Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Urbaani Helsinki pursuaa tapahtumia, mutta kannoilla kipittää Sysmäkin - Hyvä tapahtuma hyödyttää koko kuntaa

Hollolassa mietitään, millaisia tapahtumia asukkaat ja yritykset voisivat järjestää. Aina tapahtuman taakse ei tarvita isoa organisaatiota tai edes isoa budjettia. Esimerkiksi Siivouspäivä on kaikille ilmainen, eikä sen järjestämiseksi tarvitse tehdä Facebook-ilmoitusta kummempaa.

Kirjakyläpäivät merkitsee Sysmälle ja lähialueelle paljon. Kuva: Taru Alén

Hollolassa pohditaan minkälaisia tapahtumia kunnassa voisi olla, jotta ihmiset saataisiin liikkeelle. Mallia voidaan ottaa esimerkiksi Sysmästä, missä järjestetään lukuisia tapahtumia, vaikka vakituisia asukkaita kunnassa on alle 4 000.

Kesällä tosin kesäasukkaat kaksinkertaistavat asukasmäärän. Sysmän parhaiten tunnettuja tapahtumia ovat Suvisoitto, kirjakyläpäivät ja Uotinpäivä, joka on juhannustakin suurempi juhla Sysmässä. Kaikki kunnan majoituspaikat on silloin loppuunmyyty ja ainoaan baariin on illalla kahden tunnit jonot. Uudempana tapahtumana on aloitettu Joulupolku, joka veti tänä vuonna jopa 900 kävijää.

Leirintäalueyrittäjä ja yhdistysaktiivi Mia Kärkkäinen sanoo, että kesä on tapahtumien kulta-aikaa, sillä talvella vakituisia asukkaita on vaikea saada innostumaan. Kärkkäinen on silti yrittänyt kaikenlaista.

- Viime vuonna Lahden MM-kisojen aikaan Lahdessa oli avointen saunojen päivä, ja meilläkin yritettiin sitä leirintäalueella. Kukaan ei tullut, koska Sysmässä on kaikilla oma sauna, Kärkkäinen sanoo.

Kärkkäinen ei kuitenkaan lannistunut vaan suunnittelee uusia tempauksia.

- Yritysten pitää ymmärtää tapahtumien merkitys. Oma myynti ei välttämättä heti kasva vaikka osallistuu tapahtumaan, mutta hyvä pöhinä hyödyttää lopulta kaikkia, Kärkkäinen sanoo.

Hauska idea kantaa pitkälle

Viime keväänä Siivouspäivä veti Lahden Pikku-Veskulle paljon ihmisiä. Kuva: Juha Juntto

Tapahtumien kehittelyä pohdittiin tiistaina järjestetyssä Yhdessä tehdään isommin -seminaarissa, jonka järjesti Martta-maaseutuohjelma ja Hollolan kunta.

Innostavan tuulahduksen tilaisuuteen toi helsinkiläinen kansalaisaktivisti Jaakko Blomberg, joka on ollut mukana käynnistämässä useita tapahtumia, joista tunnetuimpia ovat Siivouspäivä ja Illallinen taivaan alla.

Tapahtumat ovat ilmaisia tai hyvin halpoja järjestää, eikä niiden taakse tarvita isoa organisaatiota. Esimerkiksi Lahteenkin levinnyt Siivouspäivä tarkoittaa sitä, että ihmiset kantavat ylimääräiset tavaransa ulos haluamaansa paikkaan ja myyvät ne. Illallinen taivaan alla tarkoittaa sitä, että kaupunkiin tuodaan pitkiä pöytiä, ja ihmiset itse tuovat omat illallisensa ja ruokailevat yhdessä.

"Hyvässä ideassa on jotain tuttua"

Alussa Helsingin kaupunki suhtautui nihkeästi tapahtumien leviämiseen kaduille, mutta iso osa niistä on sittemmin otettu osaksi kaupungin markkinointia. Esimerkiksi Sauna Day, jossa ihmiset kävivät erilaisissa saunoissa sai yli kahden miljoonan euron arvosta medianäkyvyyttä.

- Hyvässä ideassa on jotain tuttua, kuten syöminen tai saunominen, mutta myös jotain vähän vinksahtanutta, mikä tekee siitä ainutlaatuista, Blomberg sanoo.

Blomberg on huomannut, että kun tapahtumalla ei ole virallista järjestäjää, ihmiset itse ottavat vastuuta. Keräävät roskansa, huolehtivat järjestyksestä ja ideoivat uutta. Kerrankin erään tapahtuman suosituin ohjelmanumero oli kerrostalon ikkunasta roikkunut kori, johon sai laittaa jotain, ja tilalle tuli jotain.

Vesikansa yhdistyi

Blomberg myöntää, että kaikki ideat eivät ole sellaisenaan toteutettavissa pienemmissä kunnissa, mutta monet ovat.

Esimerkiksi Mikkelissä järjestettiin Rantasauna Day, johon osallistui ihmisiä, jotka ajoivat peräkärrysaunan kanssa kaukaakin kaupunkiin tavatakseen samanhenkisiä ihmisiä. Päijät-Hämeessä Vääksyssä on järjestetty Avoimien pihojen ja Avoimien saunojen päiviä.

Mutta on Hollolassakin osattu. Vesikansan nuorisoseuran ja Paimelan marttojen ideoima Vesikansan itsenäisyyspäivä satavuotiaalle Suomelle lähti kasvamaan, ja muodostui koko päivän kestäväksi suurtapahtumaksi, joka yhdisti alueen ihmiset.

Uudesta Kalliolan koulusta tuli samalla koko alueen asukkaiden yhteinen olohuone. Tapahtumalla ei ollut rahoitusta esimerkiksi kunnan puolelta, vaan yhdistykset rahoittivat sen itse.

- Tapahtumasta opittiin, että hanke vaatii aina innostajia ja liikkeellelaittajan. "Voisiko joku tehdä" ei johda asioiden toteutumiseen, Vesikansan vanhempainyhdistyksen Roope Kivekäs sanoo.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi