Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Rahoittajat irtisanovat lainojaan, velkataakka miljoonissa - Lahden konserttitalon asuinrakentaminen karahti lujasti karille

Senioriasuntojen rakentaminen Lahden konserttitalon kiinteistöön on ollut pysähdyksissä jo pitkään. Nyt liikemieskaksikko Pasi Tinnilän ja Mika Lehdon aloittama rakennushanke on rahoittajien kärsivällisyyden loputtua vajonnut syvemmälle suohon kuin se on kertaakaan ollut. Miten ja miksi tähän päädyttiin?

Senioriasuntojen rakentaminen Lahden konserttitalon kiinteistöön on ollut pysähdyksissä jo pitkään. Nyt liikemieskaksikko Pasi Tinnilän ja Mika Lehdon aloittama rakennushanke on rahoittajien kärsivällisyyden loputtua vajonnut syvemmälle suohon kuin se on kertaakaan ollut. Kuva: Viena Kytöjoki

Lahden konserttitalon asuintornin rakentaminen on jumiutunut entistä vakavampiin vaikeuksiin. Rakennuttaja, asunto-osakeyhtiö Lahden Konsertti on vaarassa joutua konkurssiin, ja rahoittajien usko hankkeen toteutumiseen rapistuu kovaa vauhtia.

Konserttitalon torniosaan on määrä rakentaa 60 vanhuksille tarkoitettua asuntoa. Yhtään ei ole vielä varattu, tosin yhtään ei ole ollut tarjoallakaan.

- Kysyntää on kyllä koko ajan, sanoo asuntoyhtiön omistavan Lahden Konsertti Holdingin toimitusjohtaja Pasi Tinnilä.

Huoneistojen tarjolletulo riippuu vain ja ainoastaan siitä, mistä löytyy rahoittaja viemään puolivalmiin urakan loppuun. Tällä hetkellä Lahden Konsertilla ei ole näköpiirissään rahoitusta lainojen maksamiseen ja rakennushankkeen jatkamiseen.

Miljoonaluotot irtisanottu

Tammikuu oli Tinnilän ja hänen liikekumppaninsa, pankkiiri Mika Lehdon yhteishankkeelle raskasta aikaa. Tuolloin kaksi rahoittajaa vetäytyi Konserttitalon urakasta ja irtisanoi lainansa asunto-osakeyhtiö Lahden Konsertille. Kolmas ilmoitti irtisanovansa oman luottonsa hyvin pian.

Talouspuolen ahdinkoa syventää rahoitusyhtiö Vauraus oy:n myöntämän lainan erääntyminen helmikuussa. Jos siihen ei löydy rahaa, Vauraus hakee velallisensa konkurssiin.

Tinnilä kuuluu itsekin asuntoyhtiön velkojiin ja on pidättyväinen kommentoimaan rakennusurakan nykyisiä rahavaikeuksia. Hänen mukaansa urakkalaskelmat ovat töiden loppuosalta vielä kesken.

- Vielä ei tiedetä, paljonko rahaa tarvitaan. Kaikki riippuu kaikesta.

Vuosien kituuttamista

Lahden Konserttitalon historiassa kääntyi syksyllä 2014 uusi sivu, kun Musiikkitalon omakotisäätiö myi talon kahdelle kiinteistösijoitusyhtiölle Liberille ja Revestorille. Edellinen on Pasi Tinnilän perheyritys, ja jälkimmäisessä puolestaan Mika Lehto on käyttänyt päätösvaltaa.

Konserttitalo-osa valmistui vuodenvaihteessa 2015-2016, ja sitä hallinnoinut kiinteistöyhtiö myytiin Ylen Eläkesäätiölle. Asuintornin kanssa sen sijaan asiat eivät edenneet niin kuin niiden olisi pitänyt edetä.

Eläkesäätiön kaupasta saadut varat eivät poistaneet hankkeen tielle nousseita rahoitusongelmia. Huhtikuussa 2016 Etelä-Suomen Sanomat uutisoi rakennustöiden kangertelusta (ESS 21.4.2016) ja urakoitsijoiden saatavista rakennuttajalta.

Tässä vaiheessa oltiin jo käräjätuvan kynnyksellä, mutta 1,5 miljoonan euron urakkasaatavia karhunnut perintätoimisto ja asunto-osakeyhtiö Lahden Konsertti kykenivät sopimaan asian.

Siitä eteenpäin Tinnilän ja Lehdon puolelta on esitetty takaraja toisensa jälkeen, milloin rakennustyöt jatkuvat. Mikään päivämäärä ei ole pitänyt kutiaan.

Tilojen seisominen tyhjillään on luonnollisesti surkeaa bisnestä rakennuttajakaksikolle. Kiinteistön hoitokuluja kertyi viime vuonna lähes 275 000 euroa. Siitä korjaussuunnittelu ja konsultointi haukkasi vajaat 93 000 euroa ja kiinteistövero runsaat 41 000 euroa. Kokouskulujakin tuli asuntoyhtiön piikkiin noin 15 000 euron edestä.

Lue myös: Joko nyt? Lahden konserttitalon torniosan rakennustöitä luvataan jatkaa
 

Kaupunki vaatii selvitystä

Lahden kaupungin rakennusvalvonta vaatii rakennuttajalta selvitystä konserttitalon keskeneräisen asuintornin kunnosta ennen kuin töitä saadaan jatkaa. Tarkoitus on varmistua muun muassa siitä, että tilat eivät ole kärsineet kosteusvahinkoja.

- Se on kuitenkin ollut puolipinnoitteilla ja suojauksen varassa se talo, huomauttaa rakennuslupapäällikkö Markku Sivonen.

Rakennusvalvonta tiedustelee rakennuttajalta töiden valmistumista ennen kuin lupa vanhenee. Sivosen mukaan yhteyttä otetaan "hyvissä ajoin".

Jos määräaika umpeutuu, rakennuttaja joutuu hakemaan uuden rakennusluvan. Myös tässä tapauksessa kaupungille on esitettävä selvitys keskeneräisten tilojen kunnosta.

Asuintornin rakennuslupa menee vanhaksi vuonna 2020. Myös kaupungille on Sivosen mukaan tullut kyselyjä, milloin urakka toden teolla lähtee etenemään.

Pankkibisnes rasitteena

Konserttitalon työmaan ahdinkoa ei yhtään vähennä se tosiasia, että pankkiiri Mika Lehdolla ja Revestorillä on rahantarvetta muuallakin kuin Lahdessa.

Tiedot rakennusurakan yskähtelystä alkoivat nousta pintaan samoihin aikoihin kun Lehdon ja Heikki Niemelän yhteinen pankkibisnes Maltalla teki mahalaskun. Heidän perustamansa Nemea-pankki joutui viranomaisvalvontaan huhtikuussa 2016. ESS:n tietojen mukaan Lahden konserttitalon asuntotyömaata on rahoitettu myös Nemealta saadun luototuksen turvin.

Lehto vakuutti julkisuudessa, että pankki on vakavarainen ja palaa pian normaaliin toimintaan. Sitä se ei tehnyt.

ESS:n lähteen mukaan Nemealla on maksettavaa tallettajille paljon enemmän kuin sillä on varoja. Niin siitäkin huolimatta, että Maltan talletussuojarahasto on tullut auttamaan pankin asiakkaita samaan omansa pois. Rahaston apu ei näet kata kaikkia talletussaatavia.

Vaikka Nemea saisikin omat lainansa täysimääräisesti takaisin, uhkaa tulos pankin varojen ja velkojen kesken jäädä miinukselle. Se miinus on vaarassa tipahtaa Lehdon ja Niemelän maksettavaksi.

Ulkomailla ollut Mika Lehto ei vastannut toimittajan yhteydenottopyyntöön. Revestorin toimitusjohtaja Tuomas Lemola ei puolestaan halunnut kommentoida Lahden konserttitalon rakennustöiden talousongelmia.

Kuva: Anssi Hietamaa
Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi