Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Mikä Heinolassa houkuttaa maakuntajohtajia? - "Valtaosa ajaa itseään parempiin asemiin tulevaan maakuntahallintoon"

Heinolan kaupunginjohtajan tehtävään on ollut ehdolla maakuntajohtajia kaksin kappalein. Uudenmaan maakuntajohtajan Ossi Savolaisen vetäydyttyä kisaan ilmoittautui Päijät-Hämeen maakuntajohtaja Jari Parkkonen. Heinolan johtaminen kiinnostanee maakuntajohtajia muun muassa siitä syystä, että keskikokoinenkin kunta on organisaationa monin kerroin maakuntaliittoa suurempi.

Jari Parkkonen haluaisi vielä tovin jatkaa maakuntauudistuksen työstämistä, vaikka hänet valittaisiin Heinolan johtoon. Kuva: Mirja Hussain

Heinolan kaupunginjohtajan virkaan on ollut tarjolla maakuntajohtajia lähes jonoksi asti. Tehtävään tyrkyllä olleen Uudenmaan maakuntajohtajan Ossi Savolaisen vetäydyttyä kisaan ilmoittautui Päijät-Hämeen maakuntajohtaja Jari Parkkonen, jonka valitsemista kaupunginhallitus esittää yksimielisesti.

Kaksikon kiinnostus kaupunginjohtajan tehtävää kohtaan selittyy vahvoilla Heinola-kytkyillä. Parkkonen asuu Heinolan Paasossa. Savolainen puolestaan toimi takavuosina Heinolassa muun muassa terveystoimen hallintojohtajana ja teknisen toimen johtajana.

Heinolan johtaminen kiinnostanee maakuntajohtajia myös siitä syystä, että keskikokoinenkin kunta on organisaationa monin kerroin maakuntaliittoa suurempi. Esimerkiksi Uudenmaan liitossa työskentelee noin 90 henkeä. Päijät-Hämeen liitolla työntekijöitä on parikymmentä. Heinolan kaupungilla oli vuoden 2016 lopussa noin 1 300 työntekijää. Kaupungin henkilöstömäärä toki pienenee merkittävästi vuoden 2020 alussa, kun sote-palvelut siirtävät uudelle maakunnalle.

"En sanoisi ilmiöksi"

Heinolan houkuttelevuutta on saattanut osaltaan lisätä myös maakunta- ja sote-uudistus. Nykyiset maakuntaliitot ovat varsin pieniä tekijöitä, kun sote-palveluiden lisäksi esimerkiksi ely-keskusten, te-toimistojen ja aluehallintovirastojen toiminnot kootaan maakuntiin. 18 maakunnalle siirtyy tehtäviä lähes 190:ltä eri vastuuviranomaiselta.

Maakunta-asioista vastaava Kuntaliiton kehityspäällikkö Johanna Viita pitää luonnollisena, että ihmiset miettivät muuttuvassa tilanteessa sijoittumistaan. Nykyiset johtajat eivät voi olla varmoja tehtäviensä säilymisestä.

Viidan mukaan nähtävissä ei kuitenkaan ole, että maakuntajohtajat olisivat hakeutumassa joukolla muihin tehtäviin.

En sanoisi tätä miksikään ilmiöksi missään tapauksessa. Kehitysjohtaja Johanna Viita

- En sanoisi tätä miksikään ilmiöksi missään tapauksessa.

Viidan mukaan maakunta- ja sote-uudistus on erittäin keskeinen puheenaihe maakuntajohtajien kuukausittaisissa tapaamisissa.

- Näkemykseni on, että maakuntajohtajat ovat erittäin sitoutuneita uudistuksen toteuttamiseen.

Kaupunginjohtajaksi ehdolla oleva Jari Parkkonen kävi tammikuun lopulla tentattavana Heinolan valtuustosalissa. Kuva: Sami Lettojärvi

Maakunnassakin riittäisi johdettavaa

Maakuntajohtaja Parkkonen ei ole havainnut, että kollegoilla olisi haku päällä muihin tehtäviin. Uudet maakunnat tarjoavat hänen mukaansa hyviä työmahdollisuuksia. Päijät-Hämeessä maakuntahallinnon alaisuudessa tai ohjauksessa työskentelee jatkossa noin 8 000 työntekijää. Johdettavaa siis riittää.

- Valtaosa maakuntajohtajista ajaa mieluummin parempiin asemiin tulevaan maakuntahallintoon kuin pois sieltä. Varmaan työtaustat vaikuttavat. Kuntataustaiset henkilöt ehkä enemmän pohtivat, onko se oma juttu vai ei, Parkkonen pohtii.

Heinolan valtuusto kokoontuu maanantaina päättämään johtajavalinnasta. Parkkosta on pidetty ennakkosuosikkina sen jälkeen, kun hän tammikuun puolivälissä antoi suostumuksensa virkaan.

Muut ehdokkaat ovat Heinolan elinvoimajohtaja Heikki Mäkilä, Heinolan hyvinvointijohtaja Pirjo Hepo-oja ja Eteva-kuntayhtymän hallintopäällikkö Kalle Eklund Vantaalta.

Parkkonen on haastatteluvaiheessa kertonut, että hänen toivomuksenaan on hoitaa maakuntauudistus väliaikaishallinnon vaiheeseen. Hän vapautuisi maakuntajohtajan tehtävistä kesän jälkeen.

- Katsotaan nyt, miten tässä (valintaprosessissa) käy. Päättäjille on annettava työrauha.

Juttua on muokattu kello 19.29: Virkaan ei ole enää ehdolla Punkalaitumen kunnanjohtaja Jyrki Moilanen. Hän on ilmoittanut peruvansa suostumuksensa viran täyttämisessä.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi