus. Heidän musiikkinsa ilahduttaa laajaa yleisöä, ja toiminta edustaa sellaista yhteisöllisyyttä, josta ei oltu valmiita luopumaan, kertoo Wellamo-opiston johtokunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen.

Lue myös: Wellamo-opiston musiikkiopetuksen supistamissuunnitelmat huolettavat Nastolassa - "Jos tavoitteellisuus katoaa, häviää se yhteishenki ja tsemppi mikä täällä nyt on"
 

Musiikin taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän säilyttämisestä ennallaan äänestettiin tiistai-iltana Wellamo-opiston johtokunnan kokouksessa. Ennen äänestystä aiheesta käytiin pitkä ja perusteellinen keskustelu. Vain yksi jäsen äänesti oppimäärän säilyttämistä vastaan. Mäkynen äänesti itse opetuksen ennallaan säilyttämisen puolesta.

Pelimanneja kutsuttiin puheenvuoroissa timantiksi ja aarteeksikin

Mäkysen mukaan yleiseen perusopetukseen siirtymisellä olisi tavoitettu suurempi joukko opiskelijoita kuin nyt. Tällä hetkellä Nastolassa opiskelee laajan musiikin perusopetuksessa 60 henkeä, ja yleisopetukseen olisi päässyt mukaan sata henkeä. Pikkupelimanneissa on mukana 31 soittajaa ja laulajaa.

- Emme kuitenkaan halunneet rikkoa sitä, mikä toimii hyvin ja on kerännyt mainetta Euroopassakin. Pelimanneja kutsuttiin johtokunnan puheenvuoroissa timantiksi ja aarteeksikin. Kyseessä on opiskelupaikka, jolla on pitkä historia, ja pitkäjänteisellä työllä saavutettu kyvykäs taso. Yleisessä perusopetuksessa musiikin taso olisi saattanut tippua.

Mäkynen sanoo, että opetuksen sisältöä tarkastellaan aina vuosittain. Wellamo-opiston johtokunta toivoo, että Pelimanneihin saataisiin houkuteltua soittajia koko maakunnasta, jotta siitä saataisiin vielä nykyistä tunnetumpi ylpeyden aihe.

Tiistaisessa johtokunnan kokouksessa päätettiin myös, että Hollolassa ja Asikkalassa muutetaan yleisen tanssin taiteen perusopetuksen opetus vapaan sivistystyön opetukseksi. Tästä ei käyty Mäkysen mukaan keskustelua, vaan päätös syntyi nopeasti. Lisäksi päätettiin, että Lahdessa muutetaan lasten ja nuorten yleisen kuvataiteen taiteen perusopetus vapaan sivistystyön opetukseksi. Taide- ja muotoilukoulu Taika järjestää Lahdessa lasten ja nuorten kuvataiteen laajaa taiteen perusopetusta.

Muutokset astuvat voimaan elokuussa.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi