Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Uutisanalyysi

Avaako palvelusetelin valmistelu keskinäisen nokittelukierroksen, vai paraneeko poliittinen valmistelu?

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin käyttöönotolle ei juurikaan ole vaihtoehtoja. Ideologinen näkemysero liittyy siihen, onko palveluseteli asia, jonka käyttöä tulee edistää vai suitsia

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin valmistelu on ollut karikkoista, vaikka vaihtoehtoja on tarjolla vähän. Poliittisten ajatusmaailmojen eron voisi kenties tiivistää kysymykseen, onko palveluseteli hyvä vai paha, ja tuleeko palvelusetelin käyttöä sen vuoksi mahdollisuuksien mukaan edistää vai suitsia. Kuva: Mirja Hussain

Kaikki osapuolet hakivat ratkaisua perheiden etu mielessä. Kaikki osapuolet joutuivat myös tulemaan vastaan näkökulmissaan. Muun muassa näin kommentoitiin sunnuntaina käytyjä Lahden valtuustoryhmien välisiä neuvotteluja varhaiskasvatuksen palvelusetelin sisällöstä.

Kuulostaa hyvältä ja järkevältä. Näin politiikan toivotaankin usein toimivan. Neuvotellaan, keskustellaan ja sovitaan niin, että tyydyttävä sopu on parempi vaihtoehto kuin yhden osapuolen selkävoitto, joka mahdollisesti nöyryyttää ja katkeroittaa vastapuolen.

Viikonlopun yhteisymmärrystä edelsi kuitenkin valmistelu ja päätöksenteko, josta kompromissihakuisuus oli kaukana. Siksi sopukin voi joissakin suissa maistua kitkerältä.

Palvelusetelin sääntökirjasta käytiin tiukkoja äänestyksiä niin sivistyslautakunnassa kuin kaupunginhallituksessa, joka lopulta päätti käyttää otto-oikeuttaan asiassa. Tämä päätös sai osapuolet viikonloppuna neuvottelupöytään.

Vähän vaihtoehtoja

Kerran kuopatun palvelusetelin herätti viime vuonna kesän jälkeen henkiin subjektiivinen päivähoito-oikeus, jonka palauttamista esimerkiksi SDP ja vihreät olivat näyttävästi pitäneet esillä kuntavaalikampanjoissaan. Poliittisen kentän vasemmalta laidalta korostetaan mielellään, että palveluseteliin suostuttiin kädenojennuksena oikeistolle.

Palvelusetelin käyttöönotto oli myös välttämättömyys. Subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttaminen kuitenkin lisää päivähoidossa olevien lasten määrää. Kun yhtälöön sisällyttää jo muutenkin hankalan varhaiskasvatuksen jono- ja kiinteistötilanteen, oli palvelusetelille todellinen tarve. Missään vaiheessa ratkaisuksi ei ole esitetty, että Lahden tulisi rakentaa lisää omia päiväkoteja.

Lue myös: Vasemmistossa vastakkaiset näkemykset siitä, onko palvelusetelisopu valtuuston tahdon mukainen
 

Varsinaisesti valmistelun vei solmuun talousarvion sivun 19 kirjaus palvelusetelistä, jossa samaan aikaan sekä sidotaan perheiden omavastuu kunnallisten palveluiden tasolle että luvataan kriteereistä sellaiset, että paikalliset toimijat ja perhepäivähoitajat voivat osallistua järjestelmään. Valmistelun kuluessa kirjausta on luettu ja tulkittu useammalla tavalla, jopa juristeja konsultoiden.

Kysymys lakisääteisen, veroilla rahoitetun palvelun tuottamistavasta on toki politiikan ideologisessa ytimessä. Ajatusmaailmojen eron voisi kenties tiivistää kysymykseen, onko palveluseteli hyvä vai paha, ja tuleeko palvelusetelin käyttöä sen vuoksi mahdollisuuksien mukaan edistää vai suitsia. Perheet ovat tälle jaottelulle alisteisia. Perheiden parasta voidaan ajatella - omassa viitekehyksessä.

Mitä jatkossa?

Kun sopu on saavutettu, onkin mielenkiintoista kysyä, mitä siitä seuraa. Olettaen siis että kompromissi pitää. Ainakin viikonlopun neuvottelutulos sijoittaa Lahteen kaavaillut palvelusetelin ehdot vähintään keskikastiin vertailukuntien joukossa.

Kuntavaalien jälkeinen poliittinen kannunvalanta avasi mahdollisuuden tilanteeseen, missä luottamuselinten poliittisella paikkajaolla todellakin oli väliä. Otto-oikeus voi tuskin kuitenkaan olla mikään usein käytetty työkalu. Vaikka poliitikko saattaa välillä luottaa siihen, että äänestäjän muisti on lyhyt, on poliitikon oma muisti pitkä.

Se ainakin on käynyt selväksi, että jatkossa strategiset linjaukset ja kirjaukset on syytä tehdä mahdollisimman yksiselitteisesti ja tarkkarajaisesti. Tämä tietysti ei ole politiikassa aina kovin helppoa.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi