Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Malski Areenalla visioitiin tulevaisuuden Lahtea, monet pelkäsivät keskustan kuihtumista

Malski Areenalla järjestetyssä Lahti lackathonissa etsittiin ratkaisuja kaupungin muutoshaasteisiin ja kerättiin näkemyksiä siitä, millaisessa kaupungissa lahtelaiset haluavat elää vuonna 2030. Osallistujia huoletti esimerkiksi keskustan elinvoiman hiipuminen. Ympäristöarvoista haluttiin pitää kiinni jatkossakin.

Jutta Laulajainen, Olga Verguiles, Nelli Nevala, Silja-Riitta Uuttu, Marjaleena Heikkilä, Elsa Keskiväli ja Heikki Moilanen keskustelivat Lahden tulevaisuudesta Malski Areenalla. Kuva: Mirja Hussain

1 Koulutustarjonnan laajeneminen lisää Lahden vetovoimaisuutta.

Lahden ammattikorkeakoulun yhdistyminen Lappeenrannan teknillisen yliopiston kanssa tuo Lahteen yliopistokampuksen, mikä koettiin kaupunkilaisten keskuudessa piristävänä uudistuksena. Kun työelämä muuttuu tulevaisuudessa yhä sirpaleisemmaksi, monet vaihtavat alaa ja opiskelevat itselleen aikuisiällä uuden ammatin.

Jotta Lahti pystyy säilyttämään houkuttelevuutensa opiskelukaupunkina, sen on markkinoitava koulutusmahdollisuuksiaan muillekin kuin peruskoulunsa päättäville nuorille. Tässä auttavat joustavat opintopolut ja monimuoto-opetuksen järjestäminen. Jotta mahdollisimman moni Lahteen muuttava opiskelija myös jäisi kaupunkiin, oppilaitosten on lisättävä yhteistyötä alueen yritysten kanssa entisestään.

Työpajoissa syntynyttä aineistoa hyödynnetään Lahden kaupungin strategiatyössä Kuva: Mirja Hussain

2 Elävä keskusta on vetovoimaisen kaupungin oleellinen osa.

Tyhjät liiketilat ovat elävälle ja viihtyisälle keskustalle myrkkyä. Monissa puheenvuoroissa pelättiin Lahden keskustan elinvoiman kuihtumista ja palvelujen katoamista. Tulevaisuudessa tuotteiden ostaminen siirtyy kiihtyvällä tahdilla verkkoon, joten erikoisliikkeitä ja tavarataloja näkyy kaupunkikuvassa todennäköisesti aiempaa vähemmän. Tyhjentyneisiin liiketiloihin esitettiin pystytettäviksi esimerkiksi taidenäyttelyitä tai erilaisia pop up -yrityksiä.

Keskustan elävöittämiseen kuuluu oleellisesti myös monipuolisten tapahtumien järjestäminen. Lahdessa etenkin torilla on potentiaalia kasvattaa tapahtumatarjontaansa entisestään. Sen toivottiin tulevaisuudessa toimivan ympäri kaupunkia järjestettävien tapahtumien näyteikkunana.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau osallistui Lahti lackathon -suunnittelutapahtumaan. Kuva: Mirja Hussain

3 Ympäristöasioihin panostaminen on eduksi Lahdelle.

Viihtyisässä keskustassa on voitava liikkua jalan, ja myös puistojen ja viheralueiden merkitystä korostettiin. Lahteen jo nyt liitettävää ympäristökaupungin mainetta on mahdollista terästää esimerkiksi pyöräilyteihin panostamalla ja vuokrapyörien tarjoamisella keskustassa. Lahdessa jo nyt korkealla tasolla olevaa puhtaan teknologian osaamista on kehitettävä entisestään ja tuotava aiempaa laajemmin ihmisten tietoisuuteen. Ekologinen energiantuotanto voi tulevaisuudessa olla ympäristötietoisille kansalaisille jopa syy muuttaa Lahteen.

4 Lahden on pystyttävä erottautumaan paikallisilla erikoisuuksillaan ja hiottava niistä tehokkaita matkailuvaltteja.

Työpajojen osallistujat toivoivat esimerkiksi talviurheilumahdollisuuksien ja kansainvälisesti tunnettujen hyppyrimäkien aiempaa parempaa hyödyntämistä. Keskusteluissa väläyteltiin esimerkiksi vaijeriradan rakentamista suurmäen huipulta alas. Mäkimonttua puolestaan toivottiin näyttämöksi erilaisille tapahtumille, kuten konserteille.

Matti Honkavaara otti kantaa esimerkiksi Lahden matkailun kehittämisen puolesta. Kuva: Mirja Hussain

Teknologian kehitys antaa mahdollisuuden elävöittää kohteita virtuaalisilla elementeillä. Lisätyllä todellisuudella terästettyä kohdetta kaavailtiin ryhmäkeskusteluissa esimerkiksi Lanu-puistoon. Ideassa ehdotettiin hyödynnettäväksi Lahden ammattikorkeakoulun tekniikan opiskelijoiden osaamista.

Lahti lackathon

Kaupungin tulevaisuutta käsitellyt tapahtuma järjestettiin lauantaina 3.2. Malski Areenalla.

Tapahtumassa etsittiin ratkaisuja kaupungin muutoshaasteisiin ja kerättiin näkemyksiä siitä, millaisessa kaupungissa lahtelaiset haluavat elää vuonna 2030.

Kaupungin virkahenkilöiden lisäksi myös tavalliset kaupunkilaiset saivat ilmoittautua osallistujiksi keskusteluihin.

Osallistujat jaettiin yhdeksään pienryhmään, jotka saivat pohdittavakseen kaupungin kehittymistä koskevia kysymyksiä.

Työpajoissa syntynyttä aineistoa hyödynnetään myöhemmin Lahden kaupungin strategiatyössä.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi