Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Yle: Lahti tekee rikosilmoituksen kaupungin tietojärjestelmissä häirinneestä haittaohjelmasta

Tietoturvaloukkaukset ja kyberhyökkäykset ovat ammattirikollisten työlistalla yhä useammin.

Ylen mukaan Lahti tekee rikosilmoituksen kaupungin tietojärjestelmiä häirinneestä haittaohjelmasta. Toistaiseksi ei tosin tiedetä, saadaanko ketään vastuuseen haittaohjelman pääsemisestä kaupungin verkkoon. Haittaohjelman aiheuttamaa taloudellista haittaa ei myöskään vielä tiedetä.

ESS uutisoi viimeksi tänään, että haittaohjelma on jo lähes viikon ajan estänyt esimerkiksi kirjastossa aineiston kierron. Tiistaina aamupäivällä tilanne oli se, että kirjoja voi palauttaa kirjastoon, mutta järjestelmän toimimattomuuden vuoksi lainoja ei voi uusia tai käyttää kirjastossa olevia nettikoneita. Kirjastotoimenjohtaja Marja Malminen arvioi Radio Voiman haastattelussa, ettei ole selvyyttä siitä, onko käyttökatko vaikuttanut kirjaston asiakasmääriin.

Maanantaina uutisoitiin, että häiriö aiheuttaa edelleen merkittäviä ongelmia terveysasemien ja hammashoitoloiden toimintaan. Verikokeita ja röntgenkuvia saadaan vain rajallisesti, eivätkä sähköiset reseptit toimi. Myöskään sosiaalihuollon maksuja ei saada hoidettua.

Yhteydet Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja kaupungin tietoverkon välillä on katkaistu. Ne avataan vasta kun ulkopuolinen tarkastaja on todennut yhteyden turvalliseksi

Ylen mukaan vakuutus ei korvaa kaupungille mahdollisesti aiheutuvia kustannuksia.

Minna Krupka
minna.krupka@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Päijät-Häme

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen