Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahtelaisnuorilla monta keinoa saada huumeita - jos netissä ei onnistu, niin bussipysäkillä onnistuu

Huumausaineiden tarjonta on Lahdessa runsasta ja alaikäistenkin saatavilla. Huumekaupassa on kuitenkin omat pelisääntönsä, jossa rikoksiakin tehdään moraalisin perustein. "Viimeisen kerran kun olen Lahdessa ostanut, niin se tehtiin Kärpäsenmäen bussipysäkillä. Kaupat hoituivat nopeasti ja kumpikin jatkoi matkaa".

Päijät-Hämeessä Heinolan ja Orimattilan peruskoulunuorilla on enemmän kokemusta kannabiksesta kuin heidän lahtelaisilla ikätovereillaan. Hollola on samoissa Lahden kanssa. Kuva: Janne Ranne

Hamppukasvista valmistettu ja enimmäkseen polttamalla nautittu kannabis ei monien mielestä ole huume lainkaan. Silti läheskään kaikki ammattimaisesti toimivat alan kauppiaat eivät suostu myymään alaikäisille edes kannabista.

Netissä pimeästi toimivan Tor-verkon huumekauppasivustoilla myyjät asettavat ehtoja, keiden kanssa he suostuvat tekemään kauppaa.

- Siellä näkee aika monesti näitä K18-juttuja. Epäilen, että se on yleinen käytäntö, jota ei erikseen tarvitse sanoa, arvioi parikymppinen ex-päihteidenkäyttäjä Valdemar.

Laittoman päihteen saantiin riittää silti murkkunuorillakin mahdollisuuksia. Valdemarin kertoman mukaan raha ja tavara vaihtavat omistajaa huomaamattomissa paikoissa. Sopiva kohtaamisympäristö on jossain, missä on helppo sulautua ihmisjoukkoon tai jossain, missä kukaan ei ole katsomassa

- Viimeisen kerran kun olen Lahdessa ostanut, niin se tehtiin Kärpäsenmäen bussipysäkillä. Kaupat hoituivat nopeasti ja kumpikin jatkoi matkaa.

Sippipuistossa viihdyttiin

Valdemar eli murrosikävuotensa Lahdessa ja muistaa ensimmäiset huumekokeilunsa Lahden alatorilla eli silloisessa Sippipuistossa. Kannabiksen polttoon kokoontui väkeä kaikista ikä- ja sosiaaliryhmistä. Suonensisäiset aineet, väkivalta, kiristäminen ja muut huumemaailman synkimmät puolet olivat kaukana muualla.

- Aurinkoisina päivinä siellä istuttiin, naurettiin ja pidettiin hauskaa.

Valdemarin mielestä kannabista ei ryhdytä käyttämään sen vuoksi, että haluttaisiin tehdä vaikutus kaveripiiriin. Huume vetää puoleensa, kun viinasta on saatu huonoja kokemuksia ja puskaradio on puolestaan kertonut huumeen tuomasta hyvänolon tunteesta. Se tunne on kuin matka mielen syövereihin.

- Olen useaan kertaan kuullut sanottavan, että viina on niille, joille maailma on liikaa ja kannabis niille, joille maailma on liian vähän.

Valdemarin mukaan kannabisnuorisolle ei ole mitään yhteistä piirrettä. Miedot huumeet ovat niin hyväksyttyjä, että käyttäjäksi voi ryhtyä kuka tahansa.

Jos huumeiden käyttö uhkaa kuitenkin muutttua ongelmaksi, niin Valdemar soisi käyttäjille löytyvän matalan kynnyksen hoitopaikkoja. Niille olisi keskeistä, että ihmiset ohjattaisiin auttamaan itse itseään.

Kokeilut yleisiä

Lahtelaiset nuoret kokeilevat kannabishuumetta yleisemmin kuin heidän ikätoverinsa monissa muissa isoissa kaupungeissa. Lahdessa peruskoulun ylimpien luokkien, lukiolaisten ja ammattiopiskelijoiden joukosta miltei joka seitsemännellä on takanaan yksi tai useampi kannabiksen käyttökerta.

Käyttäjäjoukko on kymmenen suurimman kaupungin sarjassa suhteellisesti suurempi kuin esimerkiksi Kuopiossa, Turussa, Jyväskylässä ja Oulussa. Toisaalta taas Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Tampereella käyttäjien osuus saman ikäluokan nuorista on selvästi suurempi kuin Lahdessa.

Tiedot perustuvat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viimevuotiseen kouluterveyskyselyyn. Päihteiden käyttöä kysyttiin peruskoulun 8. ja 9. luokan oppilailta, lukion kahden ensimmäisen luokan oppilailta sekä ammattitutkintojen opiskelijoilta.

Pääkaupunkiseutu kaukana edellä

Nuorten huumekokeilujen yleisyys Lahdessa ei silti tee järisyttävää poikkeusta, jos THL:n lukuja verrataan kaikkien suurten kaupunkien kesken. Sen sijaan pääkaupunkiseutu on käyttökokemusten yleisyydessä omassa sarjassaan, ja Tampere tekee niille seuraa.

Peruskoululaisten osalta Lahden kannabiskokeilut ovat lähempänä kymmenen kaupungin häntäpäätä kuin kärkeä. Lukiolaisten pilvenpössyttely on Lahdessa suurista kaupungeista viidenneksi yleisintä, ja ammattikouluopiskelijat sijoittuvat kuudenneksi.

Lahden lukiojohtajalle Heikki Turuselle paikallisten opiskelijoiden nousu viiden kärkeen oli yllätys. Hänen mukaansa mitään huumeongelmaan viittaavaa ei ole kaupungin lukioissa noussut esiin.

Päihteiden haittoja ei Turusen mukaan ehditä lukion terveystiedon tunneilla käsittelemään kovin laajasti, koska laaja kurssiaineisto on ylioppilaskirjoituksia varten käytävä kokonaan läpi. Terveystieto ei aikaisemmin ollut yo-kirjoitusaine, jolloin tietyn teeman käsittelyyn jäi enemmän aikaa.

Sosiaalinen tausta painaa

Lahdessa ja kaikissa isoissa kaupungeissa ammattikoululaisten kannabiskokeilut ovat selvästi yleisempiä kuin lukiolaisten.

THL:n erikoistutkija Nina Halme kertoo, ettei eroavaisuuksien syitä ole juuri tutkittu. Hän kuitenkin hakisi ilmiölle selitystä laajemmalta kuin pelkistä koulutustaustoista.

- Huumeiden käyttö on yksi riskitekijä, johon monesti liittyy muutakin riskikäyttäytymistä. Voi olla, että tietyn tyyppisiä nuoria on enemmän edustettuina ammatillisissa oppilaitoksissa kuin lukioissa.

Mitä vain saa missä vain

Huumeiden verkkokauppa on tasannut tarjontaa eri paikkakuntien välillä, kun missä päin Suomea tahansa voidaan tilata mitä tahansa.

Päihdenuoria hoitavan Lahden Stopparin palvelupäällikkö Mika Hallberg näkee silti käyttäjäkohtaisia eroja huumausaineiden saatavuudessa.

- Aikuiset ja korkeimmassa asemassa olevat saavat parhaat aineet, ja heikompiosaisille sekä lapsille jää huonompia.

Hallbergin mukaan nuori kuntoutuu huumeista fyysisesti varsin pian. Henkinen kuntoutuminen vie pitempään.

Lue myös: Poliisi jalkautuu Lahdessa etsimään huumevihjeitä - nuoret auttavat käräyttämään isoja rosvoja
 

Heinola ajaa ohi

Nuorten huumekokeilut eivät suurissa kaupungeissa ole välttämättä sen yleisempiä kuin pienemmissä kunnissa.

Esimerkiksi Päijät-Hämeessä Heinolan ja Orimattilan peruskoulunuorilla on enemmän kokemusta kannabiksesta kuin heidän lahtelaisilla ikätovereillaan. Hollola on samoissa Lahden kanssa.

Vertailuissa on tosin vääristymän vaara. Erikoistutkija Nina Halme muistuttaa, että jonakin vuonna kouluterveyskyselyyn vastanneissa voi olla paljon sellaisia, jotka ovat käyttäneet huumeita. Se näkyy heti pienen kunnan prosenttiluvuissa, koska vastaajien joukkokin on pieni.

Tilanne ennallaan

THL:n lukujen mukaan nuorten kannabiksen käyttö ei ole vuoden 2000 jälkeen yleistynyt. Tilanne on ennemminkin lievästi parantunut kuin pahentunut.

Komisario Outi Pennanen Hämeen poliisilaitoksen Lahden pääpoliisiasemalta ei ota THL:n tietoihin kantaa, mutta pitää huumetilannetta joka tapauksessa huolestuttavana. Asenneilmapiiri on muuttunut pitkän matkaa huonompaan suuntaan.

- Katson asiaa poliisin näkökulmasta ja siitä viestistä, mitä saan tietoa työntekijöiltä ja mitä itse huomaan päivittäistoiminnassa.

Pennasen mukaan nuorin poliisin tietoon tullut kannabiksen kokeilija on yhdeksänvuotias. Amfetamiinia on kokeiltu jo 12-vuotiaana ja 13-vuotias on jo ehtinyt edetä päivittäiskäyttäjäksi.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi