Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hallituspuolueiden keskinäinen julkinen nokittelu on uutta, arvioi keskustan Juha Rehula

Paikallisten kansanedustajien mielestä uudistuksille on tarvetta. Rami Lehto (ps.) sanoo, että hallituksen huonon uudistuksen kaatuminen oli hyvä asia.

Keskusta ei ollut valmis leikkaamaan perheiden tuista, sanoo kansanedustaja ja entinen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) Kuva: Sami Kuusivirta

Paikallisten kansanedustajien näkemykset perhevapaauudistuksen kaatumiseen johtaneista syistä vaihtelevat. Keskustan hollolalainen kansanedustaja ja aiempi perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula sanoo uudistuksen kaatuneen rahaan.

- Uudistus olisi merkinnyt leikkauksia kahdelle kolmasosalle perheistä. Keskustalla ei ollut halua leikkauksiin, eikä maksumiestä tai -naista löytynyt tähän iltapäivään mennessä. Kehyksissä saati budjetissa ei ollut uudistukselle rahaa.

Perhevapaauudistus on kuitenkin Rehulan mukaan välttämätön ja keskustan sanovan uudistamiselle kyllä, kunhan se ei merkitse leikkauksia.

Uudistuksen kaatumisen jälkeen sosiaalinen media on ollut solkenaan arvioita epäonnistumisen syistä ja syyllisistä. Rehulan mukaan hallituksen keskinäinen ja hyvin julkinen nokittelu on ennenäkemätöntä.

- Hallitus on ollut vaarassa kaatuakin, mutta tällaista ei ole ollut. Toivottavasti tilanne normalisoituu mahdollisimman pian. Vaalikaudella on vielä monta asiaa, jotka pitäisi saada sovittua.

Lue myös: Perhevapaauudistusta ei toteuteta tällä vaalikaudella – "Menee seuraavan vaalikauden työlistalle"
 

Liian kiire

Hallituspuolue sinisten hollolalainen kansanedustaja Anne Louhelainen näkee, että uudistuksen valmistelussa tuli liian kiire. Hänen mukaansa puolue ei ollut valmis leikkauksiin.

- Uudistus ei ollut hallitusohjelmassa. Siniset olisivat halunneet lisätä isille korvamerkittyjä kuukausia. Perheiden etuuksia emme olleet valmiita leikkaamaan.

Myös Louhelaisen mielestä uudistukselle on tarvetta ja asiaa pitää pohtia sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen yhteydessä. Louhelainen korostaa myös muutoksia ilmapiirissä ja asenteissa.

- Isät käyttävät vielä varsin vähäisesti mahdollisuuttaan hoitaa lapsia kotona. Tarvitsemmekin myös työyhteisöjen ajattelussa ja ilmapiirissä muutosta, jotta isät uskaltaisivat paremmin käyttää hoito-oikeuttaan.

Mallien vertailu tärkeää

SDP:n lahtelainen kansanedustaja Mika Kari harmittelee perhevapaauudistuksen kaatumista. Hänen mielestään on harmi, että hallituksen käyttämät mallit ja laskelmat jäävät nyt pimentoon.

- Julkinen keskustelu ja mallien vertailu olisi ollut tärkeää. Tämä olisi ollut mahdollista vain tuomalla esitykset eduskunnan käsittelyyn.

Kari pitää tärkeänä, että perhevapaauudistusta jatketaan seuraavalla vaalikaudella laajapohjaisesti. Tarve uudistukselle vain kasvaa, kun voimassa oleva lainsäädäntö sopii yhteen yhä harvemman perheen arkielämän kanssa.

- Jos tässä oli kyseessä aito yritys luoda uutta mallia, niin varmasti mahalasku kirvoittaa kysymyksiä siitä, millaisia edellytyksiä yhteisen mallin luomiselle ylipäätään on. Eduskunnan suunnilleen joka toinen kansanedustaja on ollut tilanteesta harmissaan puolueesta riippumatta.

Päätösvalta perheille

Perussuomalaisten lahtelainen kansanedustaja Rami Lehto ei ole harmissaan perhevapaauudistuksen kaatumisesta. Hänen mielestään esitys oli huono, eikä se olisi saanut eduskunnan enemmistön kannatusta.

- Valinnanmahdollisuus pitää olla perheillä, eikä poliitikoiden pidä määrätä perheiden asioista.

Jos perhevapaita uudistettaisiin, korostaisi Lehto perheiden yhteistä aikaa.

- Se aika, kun molemmat vanhemmat voivat olla kotona, voisi kenties olla pidempi. Tämä voisi olla hyödyllistä perheille.

Kokoomuksen orimattilalainen kansanedustajaa Kalle Jokinen kommentoi, että  perhevapaauudistusta on työstettävä perheiden valinnanvapautta kunnioittaen.

- Politiikka on ratkaisujen hakemista esillä oleviin ongelmiin. On tietysti harmi, että kumppaneilta loppui tahto hakea ratkaisua perhevapaiden uudistamiseksi. Kokoomus on aina valmis edistämään tasa-arvon ja  perheiden tulevaisuuden kannalta tärkeitä uudistuksia. Työ jatkuu.

Juttua muokattu 13.2.2018 kello 21.53. Täydennetty Kalle Jokisen kommentilla.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi