Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Jäikö pahin influenssamylläkkä sittenkin tulematta? Päijät-Hämeessä tartuntamäärät pysyneet aisoissa

Lahden seudun influenssa-aallon huippu antaa odottaa itseään. Jos hyvin käy, mitään huippua ei edes tule. Sota A- ja B-tyypin viruksia vastaan ei kuitenkaan ole vielä tältä talvelta ohi.

Julkisen terveydenhuollon rokote antaa suojan kahta A-influenssavirusta ja yhtä B-virusta vastaan. Toinen B-virus sen sijaan jää rokotesuojan ulkopuolelle. Kuva: Sami Kuusivirta

Tämän talven influenssakauden huipentuma näyttää siirtyvän Päijät-Hämeessä. Pahinta epidemiaa povattiin alun perin tammi-helmikuun vaihteeseen, mutta toistaiseksi mistään voimakkaasta virussesongista ei ole merkkejä.

Päijät-Hämeen keskussairaalan infektiolääkäri Ville Lehtinen kertoo, että A-virustapauk­sien määrä on kasvussa. Talven influenssaviruksista A-tyyppi on yleensä B-tyyppiä ärhäkkäämpi.

Viime viikolla todettiin Lehtisen mukaan 53 uutta A-virus­tapausta. Sairaalahoidossa on alle kymmenen potilasta.

- Jos määrät jäisivät tähän, niin poikkeuksellisen rauhallinen influenssa olisi kyseessä, Lehtinen arvioi.

Heinolassa useita potilaita

Heinolan terveyskeskuksessa on Itä-Hämeen mukaan hoidettavana useita A-viruksen saaneita potilaita. Terveyskeskus kehottaa potilaiden omaisia harkitsemaan, tulevatko he vierailulle vuodeosastolle, ja kehottaa vierailijoita noudattamaan hoitohenkilökunnan ohjeita hygienian ja suojautumisen suhteen. Flunssaisilta ja vatsatautiin sairastuneilta on pääsy kielletty.

B-virustyyppi ei A-viruksen lisääntymisestä huolimatta silti ole poissuljettu uhka. Julkisen terveydenhuollon antama rokote ei pysäytä B-viruksen Yamagata-versiota, joka on löytänyt uhreja eri puolilta maailmaa.

Influenssarokote kuitenkin lievittää tautia, vaikka se ei kykenisikään estämään sitä.

Neljä virusta liikkeellä

Tällä hetkellä Suomea kiertää kaksi A-virusta ja kaksi B-virusta. Terveysviranomaisten mukaan rokote kannattaa yhä ottaa, vaikka influenssakausi onkin alkanut.

Lääkäriasemilta voi saada kattavamman rokotesuojan kuin minkä julkisen puolen rokote antaa, mutta kummankin ottamisesta päällekkäin ei sen sijaan ole vastaavaa hyötyä.

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyskuntayhtymän alueella on tämän influenssakauden aikana todettu 124 A-influenssa- ja 127 B-influenssatapausta. Määrä on paljon suurempi kuin esimerkiksi Kanta-Hämeen, Etelä-Savon ja Kymenlaakson sairaanhoitopiireissä. Luvut ovat peräisin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoista.

Influenssa voi olla hengenvaarallinen esimerkiksi silloin, jos potilaalla on jo ennestään jokin vakava perussairaus. Etenkin vanhuksilla influenssa voi pahimmassa tapauksessa johtaa kuolemaan.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Oletko ottanut influenssarokotuksen?
Oletko ottanut influenssarokotuksen?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi