Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Pankkinainen käveli sisään kahvilaan ja kysyi työtä - "En ollut koskaan aikaisemmin ollut työtön"

Tietokoneella istunut Susanna Kaija nauttii nyt tiskeistä ja salaattipöydän suunnittelusta. Päivä alkaa porkkanoilla.

Susanna Kaijan palkka on nyt pienempi kuin pankissa, mutta hän sanoo oppineensa pärjäämään vähemmällä. Heinolasta muuttaminen ei ollut minulle vaihtoehto, Kaija sanoo. Kuva: Sami Lettojärvi

Irtisanotuksi tuleminen on kova paikka viisikymppiselle. 15 vuotta pankissa työskennelleelle Susanna Kaijalle se oli kuin pommi, joka tuli täysin puskista.

- En ollut koskaan aikaisemmin ollut työtön vaan minut oli aina pyydetty töihin. En voinut kuvitellakaan, että olisin jäänyt kotiin pitkäksi aikaa, joten aloitin työnhaun hyvin nopeasti. Kaikki systeemit olivat muuttuneet vuosikymmenten aikana totaalisesti, Kaija kuvailee.

Pankissa ja sitä ennen vuosia Itä-Hämeen palveluksessa ollut nainen kertoo lähettäneensä lukuisia hakemuksia ja osallistuneensa yli 50-vuotiaille suunnattuun työnhakuvalmennukseen. Yleisin vastaus hakemuksiin oli se, että yhtä vapaata paikkaa oli hakenut monta sataa hakijaa.

- Aluksi hain konttoritöitä, mutta sitten laajensin kenttää ja yritin saada myös oppisopimuspaikkoja eri aloilta.

Nautin siitä, että näen työni jäljen ja että olen oppinut paljon uusia asioita. Susanna Kaija

Kun sähköiset hakemukset ja soittelut eivät tuottaneet tulosta, Kaija päätti kokeilla toisenlaista tapaa. Lokakuun lopulla hän käveli ovesta sisään lounaskahvila Erolan kahviin ja pullaan, jossa hän oli käynyt pari kertaa asiakkaana.

- Kynnys marssia sisään kysymään töitä ei ollut minulle korkea vaan se tuntui ihan luontevalta. Paikalla ollut keittiön esimies Mira Erola neuvoi käymään myöhemmin toimitusjohtajan juttusilla. Hän palkkasi minut ihmistuntemukseensa luottaen, Kaija kertoo.

Nyt päivä alkaa porkkanoilla

Joulukuussa keittiötyöntekijänä aloittaneen Kaijan työpäivät alkavat aamukuudelta yleensä porkkanoita kuorimalla. Sen jälkeen hän valmistelee salaattipöydän ja katsoo, että kaikki on valmiina noin sataa lounasasiakasta varten, joita hän palvelee kassalla. Lounaan jälkeen ohjelmassa on tiskaamista ja paikkojen siivoilua.

- Onhan tässä ollut muutoksia työn rytmistä ja fyysisyydestä lähtien. Ennen istuin koneen ääressä kahdeksan tuntia. Nyt astioiden kantaminen ja kuormien purkaminen ovat arkipäivää. Tykkään eniten tehdä asiakaspalvelutyötä, ja työporukka on täällä mahtava. Minut on otettu upeasti vastaan.

Lue myös: Mitä ihmettä? Te-toimisto tarjosi viulistille alttoviulistin pestiä - Intendentti: ” Ei se realistista ole”
 

Kaija toivoo, että muutkin työttömät rohkaistuvat etsimään työpaikkaa muualtakin kuin netin kautta. Kritiikkiä saanut työttömyysturvan aktiivimalli herättää alaa vaihtaneessa negatiivisia tunteita.

- Se on todella raaka monia työnhakijoita kohtaan. Kaikki eivät ole niin tottuneita tietokoneiden käyttäjiä, että heillä olisi mahdollisuus päivittäin seurata ja reagoida ilmoituksiin, Kaija kritisoi.

Monet tutut ovat hämmästelleet nähtyään Kaijan uudessa työpaikassaan, koska naiseen oli pikkukaupungissa totuttu pankkitoimihenkilönä. Kaija itse suhtautuu uuteen työhönsä suurella ilolla.

- Minua ei todellakaan hävetä olla täällä. Olen todella onnellinen, että tajusin kysyä täältä töitä. Nautin siitä, että näen työni jäljen ja että olen oppinut paljon uusia asioita. Enää en arastele kassallakaan.

Mira Erola nostaa Kaijalle hattuaan tämän asenteesta ja motivaatiosta. Myös hän kannustaa työttömiä kysymään työpaikkoja suoraan yrittäjiltä.

- Kaikki yrittäjät eivät tyrmää ja väkeä palkataan tarpeen mukaan. Susanna on sulautunut tänne niin hyvin, että tuntuu kuin hän olisi ollut meillä jo vuosia.

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi