Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Nastolan huonokuntoista terveysasemaa ei kannata korjata, nyt suunnitellaan uudisrakennusta

Nastolan kirkonkylässä sijaitseva terveysasema on valmistunut 1970-luvun puolivälissä. Rakennuksen kaikki talotekniset järjestelmät ovat alkuperäisiä ja elinkaarensa päässä.

Vuonna 1977 rakennetun Nastolan terveysaseman kunnostamisen arvioidaan olevan toiminnallisesti ja taloudellisesti kannattamatonta. Kuva: Juha Peurala

Lahdessa selvitetään saneerauksen tarpeessa olevan Nastolan terveysaseman korvaamista uudisrakennuksella. Alustavan tavoiteaikataulun mukaan rakennustyöt voisivat alkaa kesällä 2020 ja valmistua vuoden 2022 alkupuolella.

Nastolan kirkonkylässä sijaitseva terveysasema on valmistunut 1970-luvun puolivälissä. Rakennukseen ei ole tehty perusparannusta vaan ainoastaan toiminnallisia tai kunnossapitoluonteisia korjauksia.

Lahden ja Nastolan yhdistymissopimuksessa terveysaseman peruskorjaus ajoitettiin vuosille 2019-2022, mutta remonttia jouduttiin lykkäämään, koska vastuu sote-palveluista siirtyi hyvinvointiyhtymälle.

Ei vastaa tulevia tarpeita

Terveysasemalla on noin 7 800 kerrosneliötä tilaa kahdessa maanpäällisessä kerroksessa ja kellarikerroksessa. Kuntotutkimuksen mukaan perusmuurit, alapohjarakenteet, ulkovaippa, vesikatto ja yläpohja vaativat mittavia korjauksia tai uusimisen. Rakennuksen kaikki talotekniset järjestelmät ovat alkuperäisiä ja elinkaarensa päässä.

Niin kaupunki kuin Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymäkin pitävät tärkeänä, että Nastolassa tuotetaan jatkossakin sote-palveluita. Nykyinen heikkokuntoinen ja tarpeettoman suuri terveysasema ei vastaa sote-keskuksen tulevia tarpeita. Kiinteistön muuntaminen nykyaikaiseksi yksiköksi vaatisi korkeaa korjausastetta ja olisi toiminnallisesti sekä taloudellisesti kannattamatonta.

Nykyisen kiinteistön viereen

Nykyinen kiinteistö pysyisi käytössä uudisrakennuksen valmistumiseen saakka. Järjestely turvaisi terveysaseman toiminnan ja poistaisi väistötilojen tarpeen.

Uudisrakennus voidaan sijoittaa nykyisen terveysaseman läheisyyteen. Myös muita sijoittamisvaihtoehtoja on tarvittaessa mahdollista selvitellä.

Lahden tilakeskus, yhtymä ja Hollolan kunta ovat alustavasti neuvotelleet mahdollisuudesta yhdistää resursseja Nastolan ja Hollolan uusien sote-keskusten hankesuunnittelussa. Tavoitteena on yhdistää suunnitteluosaamista kahdessa samankaltaisessa hankkeessa, tehostaa ajankäyttöä ja säästää rahaa. Hankkeiden toteuttamisesta kunnat vastaavat itsenäisesti.

Lahden konserni- ja tilajaosto ottaa Nastolan terveysaseman hankesuunnitteluun kantaa maanantain kokouksessaan.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi