Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kaikkien valtuutettujen äänet Heinolassa kerännyt Jari Parkkonen: "Lyhytnäköisten temppujen sijaan tärkeintä on sopia yhdessä iso kuva"

Kaupungistuminen ja väestökehitys tulevat Jari Parkkosen mukaan luomaan varsin haasteellisen toimintaympäristön Heinolalle 2020-luvulla. Kuva: Aku Isotalo

Päijät-Hämeen maakuntajohtaja Jari Parkkonen valittiin odotetusti ja yksimielisesti äänin 43–0 Heinolan kaupunginjohtajaksi. Myös suljettua lippuäänestystä esittänyt valtuutettu Kauko Kekkonen (kd.) oli Parkkosen valinnan kannalla. Kaupunginhallitus esitti Parkkosen valintaa virkaan niinikään yksimielisesti.

Parkkosella oli kaupunginvaltuustossa vastassaan vain Etevan hallintopäällikkö Kalle Eklund, sillä myös Heinolan elinvoimajohtaja Heikki Mäkilä perutti hakemuksensa ja hyvinvointijohtaja Pirjo Hepo-oja kolmen muun ehdokkaan tavoin suostumuksensa virkaan.

– Harvoin tulee näin selkeää tukea nykyisin. Lupaan olla luottamuksen arvoinen, totesi Parkkonen kiitospuheessaan.

Asuu Heinolan Paasossa

Parkkonen on 42 vuoden ikäiseksi ehtinyt kartuttaa monella tavalla osaamistaan.

– Olen ollut onnekas, että olen saanut vastuullisia tehtäviä suhteellisen aikaisin kannustavissa ympäristöissä. Vastuu ja tekemisen mittakaava on kasvanut matkan varrella ja kokemusta on karttunut.

Noin 15 vuoden johtajakokemuksen myötä matkan varrella Parkkoselle on syntynyt myös varsin laaja yhteistyöverkosto.

Hän on muuttanut työn perässä Englantiin, Afrikkaan, Helsinkiin, Ouluun ja Lahteen. Menevän miehen omaisuus mahtui väillä kahteen matkalaukkuun. Heinolan Paasoon hän asettui muutama vuosi sitten.

– Paasosta lähden vain jalat edellä. Alueella tulen asumaan, vakuuttaa Parkkonen.

Kaupunginjohtajan virkaan Parkkonen astuu nöyrin mielin. Virka alkoi kiinnostaa, kun hänelle esitettiin aika mielenkiintoinen haaste, ja neuvotteluissa löytyi helposti yhteinen sävel siitä, kuinka asioita jatkossa hoidetaan. Lisäksi Parkkonen sai vahvistuksen sille, että hän voi kevään aikana saatella Päijät-Hämeen osalta maakuntauudistuksen maaliin.

– Odotan avointa, mutkatonta ja sitoutunutta yhteistyötä poliittisen johdon kanssa. Lyhytnäköisten temppujen sijaan tärkeintä on sopia yhdessä iso kuva ja sen jälkeen mennä tavoitetta kohti, sanoo Parkkonen.

Haasteita tiedossa

Kaupungistuminen ja väestökehitys tulevat Parkkosen mukaan luomaan varsin haasteellisen toimintaympäristön Heinolalle 2020-luvulla.

– Maineen parantamisella tekojen kautta, panostamalla laadukkaisiin perusasioihin, pitämällä talous kunnossa ja toimintaympäristö vakaana, sekä profiloitumalla erilaiseksi vaihtoehdoksi, meillä on mahdollisuuksia.

Nämä asiat ovat Parkkosen mielestä myös yrityksille tärkeitä, sillä yritykset tekevät omat investointipäätöksensä ja niihin vaikuttaminen suoraan on vaikeaa, mutta välillisesti keinoja on useita.

Myös sote- ja maakuntauudistukset vaikuttavat jatkossa kuntien hallintoon. Painopiste siirtyy vahvasti elinvoima-, sivistys- ja vapaa-ajan palveluihin.

– Kaupungin tulee olla aina monimuotoinen, ajassa elävä ja toimintaympäristöön reagoiva. Toivon, että uudistuksien myötä pystytään poistamaan yhteistyön esteitä, eikä synnytetä uusia.

Matkailusta kehittyy Parkkosen arvion mukaan yksi keskeisimmistä kasvualoista ja mahdollisuuksista Heinolalle. Kaupungin tehtäviksi hän kokee toimintaympäristöön panostamisen ja yritysten investointikynnyksen madaltamisen. Energiarahaston tuoton hän ohjaisi investointeihin sekä tulevaisuuden rakentamiseen. Kaupungin kouluverkko on hurjan rakentamisen jälkeen kunnossa.

– Heinolan tulee olla huolissaan myös Lahden ja koko maakunnan vetovoimasta, niillä on aivan suora yhteys Heinolan tulevaisuuden näkymiin.

Kaupunkilaisille Parkkonen aikoo olla läsnä myös sähköisissä välineissä.

– Mutta parhaiten paikallinen näkyvyys turvataan rehellisellä työllä.

Jari Niemi
jari.niemi@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi