Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden alueella tarjolla satoja kesätyöpaikkoja, niistä käydään huima kilpailu - katso, mihin voit hakea töihin

Hämeen te-toimistosta arvioidaan, että paikkoja tulee tänä vuonna auki aiempaa enemmän. Valtaosa työnantajista toivoo hakijalta 18 vuoden ikää. Lahtelaislukiolainen Heta Etola toivoo kesätyöpaikkaa marketista, mutta on valmis myös lasten tai koirien hoitajaksi.

Lahtelainen lukiolainen Heta Etola etsii kesätyötä kuukauden ajaksi. Hän kertoo kuulleensa kavereilta, että töitä on vaikea saada, koska hakijoita on niin paljon. Kuva: Mirja Hussain

Heta Etola, 16, oli viime vuonna liikkeellä liian myöhään, ja kesätyöpaikat uhkasivat mennä sivu suun. Onneksi oli suhteita, joiden avulla Etola pääsi Fazerin myymälään Lahteen kesäduuniin. Tänä vuonna lahtelaislukiolainen aikoo olla ajoissa liikkeellä.

- Toivoisin pääseväni töihin kauppaan, jomman kumman ison ketjun markettiin. Viime kesänä Fazerilla hyllytin tavaroita ja tein kaikkea sellaista yleistä, mutta en ollut kassalla. Minusta työkokemus oli todella hyödyllistä, ja täksikin kesäksi olisi kiva jotain löytää. Aloitan hakemusten lähettelyn ihan näinä päivinä, Etola kertoo.

Etola käy lukion ensimmäistä luokkaa ja asuu vanhempiensa luona Lahden Nastolassa. Omaa rahaa olisi kiva tienata, koska Etola haaveilee pääsevänsä loppukesästä kavereiden kanssa Weekend-festivaaleille. Jo kuukauden työpätkä olisi hieno juttu. Etola on hakenut lähinnä Tutustu työelämään ja tienaa -työpaikkoja, koska niitä voivat hakea alle 18-vuotiaat. Hän on valmis tekemään myös koiranulkoilutus- ja lastenhoitotöitä.

Etola on katsellut työpaikkoja netissä ja aikoo hakea töitä nettihakemusten ja sähköpostin avulla.

- Jotkut kaverit ovat vieneet hakemuksia paperilla suoraan yrityksiin. Mitä kaverit ovat puhuneet, aiempien kesien perusteella kesätöitä on vaikea saada. Hakijoita on niin paljon, ettei kaikille vain yksinkertaisesti riitä töitä.

- Jos en saa töitä, täytyy kysellä sukulaisilta ja tuttavilta, olisiko heillä minulle mitään hommaa.

Kaikkia työpaikkoja ei ilmoiteta te-toimistolle

Hämeen te-toimistolle on ilmoitettu tällä hetkellä noin 370 kesätyöpaikkaa Lahden työmarkkina-alueella. Asiantuntija Pia Pusa Hämeen te-toimiston yrityspalveluista sanoo, että oletus on, että työpaikkoja tullee tarjolle enemmän kuin viime vuosina.

Suuria työllistäjiä Lahden alueella ovat muun muassa Lahden Seurakuntayhtymä, 80-90 paikkaa, Hartwall noin 80 paikkaa, Koskisen 40 paikkaa ja Telia Finland, 30 paikkaa. Kesätyövoimaa etsivät myös esimerkiksi Motonet, YIT, Mehiläinen, Vierumäki Country Club, UPM-Kymmene, Restel ja Lidl.

Lue myös: Etkö taaskaan saanut hakemaasi työpaikkaa? Se saattoi johtua näistä seikoista - kurkista työnantajan maailmaan
 

Kaikkia kesätyöpaikkoja ei ilmoiteta te-toimistolle. Esimerkiksi Hämeenmaa on alueella suuri työllistäjä, mutta hakee työntekijänsä itse.

- Samoin henkilöstöpalveluyritysten kautta työllistyy runsaasti kesätyöntekijöitä, mutta heidän paikatkaan ei ole vielä tiedossa. Kesätyötä kannattaa kysellä pitkin kevättä suoraan yrityksistä. Suurinta osaa yritysten työpaikoista haetaan sähköisesti yritysten rekrytointijärjestelmien kautta, Pia Pusa sanoo.

Täysi-ikäisyyttä vaaditaan työturvallisuussyistä

Pusan mukaan valtaosa työnantajista toivoo hakijalta 18 vuoden ikää. Syynä tähän ovat esimerkiksi työturvallisuusmääräykset ja tarve käyttää autoa työtehtävissä.

Täysi-ikäisyyttä vaaditaan myös Fazerin leipomoissa työskenteleviltä. Yrityksen viestinnästä kerrotaan, että vaade liittyy turvallisuuskysymyksiin. Tänä päivänä valtaosa leipomotoiminnasta on koneellistettua. Fazer palkkaa Lahden leipomoon tänä kesänä sata henkeä, ja haku on jo päättynyt.

Myös Lahden seurakuntayhtymä ja Hollolan ja Heinolan seurakunnat palkkaavat kesäksi vain 18 vuotta täyttäneitä. Lahden seurakuntayhtymän puistopäällikkö Mari Aartolahti kertoo, että 18 vuoden ikäraja tulee työturvallisuusmääräyksistä.

- Idea on, että kesätyöntekijä pystyy tarvittaessa käyttämään hautausmailla esimerkiksi työkoneita. Hautausmaalla saattaa nähdä myös avoimen haudan, hän sanoo.

Seurakuntayhtymä palkkaa joka kesä muutaman alle 18-vuotiaan nuoren siistimään kiinteistöjen piha-alueita. Noin puolet kesätyöntekijöistä on ollut jo aiemmin yhtymällä töissä.

- Se on vain hyvä, että tutut työntekijät palaavat tänne. Jos kaikki olisivat uusia, heidän perehdyttämisensä olisi mahdoton tehtävä.

Seurakunnilla tarjotaan varsinkin fyysistä ulkoilmatyötä

Aartolahti kertoo, että kesätyöhakemuksia saattaa tulla jopa yli 400. Tänä vuonna haku on vielä päällä, ja tähän mennessä hakemuksia on tullut yli 200.

Hakijoista saa paikan vuosittain noin 80-90 kausityöntekijää. Työtehtäviä on tarjolla muun muassa hautausmaiden hoitotöistä kiinnostuneille, pienkoneiden kuljettajille, puutarhureille, ryhmänvetäjille sekä työnjohdon sijaisille. Lisäksi tarvitaan hautausvahtimestareita ja hautasaaton oppaita. Kaikki työtehtävät eivät vaadi alan koulutusta.

Lue myös: Kesätöitä luvassa aiempaa enemmän – paikat tulevat hakuun yhä aiemmin
 

Hollolan seurakunnassa kausityöpaikat ovat enimmäkseen hautausmaiden hoitotöitä Hollolassa, Hämeenkoskella, Kärkölässä, Kuhmoisissa ja Padasjoella. Työpaikkojen määrä on tällä tietoa noin 25 ja työjaksojen pituus 1-6 kuukautta. Lisäksi kausityöntekijöiksi palkataan muun muassa opas- ja leirityöntekijöitä.

Heinolan seurakunta aikoo palkata 18 kausityöntekijää, joista kymmenen paikkaa on tarkoitettu nuorille, jotka ovat tulossa työelämään kenties ensimmäistä kertaa. Luvassa on fyysistä ulkotyötä täysi-iän ylittäneille. Haku Heinolan seurakunnan paikkoihin ei ole vielä auki, mutta aukeaa tiettävästi jo ensi viikolla.

Kaupungit työllistävät nuoria monenlaisiin tehtäviin

Lahden kaupunki tarjoaa tänä vuonna koululaisille ja opiskelijoille noin 180 kesätyöpaikkaa. Kesätöitä on tarjolla muun muassa puistotöissä, rakennusvalvonnassa, kirjastoissa, liikuntapalveluissa ja arkistossa.

Paikkoja voi hakea Kuntarekry.fi-sivuston kautta alkaen 26. helmikuuta. Kesätyö kestää kuukauden, ja koululaiset ja opiskelijat saavat siitä palkkaa tuhat euroa. Töitä on tarjolla toukokuusta syyskuulle.

Heinolan kaupunki tarjoaa vuosittain yli 100 kesätyöpaikkaa 15 vuotta täyttäneille nuorille enintään neljäksi viikoksi kerrallaan. Kesätyöntekijät avustavat esimerkiksi vanhusten tai lasten hoidossa, työskentelevät leireillä tai kesäteatterilla, hoitavat puistoja ja viheralueita tai siivoavat. Myös Hollola työllistää nuoria samantyyppisiin tehtäviin. Hakemukset kunnan kesätyöpaikkoihin jätetään sähköisesti Kuntarekryn kautta tammi-helmikuussa.

Alaikäiset voivat hakea kahden viikon harjoittelupestejä - voi johtaa vakipaikkaan

Monet työnantajat tarjoavat alaikäisille töitä Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelman kautta. Työsuhteen kesto on kaksi viikkoa ja palkkaa maksetaan 335 euroa.

Hämeenmaalla on parhaillaan käynnissä kesätyöhaku 17 vuotta täyttäneille. Nuoremmille avataan haku heti, jos ja kun Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelma tälle vuodelle varmistuu liittojen välillä. Tutustu ja tienaa harjoittelijat ovat yleensä 14-17-vuotiaita.

Henkilöstöjohtaja Sanna Virtainlahti kertoo, että Hämeenmaa palkkaa Päijät-Hämeen alueella lähes 600 kesätyöntekijää tänä vuonna. Pääasiallisesti kesätyöt ovat asiakaspalvelutehtäviä eri toimialoilla. Suurin osa paikoista on marketeissa.

- Osa tämän kesän kesätyöntekijöistä on saattanut olla edellisenä kesänä jo Tutustu ja tienaa -harjoittelussa, mutta osa on myös ihan uusia tuttavuuksia. Monet ovat voineet työllistyä Hämeenmaalle vakituisesti tätä reittiä. Ensin aloitetaan harjoittelusta, sitten ollaan kesätöissä ja lopulta vakituisessa työsuhteessa, Virtainlahti sanoo.

S-ryhmän myymälöissä, ravintoloissa ja hotelleissa ympäri maan työskentelee ensi kesänä kaikkiaan noin 13 000 nuorta.

Puu- ja metsäteollisuus palkkaa kymmeniä - hakemuksia jopa 17 000

Stora Enso palkkaa noin 90 kesätyöntekijää Lahden seudulle, joista Lahden aaltopahvitehtaalle palkataan 50, Heinolan Flutingtehtaalle 36 ja Stora Enson puunhankintaan Lahden ja Heinolan alueelle noin viisi kesätyöntekijää. Vuonna 2017 kesätyöpaikkoihin saapui lähes 17 000 hakemusta ja hakemusten määrä on kasvanut vuosittain.

Kesätyöpaikkojen vaatimukset vaihtelevat tehtävästä riippuen - esimerkiksi Lahden aaltopahvitehtaalla on avoinna paikkoja tuotesuunnittelussa, aulapalveluissa, laboratoriossa, myynnissä, trukin kuljettajana ja tuotannon työnjohtajana.

Lahden ja Heinolan tehtaat palkkaavat kesätyöntekijöiden lisäksi yhteensä noin 30 nuorta Tutustu metsäteollisuuteen ja tienaa -ohjelmaan. Ohjelmaan voivat osallistua 15-17 -vuotiaat nuoret. Työjakson kesto on kaksi viikkoa ja se sijoittuu koulun lomakaudelle.

Puunjalostusyhtiö Versowoodin pääkonttori on Vierumäellä, ja yritys hakee kesätyöntekijöitä myös sinne. Aiempaa työkokemusta ei välttämättä tarvita. Tuotannon työtehtäviin on 18 vuoden ikäraja, mutta avustaviin tehdastöihin ja toimistotöihin voidaan palkata alle 18-vuotiaita. Kesätyöt alkavat kesäkuussa ja kestävät elokuuhun. Kesätyöntekijöiden lisäksi palkataan 4-6 alle 18-vuotiasta henkilöä neljän viikon työsuhteeseen kesällä. Töitä voi hakea Versowoodin nettisivujen kautta.

Hämeen TE-toimiston kesätyötreffit järjestetään tänä vuonna 21.2. FellmanniaCampuksella Lahdessa. Tapahtumaan on ilmoittautunut tällä hetkellä noin 30 työnantajaa. Heinolan DuuniTreffit 6.2. klo 13-16 WPK-talolla.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi