Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahti päätti myytävien kiinteistöjen listasta - "Vielä herkullisempia kohteita tulee jossakin vaiheessa tarjolle"

Lahdessa tulee myyntiin 26 kaupungin omistamaa rakennusta tai osaketilaa.

Sibeliustaloa vastapäätä sijaitseva Tikkula on esimerkki mahdollisista tulevista myyntikohteista. Kuva: Mirja Hussain

Lahdessa tulee myyntiin liuta kaupungin omistamia kiinteistöjä ja osaketiloja. Konserni- ja tilajaoston maanantaina hyväksymällä listalla ovat mukana esimerkiksi Linnunlaulun palvelukeskus, poliisitalo, sairaanhoito-oppilaitos, Männistön koulu sekä Tapanilakodin vanha osa.

Myytävien rakennusten listalla on 17 kiinteistöä. Niistä on arvokkain Rakokivessä sijaitseva Linnunlaulu, joka siirtyy kaupungin vuokrataloyhtiön Lahden Talojen omistukseen.

Tehostettua palveluasumista tarjoavassa Linnunlaulussa on 85 hoitopaikkaa ja lähes 5 300 neliötä. Viisi vuotta sitten valmistunut palvelukeskus maksoi 10,2 miljoonaa euroa.

Palvelukeskuksen omistusjärjestely on ennen muuta kiinteistönhallinnallinen ratkaisu, sanoo konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja Aleksi Mäntylä (vihr.).

- Olemme jo pidemmän aikaa pyrkineet keskittämään kiinteistöasiat Lahden Taloille. Kun siellä on palveluasumista jo valmiiksi, myynti on looginen ratkaisu.

"Kauppoja välittömästi"

Myyntiin tulevien rakennusten kerrosala on noin 31 200 neliötä. Lisäksi osaketiloja tulee myyntiin noin 3 500 neliötä.

Myyntilistalle otettiin kohteet, joiden myynnistä ei ole erimielisyyttä.

- Aika paljon on sellaisia kohteita, jotka koko ajan kuluttavat rahaa, kun rakennuksia joudutaan ylläpitämään. On paljon kohteita, joiden arvo on todella pieni. Säästö muodostuu siitä, että ylläpitokulut poistuvat, Mäntylä sanoo.

Toimitilajohtaja Mauri Koistisen mukaan kauppoja aletaan hieroa saman tien.

On paljon kohteita, joiden arvo on todella pieni. Aleksi Mäntylä (vihr.)

- Kauppoja voidaan tehdä välittömästi, kun ostajia vaan löytyy. Muutamia kontakteja on jo ollut, joten ihan puhtaalta pöydältä ei lähdetä.

Jatkossa myytäviä kiinteistöjä on tulossa tarjolle lisää.

- Vielä herkullisempia kohteita tulee jossakin vaiheessa tarjolle. Esimerkiksi Harjun koulun kortteli on hyvä kohde ja keskeisellä paikalla. Kortteliin mahtuu nykyisen rakennukset huomioiden noin 10 000 kerrosneliömetriä rakennusoikeutta, Koistinen toteaa.

Mäntylän mukaan myytävien kohteiden lista saattaa täydentyä myöhemmin tänä vuonna. Arvokohteista myyntiin voi tulla esimerkiksi Sibeliustaloa vastapäätä sijaitseva entinen tulitikkutehdas eli Tikkula.

Osa talouden tasapainotusta

Toimitilojen karsinta on osa kaupungin talouden tasapainottamista. Tavoitteena on keskittää palvelupisteitä ja vähentää tilankäyttöä.

Kiinteistöjä tulee myyntiin, kun tekniset selvitykset ja kaavaratkaisut on tehty. Jokaisen kiinteistön myynnistä ja kaupan ehdoista tehdään erillinen päätös.

Kohteet

Myytävät kiinteistöt

Rakennukset (huoneistoala noin 31 200 neliötä): Linnunlaulun palvelukeskus, poliisitalo, sairaanhoito-oppilaitos, Männistön koulu, Tapanilakodin E-osa, Huhmarannan lastenkodin kolmosrakennus, Tapiolan koulu, Möysänkatu 3, Mäntymäen lastenkoti, Nuorisotalo Paristo (Tietotie 5), ryhmäperhepäiväkoti Metsätähti, Uudenkylän kulttuuripiste, Rinteen puukoulu, Villähteen vpk, Kerintie 2, Hollolankatu 12 ja Takkulan alatalo.

Osaketilat (huoneistoala noin 3 500 neliötä): Nastolan virastotalokiinteistön huoneistot, keskustan neuvola (Kirkkokatu 1), Terveyskuntoutus (Kauppakatu 14), Kiveriön päiväkoti, Keijupuiston entinen päiväkoti, ryhmäperhepäiväkoti Vilinä, Kasakkamäenkatu 8, Möysän päiväkodin satelliitti ja Uudenkylän kirjasto.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi