Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Ippo-tunnilla saa puhua enemmän" - Tällainen on palkittu opetusinnovaatio Hollolasta

Vuoden opetus -palkinnon saanut opetusmenetelmä on käytössä Hollolan peruskoulussa. Ippo-kokonaisuus on saanut kiitosta käytännön työkaluista opettaa uuden opetussuunnitelman mukaisesti.

Kaisla Taipale ja Akseli Mäki keskittyvät tehtävään Kalliolan koulun Ippo-tunnilla Hollolassa. Kuva: Katja Luoma

- Näillä tunneilla pitää vaivata päätä enemmän, sanoo Hollolan Kalliolan koulun kolmasluokkalainen Sisu Eloranta Ippo-opetusmenetelmällä pidettävistä koulutunneista.

- Tunnilla pitää olla hiljaa ja Ippo-tunnilla saa puhua paljon enemmän. Se on kivempaa, koska siellä myös tehdään paljon enemmän, sanoo Moona Aaltonen.

Opetus- ja kasvatusalan Educa-tapahtumassa Vuoden opetus -palkinnon saajaksi valittua (ESS 29.1.) toiminnallista Ippo-menetelmää käytetään säännöllisesti Kalliolassa kolmannen luokan opetuksessa.

Menetelmä alkoi kehittyä kuulumisia vaihdettaessa

Ippo-kokonaisuus muodostuu 11 oppimiskerrasta, joissa keskitytään oppimaan oppimisen taitoihin ja eri luonteen vahvuuksiin. Keskiviikkona 12 oppilaan ryhmä perehtyi muistitekniikoihin ja kärsivällisyyteen.

Kokonaisuus tukee myös uuden opetussuunnitelman niin sanottujen laaja-alaisen osaamisen osa-alueiden sisältöjen opiskelua. Se tarkoittaa käytännössä ihmisenä ja kansalaisena kasvamiseen tarvittavia opintoja.

- Mitä teidän mielestänne kärsivällisyys on, kysyy Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen asiantuntija Salla Venäläinen oppilailta.

- Ettei hätiköi, että jos on vaikka jono, niin jaksaa odottaa, eräs oppilas vastaa.

Venäläinen on koululla vain käymässä. Hän on toinen Ippo-menetelmän kehittäjistä.

Hän ja opettaja Johanna Kivekäs ovat entisiä peruskoulun ja lukion opiskelukavereita Orimattilasta. Aikuisiällä yhteydenpito on säilynyt, ja kuulumisten vaihdon yhteydessä he alkoivat kehitellä opetusmenetelmää, jonka kehittelyyn ja pilotointiin Hollolan kunta sai opetus- ja kulttuuriministeriöltä hankerahaa lukuvuodelle 2015-16.

Parivaljakko suunnitteli ja veti uudenlaisia oppitunteja Paimelan koulussa yhdessä opettajien kanssa.

Kalliolan koulun kolmasluokkalaiset kertoivat lempilelustaan parilleen. Näin he auttoivat toisiaan muistamaan, mikä heidän lempilelunsa on. Ippon kehittäjät Johanna Kivekäs (vas.) ja Salla Venäläinen ohjasivat. Kuva: Katja Luoma

"Aika helppoa oli. Kaksi jäi muistamatta"

Kivekäs näyttää oppilailleen Rubikin kuution kuvaa. Osa oppilaista tietää heti, että jotkut saavat ratkaistua sen muutamassa sekunnissa.

- Se on vaatinut paljon harjoittelua, Kivekäs muistuttaa.

Seuraavaksi katsotaan muutama minuutti MTV3:n Ennätystehdas-ohjelmaa. Siinä 3-vuotias tyttö tunnistaa ulkoa 190 maan liput. Opettaja esittelee erilaisia muistitekniikoita. Oppilaiden motivointi on tehty. Se tehdään Ippo-tunneilla aina kuten kaikki muutkin päävaiheet.

On kivempaa, kun tehdään paljon enemmän. oppilas Moona Aaltonen

Seuraavaksi siirrytään oppimaan oppilaiden oman arjen kautta. Piirissä jokainen saa kertoa oman lempiesineensä.

- Panda-pehmolelu, sanoo vuorollaan Laura Jaskari.

- Sähkörummut, päättää Santtu Liikaluoma.

Sen jälkeen jokainen selvittää parilleen, millainen oma esine on ja missä sitä käytetään. Pareja vaihdetaan välillä. Lopuksi jokainen saa tehtäväksi kirjoittaa paperille, minkä esineen kukin kertoi aluksi piirissä.

- Aika helppoa oli. Kaksi jäi muistamatta, sanoo Nuutti Rahkonen.

Oppilas on listannut, missä hän on hyvä. Kuva: Katja Luoma

Kiinnostus Ippoa kohtaan nousi heti palkinnon myöntämisen jälkeen

Tiedonhaun osiossa oppilaat vaeltavat omassa koulusiivessään etsimässä esineitä, jotka alkavat tietyllä kirjaimella. Haettua tietoa käsitellään ja sovelletaan ryhmittelemällä aineistoa esimerkiksi värin, muodon, materiaalin, käyttötarkoituksen, ajan ja paikan mukaan.

Lopuksi arvioidaan omaa ja ryhmän onnistumista kärsivällisyydessä ja muistamisessa.

Kaikki on toteutettu uuden opetussuunnitelman mukaisesti.

- Moni opettaja on antanut palautetta, että tässä tuodaan käytännön tasolla ilmi, miten oppimaan oppimisen taitoja voidaan opettaa. Tarjolla on ollut siihen aika vähän sovelluksia tai tehtäviä, vaikka oppimaan oppimisen taidot ovat hyvin keskeisiä uudessa opetussuunnitelmassa, Venäläinen sanoo.

Palkinnon arvo oli 3 000 euroa. Kehittäjät käyttävät sen esitemateriaaleihin menetelmän tunnettavuuden lisäämiseksi.

- Kiinnostus Ippoa kohtaan nousi heti palkinnon myöntämisen jälkeen.

Ipposta on tulossa versio myös alkuopetukseen ja yläkouluun.

Ippo

Käytännön oppimismenetelmä

Auttaa opettajaa suunnittelemaan käytännön opetuskokonaisuuden uuden opetussuunnitelman mukaisesti.

On yksi suomalaisen HundrED-sivuston sadasta koulutusalan innovaatiosta.

Kehitetty Hollolassa kunnan sekä opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella, joka kohdistui koulujen toimintakulttuurin kehittämiseen.

Kehittäjinä orimattilalaislähtöiset laaja-alainen erityisopettaja Johanna Kivekäs ja Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen asiantuntija Salla Venäläinen.

Ippon tavoitteet: oppimaan oppimisen taitojen kehittäminen, sisäisen motivaation kasvattaminen opiskelua kohtaan, omien vahvuuksien ymmärtämisen kehittyminen, itsetunnon kasvaminen.

Oppimiskerrat koostuvat aina samasta rungosta. Motivointi ja tavoitteet, arki ja elämä, tiedonhaku, tiedonkäsittely ja soveltaminen, itsearviointi, toimintakulttuurin arviointi.

Kehitetään eri luonteen vahvuuksia: iloisuutta, ystävällisyyttä, sinnikkyyttä, luovuutta, kärsivällisyyttä, rohkeutta, kiitollisuutta, innokkuutta, huumorintajuisuutta, rauhallisuutta ja muita omia vahvuuksia.

Voitti Vuoden opetus -palkinnon Educa-tapahtumassa Helsingissä. Kilpailun järjestivät Suomen Messusäätiö ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ. Palkinnon arvo oli 3 000 euroa. Kilpailussa nostetaan esiin ja palkitaan opetustyön rohkeita, tulevaisuuteen suuntaavia, pedagogisia toimintatapoja ja käytäntöjä.

Teemu Leppänen
teemu.leppanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi